Dünya
01 Ara 2023 19:41 Son Güncelleme: 01 Ara 2023 19:42

Ateşkes neden uzatılmadı? ABD gerçeği açıkladı

Gazze'de üç kez uzatılarak 7 gün süren ateşkes sonrası İsrail saldırılarına devam ediyor. Ateşkesin neden uzatılmadığı konusunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'de açıklamalarda bulundu. Blinken, "İsrail'i desteklediğimizi söyledik, 7 Ekim'in tekrar yaşanmaması için emin olmak istedik" dedi. Öte yandan dün Beyaz Saray, 7 günlük insani aranın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini yönelik bir açıklama yapmıştı.

Gazze Şeridi'nde bir haftadır devam eden ve birkaç kez uzatılan geçici ateşkes sona erdi. İsrail ordusu saldırılarına yeniden başlarken Gazze'de 109 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Başlangıçta 4 gün olarak belirlenen ve 3 kez uzatılarak 7 güne çıkan geçici ateşkesin neden uzatılmadığına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'den açıklama geldi.

7 EKİM'İN TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN EMİN OLMAK İSTEDİK"
7 Ekim'den bu yana yapacağı üçüncü Ortadoğu turunun ilk durağı olan Tel Aviv'de basın mensuplarına konuşan Blinken, şunları söyledi: "Rehineler hakkında elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. 7 gün boyunca bir ara vardı. Rehineler aileleriyle bir araya gelebildiler. İsrail'i desteklediğimizi söyledik, 7 Ekim'in tekrar yaşanmaması için emin olmak istedik.

"SİVİLLERİ KORUMAK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPACAKLAR"
Bugün yaptığımız görüşmelerde, zorlukların tüm unsurlarıyla ilgili görüşmemiz gerektiğini konuştuk. En büyük önceliğimiz siviller. İsrail'in planlarını gördüm. Sivilleri korumak için ellerinden gelenleri yapacaklar. Bu konuda destek olacağız. Çatışmalar sona erdikten sonra Gazze'de ne olacağı konusunda da çalışmalarımız devam ediyor"

BEYAZ SARAY, "ATEŞKESİN UZATILMASINI İSTİYORUZ" DEMİŞTİ
Öte yandan Beyaz Saray Gazze'de kalıcı ateşkesi desteklemediklerini ancak 7 günlük insani aranın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini söylemişti.

ETİKETLER
#abd #gazze