20 Eki 2010 09:34
Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:43
ATATÜRK MASON MUYDU? MASON DERNEĞİNİN BÜYÜK ÜSTADI TEKE TEK'TE AÇIKLADI!
Mason derneğinin en büyük üstadı Remzi Sanver, Fatih Altaylı'nın Teke Tek programında masonlukla ilgili tüm sorulara cevap verdi.
Türkiye’de ilk defa mason derneğinin en büyük üstadı Remzi Sanver, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın Teke Tek programına katılarak masonluğun bilinmeyen yönlerini anlattı. Fatih Altaylı’ya masonlukla ilgili her şeyi anlatan üstad-ı azam Remzi Sanver, Tanrıya inanan ve entelektüel birikime sahip olan herkesin girebileceğini ifade ederek "Herkes kapımızı çalabilir" dedi. Masonluğa ilk giriş ücretinin bin 950 TL, yıllık aidatın ise 475 TL olduğunu belirten Sanver, Türkiye’de 218 loca ve 15 bin civarında mason olduğunu kaydetti.
Heyecanlı mısınız ilk defa böyle bir programda derneğiniz en üst düzeyde temsil ediliyor?
Doğrusu camiamı temsil etme sorumluluğu taşıdığım için heyecanlıyım.
Önce herkesin merak ettiği şeyleri soracağım. Mason ne demektir? Kelime anlamı olarak nereden geliyor, dünyada ne zaman başlamış?
Mason’ Fransızcadan gelmektedir. Masonluğun asıl örgütsel kökenlerine baktığımızda Ortaçağ’daki operatiflikten, duvarcı ustalarından gelmektedir. Fakat bu ustalar o dönemin ciddi bir teknolojisine sahiptirler. Bu sürecin akışı içinde tapınakları yapmanın öneminin azalmasıyla aydınlanmaya giden süreçte bu örgütler sönmeye başlamışlardır. Ve tarih sahnesinden çekilmek üzereyken çok enteresan bir dönem olmuştur. O dönemin aydınları seçkinleri bu derneklere girmeye başlamışlardır. Çünkü, bu örgütlerin kendi içlerinde meslek sırları vardır ve bu bazı imtiyazlar getirir. Bu imtiyazlardan yararlanabilmek için. Operatif masonluğa baktığımızda aslında dışarıya kapalı. Meslek birliği, meslek sırları var bu sırlarından dolayı da kendi içlerinde bir örgütlenmeleri vardır.
Bu imtiyazı sağlayan kim?
Vatikan. Daha sonra bu aydınlar bu yapılanmaya girmek istiyorlar. Onlar için bu aslında rahat çalışılabilecek bir zemin oluşturuyor. Bu yapılar da bu aydınları kabul ediyorlar. O dönemin entelijansiyanın gelmesinden memnun oluyorlar. Bunlara kabul edilmiş mason deniyor. ?Biz bunları sonradan kabul ettik’ diye. Bu gelen entelektüeller içerik olarak ele geçiriyorlar. Burada sonradan gelen kabul edilmiş masonlar o dönemde hepsi bizim illüstrasyon temelli dediğimiz geleneğe bağlılar. Operatif masonluğa böylece sembollerle düşünme kültürü geliyor.
Masonluk nerede başlıyor?
Esas itibariyle İngiltere’de başlıyor. Avrupa’nın her tarafında böyle bir dönüşümü görmek mümkün. O sırada İngiltere Protestan.
Voltaire’in sonradan mason olduğunu biliyoruz o nasıl oluyor?
Voltaire’in mason olması 70-80 yıl sonradır dönüşümünden. Avrupa’nın aydınlanma hareketinin çok önemli isimlerindendir. O dönem Mozart da geliyor.
Mesela nasıl geliyor Voltaire geliyor kapıyı çalıyor, ?Ben mason olmak istiyorum mu?’ diyor?
Masonik sistemde esas olan gelecek olanın kapının çalınması esastır, kimse davet edilmez. Bir insanın kapıyı çalması için ona bundan ona bahsedilmiş olması da doğaldır.
