AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NDEN TÜRKİYE'YE SANSÜR CEZASI
AİHM, basın özgürlüğünü ihlal eden Türkiye'yi 13 bin 500 Euro tazminata mahkum etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, basın özgürlüğünü ihlal eden Türkiye'yi 13 bin 500 Euro tazminata mahkum etti.
AİHM, 2008-2009 yılları arasında değişik tarihlerde yayınları yasaklanan veya toplatılan 6'sı haftalık 3'ü günlük 9 gazetenin sahipleri, genel yayın müdürleri ve yazıişleri müdürleri tarafından açılan davalarda kararını açıkladı. Basım ve dağıtım durdurma kararlarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesine aykırı bulan AİHM, gazetelere yönelik bu tür yasaklamaları "demokratik bir toplumda gereksiz" ve "sansür" olarak tanımladı.
Etkin Haber Ajansı'nın haberine göre AİHM, 20 Ekim 2009 tarihli Ürper kararına da atıfta bulundu. Kararda, "AİHM, gazete yayınlarının durdurulmasına yönelik kararların önleyici etkisinin, başvuranların ileride benzer makale ve haberler yayımlamasını engellemek ve mesleki faaliyetlerini aksatmak için üstü kapalı bir yaptırım anlamına geldiği sonucuna varır. AİHM, yerel mahkemelerin, kısa süreliğine de olsa, davacı gazetelerin basım ve dağıtımlarını durdurarak kendilerine verilen sınırlı takdir marjını aştığı ve basının demokratik toplumun gözlemcisi rolünü gerekçesiz bir şekilde sınırlandırdığı sonucuna varır. 3713 No'lu Kanun'un 6/5 maddesi temel alınarak gazetelerin tamamının ileriki basımlarını yasaklamak, demokratik bir toplumda 'gerekli' olan sınırlama kavramını aşmış ve sansürle aynı anlama gelmiştir" hükmünde bulunmuştu.
Türk hükümeti, karar gereği, "Bağımsız Demokrasi Sosyalizm İçin Yürüyüş", "Ezilenlerin Sosyalist Alternatifi Atılım", "Özgür Mezopotamya", "Günlük", "Siyasi Alternatif", "Özgür Görüş", Süreç", "Rojev" ve "Demokratik Açılım" adlı gazetelere toplam 13 bin 500 Euro manevi tazminat ve masraf ödeyecek.