07 Eki 2009 09:25 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:53

AYDIN DOĞAN BAYRAM HARÇLIĞI DAĞITIYOR!..SABAH AYDIN DOĞAN'IN PEŞİNİ BIRAKMIYOR!..

Doğan Grubu'na kesilen rekor vergi cezasının ardından, yargı süreci içindeki gelişmeleri çok yakından takip eden Sabah işi sıkı tutuyor.


Verilen teminat gösterme süresinin sonuna yaklaşılırken, Doğan Grubu'nun yürütmeyi durdurma kararı için bastırdığını iddia eden SABAH, VATAN gazetesinin haberinin de bayat olduğunu yazdı.


İşte SABAH'ın o haberi...


Doğan'dan mahkeme oyunları

Doğan'a kesilen 4.8 milyar liralık vergi cezasında teminat için süre 9 Ekim'de doluyor. Vergi Mahkemesi ise hareketli. Grup, süre dolmadan yürütmeyi durdurma kararı için çabalıyor.

Gelirler Kontrolörleri'nin Doğan Grubu'na kestiği 4.8 milyar TL'lik vergi cezası sonrasında İstanbul Vergi Mahkemesi'nde hareketli günler yaşanıyor. İddialara göre, mali açıdan zorlanan Doğan Grubu, her olasılığı değerlendirerek teminat gösterme süresinin dolacağı 9 Ekim'den önce mahkemeden teminat talebinin yürütmesini durdurma kararı aldırarak ihtiyati hacizden kurtulmaya çalışıyor. Grup, vergi mahkemesinden yürütmeyi durdurma alamazsa yeterli veya geçerli teminat veremediği gerekçesi ile şirketlerine ve yönetim kurulu üyelerinin malvarlıklarına ihtiyati haciz uygulanacak.

BİLGİSAYARI BY PASS PLANI


Ceza kesilen 4 şirketten (Doğan TV Holding, D Yapım, D Reklam, Alp Görsel) istenen teminatların durdurulması için vergi mahkemesinde açılan dava sürecini grup adına, mali müşavir N.T. ile mali danışman N.G.'nin takip ettiği ileri sürülüyor.


Rutin dava açma aşamasında, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında, davanın görüleceği mahkeme bilgisayar ortamında otomatik belirleniyor. Ancak Doğan Grubu'nun dosyasını takip ettiği söylenen N.T. ve N.G.'nin objektif işleyen dosya dağıtım sistemini by pass etmek ve davanın istenilen mahkemede açılması için dosya eğer istenilmeyen mahkemeye düşerse başvuruyu geri çektiği, UYAP'a yeniden dava açmak için başvurduğu belirtiliyor. İddiaya göre, davaların ilki 2009/2518 numarasıyla 9. Vergi Mahkemesi'nde, ikincisi 2009/2564 sayı numarasıyla 6. Vergi Mahkemesi'nde açıldı. N.T. ve N.G.'nin "olumlu kararlar veriyor" kanaati ile 6. Vergi Mahkemesi Başkanı'nı etkilemeye çalıştığı ileri sürülüyor. Üçüncü dava ise 2009/2605 sayı numarasıyla 1. Vergi Mahkemesi'nde, dördüncü davanın da 2009/2697 sayı numarasıyla 11. Vergi Mahkemesi'nde açıldığı ifade ediliyor. Açılan ilk dava ile dördüncü dava arasında 179 dosya bulunmasına dikkat çekiliyor. Taktik gereği davalar açılıp geri çekilmeseydi, dava dosya numaraların aralıklı değil birbiri peşi sıra olacağı belirtiliyor.

İNANILMAZ İDDİALAR


İddialara göre, N.T. ve N.G. yürütmeyi durdurma davasının açıldığı 2 Ekim Cuma günü İstanbul Vergi Mahkemesi'nde 8 saat süren görüşmeler yaptı. İkilinin, kesilen cezalara karşı açtığı davaları, hedefledikleri mahkemelere düşürmek için görevli personele 'bayram harçlığı' adı altında ödeme yaptığı da iddialar arasında. Doğan Grubu'nun bugüne kadar açtığı 60 davanın büyük bölümünün aynı mahkemelere düştüğü kaydediliyor. 6. Vergi Mahkemesi ise bu süreçte ön plana çıkartılıyor.

