Gündem
27 Ağu 2009 16:58 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:50

AVEA'DAN DAKİKA OYUNU!.. 10 BİN DAKİKA 3 BİN OLDU TÜKETİCİ BİRLİĞİ YARGIYA GİDİYOR!..

Avea 10 bin dakikalık konuşma süresini 3 bin dakikaya düşürünce ortalık karıştı. Tüketiciler birliği yargıya gidiyor. İşte tartışılan ücret tarifesi.

Avea 'Bireysel Faturalı HerYöne Özgürlük' adlı tarifesinde düzenlemeye gitti. Yeni düzenlemede eskiden 10 bin dakika olan görüşme süresi 3 bin dakikaya düşürülürken, görüşülecek kişi sayısı da 75 olarak belirtildi.


Ayrıca 27 Ağustos tarihinden itibaren abone olanlar Her Yöne Sınırsız tarifesinden 77 TL'ye yararlanacak. 27 Ağustos'tan önceki aboneler ise 67 TL ödeyecekler.


İşte Avea'nın web sitesinde yayınlanan duyuru:


Tarifenin aylık sabit ücreti 27 Ağustos 2009 tarihi itibariyle tarifeye kayıt olan aboneler için KDV ve ÖİV dahil 77 TL, 27 Ağustos 2009 tarihi öncesinde tarifeden yararlanan aboneler için KDV ve ÖİV dahil 67 TL'dir. Bu fiyat yurtiçi her yöne aramalar için geçerlidir. "Bireysel Faturalı HerYöne Özgürlük" tarifesi kapsamındaki kullanım, yurtdışına, Avea Müşteri Hizmetlerine, bilgi ve danışma numaralarına, özel servis numaralarına, ve tüm katma değerli hizmet sunulan numaralara doğru yapılan aramaları, faks, data, WAP aramalarını, görüntülü aramaları kapsamamaktadır. Bu aramalar ilgili arama ve/veya servis için belirlenen ve bu sitenin Servis Ücretleri kısmında yer alan fiyatlara göre ücretlendirilecektir.


Avea tarafından belirlenen ve abonelere duyurulan makul kullanım esasları kapsamında ve bu esaslara ilişkin şartlara ek olarak, bir fatura döneminde ilgili hattan aranan farklı telefon numarası sayısının 75'i aşması ve aynı fatura döneminde tarifeye kayıtlı olarak kullanılan hat başına toplam yurt içi arama süresinin 3.000 dakikayı geçmesi halinde, yurt içi her yönü aramanın dakikasının KDV ve ÖIV dahil 0.12 TL üzerinden ücretlendirilir.


Bir fatura döneminde toplam yurt içi arama süreniz ile birlikte aramış olduğunuz farklı telefon numaralarının sayısını öğrenmek için KULLANIM yazıp 6000'e SMS göndermeniz yeterlidir. Kullanım sorgulama servisinin bedeli 2 SMS/sorgu'dur.


Tarifeye kaydedilen hatların, FCT ya da benzer cihazlarla veya ticari amaçla yahut kötü niyetli olarak ya da haberleşme maksadı dışında ya da konferans görüşmeleri maksadıyla kullanılması halinde, hattın sahibi olan aboneye SMS gönderilerek veya arama yoluyla bilgi verilerek, bu bildirimin ardından ilgili hat Avea tarafından görüşmeye kapatılabilir, tarifesi değiştirilebilir, ara ödeme talep edilebilir veya abonelik sözleşmesi feshedilebilir.


Avea tarafından belirlenen ve abonelere duyurulan makul kullanım esasları kapsamında ve bu esaslara ilişkin şartlara ek olarak bu tarifeye kaydedilen hattın / hatların FCT ya da benzer cihazlarla kullanılması ve/veya tarife kapsamında konferans görüşme servisinin kullanılması halinde, Avea'nın ilgili hattı/hatları görüşmeye kapatma dahil hakları saklı kalmak kaydıyla, Avea tarafından ilgili hatta /hatlara ait faturaya/faturalara 1.500 TL (Bin beş yüz Türk Lirası) ceza tutar olarak ayrıca yansıtılır.


Avea, "Bireysel Faturalı Her Yöne Özgürlük" tarifesinin tüm mali ve sair koşullarını, usulüne uygun olarak duyurmak kaydıyla değiştirebilir.