Voltaire ileri bir yaşta mason olmuştur. Dostu olan yakınlarının da yönlendirmesiyle muhtemelen. Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki Mason teşkilatlarının birbirleriyle örgütsel bir bağları var mı? Mesela Fransız Masonları ile İtalyan Masonları, yoksa her biri bağımsız mı?
Masonluk yereldir hep, operatif masonluktan bu yana. Anlayış ve felsefesi aynıdır ama örgütlenme modeli yerel bir modeldir. İngiltere’deki örgütlenme ile Fransa’daki örgütlenme farklıdır. O dönemin aydınlarının birbirini tanıyor olması idari bir bütünlük yok.
Farmasonluk free masonluğun dönüşmüş hali mi?
Masonluğun Osmanlı topraklarına girdiği ilk zamanlarda tabirler Fransızcadan geliyor franc-maçon’luktan geliyor. Osmanlı da hür banilik adı veriliyor bina inşa etmekten geliyor.
Osmanlı’ya nasıl ne zaman gelmiş ilk?
1700’lerde kurulduğunu biliyoruz. Osmanlıya ilk gelişi o zaman Osmanlı topraklarındaki yabancılarla oluyor ama bu topraklarda Osmanlı tebaası da girmeye başlıyor.
Bunlar küçük localar halinde nereye bağlı?
Masonluktaki esas her ülkede bir milli büyük locanın olmasıdır, onun olması için o için de locaların olması gerekir. O zaman büyük localara bağlı Avrupa’daki daha sonra o localar 1909 da ilk milli Türkiye büyük locasını kuruyorlar.
Masonluğun semboller üzerinde yürüdüğünü söylüyorsunuz. Bilim adamlarının entelektüellerin girmesiyle birlikte, böyle bir şeyi niye teşhis etmişler?
Sembollerle düşünme geleneği insanlık tarihinin önemli geleneklerinden biridir. İnsanların sembolleri bir takım ritüelleri kullanmak yoluyla duygulanmaları. Bunlarla ilgili entelektüel alışverişte bulunmaları bu çok evrensel bir yöntemdir. Aslında masonluk da bu yöntemlerin tatbikçilerinden bir tanesidir.
Bu semboller evrensel midir yoksa her locanın kendine ait semboller üretme hakkı var mıdır?
Buradaki ana fikir sembollerle düşünmeyi bilmektir, şunlar masonluğun sembolüdür bu değildir gibi bir anlam yapmak. Daha ziyade inşaat geleneğinden gelen pergel vardır, gönye vardır. Masonluğun bunları değerlendirişi tamamen sembollerle düşünme esasına dayalıdır.
Türkiye’ye 1909 da resmi olarak geliyor ve kuruluyor kimler kurucuları?
1909 da ilk defa olarak bir milli büyük loca örgütleniyor. Osmanlı Maşrıkı Azamı. Daha sonra Cumhuriyet ile birlikte Türkiye büyük locası oluyor bu. İlk büyük üstatta Talat Paşa’dır.
İttihat ve Terraki Cemiyeti’nin hepsi mason mu?
Hepsi mason mu bilmiyorum ama geleneklerinde çok sayıda mason vardır. O dönemin Selanik’ine baktığımız da da masonluğun aktif bir faaliyetini görüyoruz. Bunlar Osmanlının o döneminde entelektüel açıdan faal insanları. 1909’da Talat Paşa ilk üstad-ı azam olarak locayı kuruyor. İlk büyük üstat Talat paşa, Osmanlı topraklarında bu büyük locayla Masonik faaliyetler başlamış oluyor. Cumhuriyetle birlikte 1935 e kadar bu faaliyetler sürüyor. Bu faaliyetler bizim uyku dönemi dönemi başlıyor ve bu süre 1948’e kadar sürüyor.
ATATÜRK MASONLUĞA KARŞI MI?
Atatürk niye masonluğu yasaklıyor? Zararlı diye mi, gizli diye mi, Cumhuriyet’e zarar vereceğini düşündüğü için mi?
