Medya
04 Haz 2007 10:00 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:48

ATV NERELERDE HATA YAPTI?..VATAN YAZARI MEMET GÜLER 10 MADDEDE KANALIN BAŞARISIZ OLMA NEDENLERİNİ SIRALADI!..

Sıkıntılı günler geçiren atv ve Kanal 1, bu sezon neden başarısız oldu? Dizileri neden tutmadı, marka imajıyla programları nasıl uyuşmadı?

10 maddede atv nerede hata yaptı?

Medya, özellikle de Sabah Grubu, geçen hafta çalkantılı günler geçirdi. Grubun iki televizyon kanalı olan atv ile Kanal 1´in yöneticileri aynı gün değiştirildi. Gidenlere meslek yaşamlarında başarı dileyelim; yeni gelenlere hayırlı olsun diyelim. Atv´nin uzun zamandır çok hata yaptığını yazıp duruyorduk. Şimdi, kanalı yönetenlerin nerelerde hata yaptığını madde madde özetleyelim.

1 - Bu sezona çok güçlü dizilerle girdi atv. Gözyaşı Çetesi, Erkekler Ağlamaz, Ahh İstanbul... Manşetlerden inmeyen Hüsnü Şenlendirici ile Hülya Avşar´ın dizisi Kadın Severse. Ancak hiçbirinin arkasında duramadılar. Seyircinin yoğun tepkisine rağmen, üç-beş bölüm sonra tümünü yayından kaldırdılar. Ekranda süreklilik, seyircide güven duygusu yaratamadılar.

2 - Malum, bu sezon müthiş bir yarışma furyası yaşanıyor. Atv de bu kulvara Süper Lady´yle girdi. Üstelik Hıncal Uluç gibi bir ismi de yarışmayı sunmaya ikna etti. Ancak Süper Lady´nin ödülünün ne olduğu tam olarak belli değildi. Sanki birinci gelen ülkemize kraliçe seçilecek, sarayda taç giyecekti. Yarışmayı daha ikinci haftasında gecenin saat birinde yayına soktular. Üçüncü haftada da Hıncal Uluç´u bıktırıp, yarışmayı bıraktırdılar. Ve sonu gelmeyen projelerinin arasına, Süper Lady´yi de kattılar.

3 - Atv, rakipleri arasında daha çok kentli ve yüzü batıya dönük seyircinin izlediği bir kanaldı. Bunu da, kuruluşlarından bu yana büyük çabalarla başarmışlardı. Ancak önce Sıla, ardından Dicle, sonra Yersiz Yurtsuz ve derken İki Yabancı ile kanalı köy dizileriyle doldurdular. Atv markasıyla örtüşmeyen hatalı bir yayın politikası uyguladılar. Kentli seyircilerini, en büyük rakipleri Kanal D´ye kaptırdılar.

4 - Cuma ve cumartesi geceleri Beyaz ile Okan´ın karşısına çıkartacak bir isim, bir program, bir format bulamadılar. Çok televizyon seyredilen o kıymetli saat dilimlerinde, gündüz programlarının tekrarını vererek tamamen yarış dışı kaldılar.

5 - Ellerindeki en önemli ekran yüzlerinden Ali Kırca´ya, seçimlere iki aydan kısa bir süre kala Siyaset Meydanı´nı ancak geçen hafta başlattılar. Siyasetin sularının müthiş ısındığı bir dönemde, seyircilerinin karşısına Son Baskı´nın dışında sağlam bir siyasi tartışma programı da çıkartamadılar.

6 - Profesyonel adlı bir başka yarışmayla yine macera aradılar. Bu yarışmanın formatını da oturtamadılar. Adı Profesyonel olan bir yarışmada, birbirinden amatör gençleri sahneye çıkartarak reyting aradılar. Sonunda Profesyonel de erken havlu attı. Böylece atv´nin bir iddialı projesi daha rafa kalktı.

7 - Atv Haber´i yenileyemediler. Haber bültenlerine farklı bir tat, değişik bir lezzet getiremediler. Haber bültenleri liginde de seyirci kaybettiler.

8 - Gündüz kuşağında hiçbir varlık gösteremediler. En büyük rakipleri Kanal D, önce Dobra Dobra, sonra Sabahların Sultanı ve ardından Esra Ceyhan´la alıp başını giderken, gündüz kuşağında özellikle de kadın seyirciyi ekran karşısında tutacak bir formül üretemediler.

9 - Hedeflerini doğru belirlemediler. Yıllardır zirveye ortak olan bir kanalı, bu potanın dışına ittiler. Çoğu zaman aslında rakipleri olmayan Star´la rekabet ettiler. Her halinden aceleyle alınmış olduğu belli olan kararlarla, günübirlik manevralarla ilerlediler. Sürekli yeni şeyler deneyerek ve denediklerinden da çok çabuk vazgeçerek seyircinin konsantrasyonunu engellediler.