Mahkemeden ek süre istenebilir

DOĞAN Grubu'na gecikme faizi ile birlikte kesilen 4.8 milyar liralık ceza ile ilgili teminat isteyen vergi dairelerinin, Doğan Grubu'nun mahkemedeki itirazına karşı harekete geçtiği bildiriliyor. Mahkeme tarafından 5 gün içinde acele görüş oluşturması istenen idarenin, ek süre talep etme hakkı bulunuyor. Bu durumda Doğan Grubu'nun zaman kazanmaya çalışacağına dikkat çekiliyor. Doğan Grubu bugün veya en geç 9 Ekim tarihine kadar yürütmeyi durdurma kararı çıkaramazsa bu kez göstereceği teminatla ilgili inceliklerin devreye girmesi bekleniyor. Örneğin, Aydın Doğan veya bir başka ismin kefaletinin gösterilmesi mümkün olmakla birlikte, vergi dairesinin bu öneriyi kabul etmeme yetkisi bulunuyor. Bu atak Doğan Grubu'na kısa bir süre kazandırabiliyor. Ayrıca, gösterilecek teminata esas şirket hisseleri ve gayrimenkullerin vergi dairesi tarafından güncel veya emsal değerinin yeniden hesaplatılması da gündeme gelebilecek. Bu durumda, istenen 4.8 milyar liralık teminata ilişkin prosedür devam ettiğinden ihtiyati haciz ötelenmiş olacak.

Vatan gazetesinin Der Spiegel haberi bayat

VATAN gazetesinin dün birinci sayfasından Der Spiegel'den alıntı yaptığı haberinin 6 ay önce yapılan bayat bir haber olduğu ortaya çıktı. Almanya'nın önde gelen haber dergisi olan Der Spiegel'den yapılan alıntı "Yabancı Yatırımcılar Şoke Oldu" başlığıyla veriliyor. Ancak bu haber ne derginin son sayısında ne de internet sitesinde yer almıyor. Haber Mart'ta Doğan Grubu'nun DTV'li Axel Springer'e satışına ilişkin yapılan soruşturma nedeniyle yapılmış. Vatan'ın dünkü Der Spiegel haberinin altına ise Başbakan Erdoğan'ın önceki gün Wall Street Journal'daki, Aydın Doğan'ı ünlü gangster Al Capone'a benzettiği habere yer veriliyor. Haberi okuyanlar, Al Capone benzetmesine Der Spiegel'den tepki gelmiş gibi düşünüyor ancak aslında derginin bu habere ilişkin bir değerlendirmesi bulunmuyor.

Doğan Grubu, mahkemede telafisi güç zararlar tezini savunuyor

VERGİ daireleri, 24 Eylül'de tebliğ ettiği vergi cezaları için Doğan Yayın Holding'in doğrudan veya dolaylı bağlı ortaklıklarından 15 gün içinde toplam 4.8 milyar lira teminat göstermesini istedi. Geçerli veya yeterli teminat gösterememesi durumunda ihtiyati hacizle karşı karşıya kalacak olan Doğan Grubu 2 Ekim Cuma günü İstanbul Vergi Mahkemesi'nde "yürütmeyi durdurma istemi" ile dava açtı. Grup, dava dilekçesinde olayın mali boyutunun büyüklüğünün Doğan Holding'in değerini bile aşacağına işaret ederek "kesilen vergi cezasında açıkça hukuka aykırılık var. Üstelik telafisi güç ve imkansız zararlar ortaya çıkacak" tezini işledi. Teminatın yürütmesinin durdurulmaması halinde Doğan Grubu'nun yanı sıra halka açık bazı şirketler yönüyle küçük yatırımcıların, Doğan Grubu ile ortaklık ilişkisine giren yabancıların zarar göreceğini, bu durumun Türkiye ekonomisinin imajını olumsuz etkileyeceğini savundu.

ACELE İŞ SAYILSIN
Edinilen bilgilere göre, Doğan Grubu avukatları, yürütmeyi durdurma isteminin acele işlerden sayılmasını ve bir an önce karar çıkmasını talep etti. Vergi mahkemesinin ise konuyla ilgili karar vermeden önce ilgili vergi dairelerinden itiraz hakkındaki görüşünü 5 gün içinde bildirmesini istedi. 5 günlük süre 7 Ekim'de yani bugün sona eriyor. Vergi dairesinin teminat için verdiği 15 günlük süre 9
Ekim'de bitiyor.

Doğan Grubu ilk raundu kaybetti

DOĞAN Yayın Holding'in Alman Axel Springer'e hisse satışında muhasebe hilesi yaptığı gerekçesi ile kesilen vergi cezası ve teminata karşı açtığı yürütmenin durdurulması istemli davanın reddedildiği öğrenildi. Maliye, Şubat 2009'da DYH'ye 826.3 milyon TL'lik vergi/ceza ihbarnamesi tebliğ etmiş ve gecikmeyle birlikte 914 milyon TL teminat istemişti. Yürütmeyi durdurma istemiyle mahkemeye giden gruba mahkemeden olumsuz yanıt geldiği bildirildi. Cezayla ilgili son karar, İstanbul 6. Vergi Mahkemesi'nde 10 Kasım'daki duruşmada netleşecek. Mahkemenin yürütmeyi durdurmayı reddetmesi, Doğan Grubu'nun işlemin hukuka açıkça aykırı olduğu iddiasını geçersiz bırakıyor.