Efendim aslında konu Atatürk’ün masonluğu yasaklamış olması değildir. O dönemin Türkiyesi’nin şartlarına baktığımızda 1935’te artan bir faşizm var dünyada, ikinci dünya savaşının eşiğindeyiz. Örgütlü yapıların Türkiye’de varlık şansını daha az bulduğunu görüyoruz. Türk Ocakları da dahil olmak üzere birçok dernek ya kendini kapatıyor ya da kapatılıyor. Şükrü Kaya o dönemin içişleri bakanı da masondur. Bize Türkiye’de artık bu faaliyetleri sürdürmenin mümkün olmadığını söylüyor. Bu bilgi üzerine dernek kendi kendini kapatıyor. Bunu Atatürk’ün masonluğa karşıtlığı olarak görmek mümkün değildir. İstanbul’da yapıldığında Atatürk’e saygılarını sunuyor başarı dileklerini gönderiyor. Atatürk’ün mason karşıtı olması durumunda zaten 35’e kadar sürmesi de mümkün değildi. Masonluğun gizli bir yapı olması zaten mümkün değil.
ATATÜRK MASON MUYDU?
Atatürk mason muydu?
Atatürk’ün mason olup olmadığını bilmiyoruz.
Gerçekten bilmiyor musunuz?
Gerçekten bilmiyoruz... Birisinin mason olduğunu söyleyebilmek için ya bir locanın kayıt defterinde ismi olması lazım ya da localar toplantıların sonunda bir özet yazılır. Bizim elimizdeki belgelerde Atatürk’e dair böyle bir belge yok. Ama Avrupa’daki bazı mason tarihçileri mason listeleri yaparken Mustafa Kemal Atatürk’ü de bu masonlara dahil ederler. Ama böyle bir belge yok, olmadıkça da ?Bilmiyoruz’ demek zorundayız.
Operatif masonluk döneminde engelliler duvarcı ustası olamayacakları için locaya kabul edilmiyordu. Ancak bugün de kabul edilmediği yazılıyor sorular arasında, neden?
Biz engellileri kabul etmiyor değiliz. Masonluk o zaman da bir meslekti, biz hala meslek gözüyle bakarız. Operatif masonluk döneminde fiziksel şartlar da koyuyor. Ama bizim dönemimizde entelektüel kapasitesi yeterliyse böyle bir fiziksel şart yok.
Mason olmak için zengin olmak şart mıdır?
Bizim kıstaslarımızda mason olmak belli bir entelektüel müktesebatı gerektirir, biz entelektüel, Tanrıya inanan insanlarız. Herhangi bir maddi şart aramamız söz konusu değildir.
Parasal bir şey yok yani?
Bizim bugün varlıklı üyelerimiz olduğu gibi, buraya girdiğinde varlığı artan ya da varlığı azalan insanlar da vardır. Bizim varlık kısıtı koymamız mümkün değildir. Senelik üye aidatımız 475 TL, ilk kabul edildikten sonraki giriş ücretimiz de bin 950 TL’dir.
KAPIMIZI HERKES ÇALABİLİR
Peki herhangi bir kişi? Ben Mason olmak istiyorum’ diye kapınıza gelebilir mi?
Herkesin kapıyı çalması mümkündür. Reşit olan, iyi ahlaklı bilinen, Tanrı’ya inanan, entelektüel müktesebata sahip herkese kapımız açıktır.
Niye mason olmalı bir insan, niye mason olmak ister?
Kişisel olarak ben masonluk sayesinde karşımdakini daha iyi anlayabildiğimi hissediyorum. Daha iyi bir insan olmayı bana öğretmiştir. Bu sadece masonluk mu seninle de ilgisi yok um elbette vardır.
Mason sayısının artmasını ister misiniz?
Bu cevap vermesi zor bir soru. Masonluğun böyle bir çoğalmacılık gibi durumu yoktur. Masonluk Türkiye’de de dünyada da belirli bir seçkinlikte olan bir yapılanmadır. Masonluğun korkutucu bir tarafının da olmaması gerekir.
MASONLUK BİR DİN MİDİR?
Masonlarla din ilişkisi çok merak edilen bir şey, masonluk bir din midir?