YENİ ÜCRETLENDİRME


Tarifenin ücretlendirme kısmında verilen bililer ise şöyle:
Aylık ücret * 67 TL

Aylık ücret** 77TL

Aylık yurtiçi toplam arama süresinin 3.000 dakikayı geçmesi ve ranan farklı telefon numarası sayısının 75'i aşması halindeyurt içi her yöne 12 Kr / dk

SMS 25,5 Kr / SMS


* 27 Ağustos 2009 tarihi öncesinde tarifeye kayıtlı aboneler için geçerlidir.
** 27 Ağustos 2009 tarihi itibariyle tarifeye kayıt olan aboneler için geçerlidir.


DAHA ÖNCE KISMEN DEĞİŞTİRMİŞTİ


Avea daha önce de 'makul konuşma süresi'ni aştığı gerekçesiyle birçok abonesini önce uyarmış ardından tarifelerini değiştirmiş ve 150 TL ara ödeme istemişti.


TÜKETİCİLER BİRLİĞİ AÇIKLAMASI


AVEA mağdurları yargıda!

AVEA'nın her yöne sınırsız tarifesinde tüketiciyi mağdur ettiğini belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "hukuk dışı uygulamalarla tüketicinin görüşmesini engelleyen, hatlarını kesen, taahhütlerini yerine getirmeyen, gerekçesi belli olmayan ekstra ödemeler isteyen AVEA hakkında dava açıyoruz." dedi.


Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Kaya, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:


AVEA, Şubat ayında uygulamaya koyduğu "her yöne sınırsız 55 TL" tarifesi ile yeni müşteriler edinmiş, pazardaki payını arttırmıştır. Bir kısım tüketiciler de aynı hizmeti daha ucuza satın alabilmek için, AVEA'nın yoğun reklam ve ilanlar ile teklif ve davette bulunduğu "Her Yöne Sınırsız Tarifesi"ni tercih etmiştir. Başlangıçta iletişimdeki kalitesizliği ile rahatsızlık oluşturan bu hizmetle ilgili olarak Avea, şimdi de tüketicinin hattını keserek, görüşmelerini engellemekte, farklı ve gerekçesi olmayan bedeller isteyerek, taahhütlerini yok saymaktadır.


Tarife kapsamındaki tüketicilere aylık 10 bin dakika sınırsız görüşme hizmeti taahhüt eden AVEA, aylık 600 dakika dahi konuşmayan tüketiciyi makul kullanmamakla suçlayıp, hattını kapatarak, ara ödeme istemekte, tek taraflı tarife değişikliği gibi haksız uygulamalar gerçekleştirmektedir.


Kurumsal söz ve uygulama birliği olmamasının yanında tüketicinin muhatap bulamaması belirsizliği arttırmakta ve tüketicilere ağır bir mağduriyet yaşatılmaktadır.


Tarife kapsamındaki birçok tüketici,
· Hatlarının görüşmeye kapatılması ve iletişim hakkının engellenmesi,
· Hatların iptali,
· Keyfi tarife değişikliği,
· SMS ile baskı uygulanması,
· Ara ödeme istenmesi
nedeni ile mağdur durumda olup, Başvuru Merkezi'miz yoğun şikayet almaktadır.


Tüketiciler Birliği 18 Ağustos'ta Avea'ya açık mektup göndererek, AVEA'nın hukuk dışı ve akıl almaz bu uygulamalarının onbinlerce aboneyi zor durumda bıraktığını bildirmiş ve gelecek cevaba göre yargı sürecini başlatacağını ifade etmişti. Ancak, Avea'nın basın açıklaması ile bu hukuk dışı uygulamaya devam edeceği mesajını verdiğinden Tüketici Kanunu'nun 23. Maddesi gereği derneğimiz mağdurları örgütleyerek, hep birlikte yargı sürecini başlatmıştır. Şu anda İstanbul dışındaki şubelerimiz de mağdurlarla birlikte yargıya başvurmaktadırlar.


Bu davayı açarken "İhtiyati tedbir" talebinde bulunmak suretiyle de tüketicilerin yargı süreci sonuçlanana kadar hizmet alabilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır.


Yüce yargının tüketici lehine karar vereceğine inancımız tam olmakla birlikte, AVEA'nın da yaptığı hatadan dönerek, derhal tüketiciden af dilemesini ve telafi edici hizmetler sunmasını tavsiye ediyoruz. Aksi halde bu hukuksuzluğunun bedelini çok ağır ödeyecek, açılacak tazminat davalarının yanında, "Her Yöne Sınırsız" tarifesi Avea'nın tarihine tüketiciler tarafından kara bir leke olarak kaydedilecektir.

Genel Başkan
Nazım Kaya
Tüketiciler Birliği