01 Eyl 2010 08:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:35

AVATAR GAZETECİLİĞİNİN DOĞRU ADI YENİ MEDYA!

Süpermarket gazeteciliği, sitkom gazeteciliği kavramlarından sonra yeni bir gazetecilik kavramı daha ortaya atıldı

Avatar gazeteciliğinin doğru adı yeni medya

Süpermarket gazeteciliği, sitkom gazeteciliği kavramlarından sonra yeni bir gazetecilik kavramı daha attı ortaya Ertuğrul Özkök: Avatar Gazeteciliği...

Ne var ki bu kavramın tanımında, süpermarket gazeteciliği ve sitkom gazeteciliği kavramları için yaptığı tanımlar kadar tam isabetli değil bu kez.

Deneyime dayalı sezgisiyle, yani Anglosaksonların "wisdom" dedikleri yeteneğiyle, gazetecilikteki son trendlerden birini yine doğru bir şekilde yakalamış Özkök. Yakalamış ama tanımını yaparken kavramın etrafında dolaşmış, adını da yanlış bir kelimeyle koymuş.

Ertuğrul Özkök teknolojiye sıcak bakan, teknolojiyle barışık bir gazetecidir. Bilim ve teknoloji gazeteciliğini destekleyen bir genel yayın yönetmeni olmasına rağmen İnternet çağı gazeteciliğinin önümüze serdiği devrimci olanakları flu olarak görebilmesinin nedeni teknolojiyi fazla kullanmaması, belki de kullanmaya vakit bulamaması olmalı.

Yoksa hurriyet.com.tr'nin bugün gelmeye çalıştığı kullanıcıyla etkileşim seviyesini, daha on yıl önce çoktan gerçekleştirebilirdik. Hibrit gazetecilik altyapısını beş yıl önce kurabilirdik.

Genel yayın yönetmenliğinin ağır yükünü omzundan atan Ertuğrul Özkök'ün teknolojiyi günlük hayatında kullanmak için şimdi çok daha fazla vakti var. Süpermarket gazeteciliği ve sitkom gazeteciliğinden sonra, aslında daha eski bir medya trendi olan kendi taktığı isimle avatar gazeteciliğinin bu sayede farkına varmış olmalı.

Ertuğrul Özkök'ün avatar gazeteciliği dediği yayıncılık türü, aslında uzun bir süredir "yeni medya" olarak adlandırılarak tartışılan yayıncılık.

Avatar kelimesinin İnternet'te kullanılış biçimi, İnternet kullanıcısının İnternet üzerinde bürünmeyi seçtiği kimlik anlamına geliyor. İnternet kullanıcılarının bir bölümü İnternet'te gerçek hayatlarındakinden farklı bir isim, farklı bir görüntü ve farklı bir karakterle var olmayı seçiyorlar. Avatar işte tüm bunların toplamı olan yeni kimliklerine verilen ad.

Kullanıcı tarafından yaratılan içeriğin kullanımı 'yeni medya'nın en önemli özelliklerinden biri. Kullanıcı içeriğinin bir bölümünün altında avatar imzaların olduğu da bir gerçek. Öte yandan takma isimle yazı yazmak gazeteciliğin ilk yıllarından beri başvurulan bir yöntem. İnternet sayesinde doğası değişmeye başlayan gazetecilik türüne, avatar gazeteciliği adını takmak bu nedenle uygun değil. Avatar kullanımı İnternet'le birlikte evrim geçirmekte olan gazeteciliğe has bir yenilik değil.

Yeni medya'nın üç temel özelliği var:

- Kullanıcıyla etkileşimli içerik

- Kullanıcı tarafından yaratılan içerik

- Kullanıcı tarafından seçilen içerik

Alman gazetesi Bild'in gazetedeki ilanlar dahil tüm fotoğrafları üç boyutlu (3B) kullanması, medyadaki evrimin bir parçası değil. Bir fanteziden ibaret. Hoş bir fantezi ama hepsi o kadar. Medyanın bürüneceği yeni formda yeri olmayacak.

Yeni medya, içeriği hem kullanıcı hem profesyonel gazetecilerce üretilecek, kapak sayfasında yer alacak içerik hem kullanıcılarca hem profesyonel editörlerce seçilecek bir yapıda olacak.

Ve örneğin Hürriyet'in Pakistan'daki büyük felaketin mağdurlarına destek olmak için açtığı başarılı insani yardım kampanyasına destek olmak isteyenlerin karşısına, bugünkü hurriyet.com.tr'de olduğu gibi, hesap numaralarının sıralandığı bir sayfa çıkartmak yerine direkt kredi kartıyla "online" yardımda bulunmalarını sağlayacak bir sayfa gelecek. Yeni medyanın amacı okuyucuya okumak istediği habere ulaşması için kırk tık taklası attırmak yerine, en kısa yoldan ulaştırmaya çalışmak olacak.

Yurtsan ATAKAN / AKŞAM