Masonluğun bir din olması zaten söz konusu değildir. Masonluk sembollük ve ritüelleri kullanarak daha iyi insan olma yolculuğudur. Tanrıya inanmalarını şart koşarlar mensuplarından.
Tek Tanrı mı?
Hayır bir yüceliğe inanma. Ateistler olamaz. Ama belki bu konuda bir açıklama yapmak lazım. Masonluğu geliştiren insan aklıdır. Biz geleneksel masonluğu temsil ediyoruz. Yüce varlığa inanmaları esastır. Evrenin ulu mimarı deriz biz ona. Bir yüceliğe inanıyor olmak gerekiyor, o yüceliğe ulaşmak gerekir.
Niye evrenin mimarı?
Masonluk inşaatçılık geleneğinden gelen bir gelenektir. Evrenin ulu mimarının masonluğun bir mimarı olması gibi. Evrenin ulu mimarı, o masonun nasıl bir inancı varsa onu temsil eder. Dine taraftar ya da karşıt olması da söz konusu değildir.
MASONLAR SİYONİZME YAKIN MI?
İsrail’i protesto etmek için sizin dernek binalarınızın önüne gelenler oldu. Böyle bir intiba var. Masonlar siyonizme yakın mıdır?
Böyle bir algının olduğunun ben de farkındayım. Niye insanlar bunu böyle algılıyor bunu ben de sorarım kendime. Masonluğun siyonizm ile elbette ki hiçbir alakası yoktur. Şöyle bir algı bunu yaratıyor olabilir. Masonluğun bazı ritüellerinde bazı semboller kutsal kitaplarda karşılığını bulur. Süleyman Mabedi’nin inşası mesela.
Nedir Süleyman Mabedi?
Masonluğun temeli bir ülkü mabedi inşa etme, sevgi mabedi inşa etme görevi olarak görür. Süleyman Mabedi’nin inşası tanımı da bunu temsil eder. Buradan yola çıkarak masonluğu siyonizm ile bağdaştırmak çok yanlıştır. Herhangi bir politik akımla karşıtlık ya da taraflık etmesi mümkün değildir. Dünyadaki masonluğa girmiş insanlara baktığımız zaman, Mozart’ından Ziya Gökalp’ine böyle bir şeye hizmet ettiğini görmek ne mümkündür.
Mavi Marmara gemisinin protestosu için İzmir’de bir grup bizim dernek binamızın önüne gelmişti. O yaşananlar her Türk vatandaşını ne kadar yaraladıysa bizi de o kadar yaralamıştır. Böyle bir algının olması bizi de üzmüştür.
MASONLUK RİTÜELLERİ
Masonluk niye kapalı bir sistem gibi yürüyor, içeri kimse giremez gibi garip ritüeller, kuru kafalar var gibi bir algı var? Niye böyle bir algı oluşuyor ve bunlar var mı hakikaten?
Masonluk ritüelleri olan ve ritüelleri sistemin temelinde olan bir sistemdir. Bir tiyatro sahnesi var ama bizim seyircimiz yok. O ritüelin verdiği mesajlar o ritüel kanalıyla duygulanmak düşünmek bizi geliştiriyor. Ritüel onu uygulayanlar için son derece heyecanlı kalbinden vurucudur. Netice itibarıyla bunun getirdiği bir gizemlilik de vardır. Bizim ritüelimizi onu yaşamayan birinin anlaması da pek olası değil.
Bir nevi zikir gibi mi?
Bunu bir dini tabirle tanımlamayı doğrusu tercih etmem. Deminki tiyatro benzetmemi kendi adıma tercih ediyorum. Çünkü bizim ritüelimiz daha iyi insan olmaya yönelik mesajlar veren bir ritüel.
Her buluşmada uygulanır mı?
Bizim ritüel uyguladığımız toplantılarımız vardır. Onun haricinde sosyal toplantılarımız da vardır. Ritüellerimiz 15 günde birdir.
Türkiye’de kaç Mason var?
218 loca var. 15 bin civarında mason var.
İlluminati nedir?
İlluminati aslında 19. asır Avrupası’nda yine birtakım entelektüellerin ki bunu yapmış olanların arasında bunu yapmışları da vardır. Bir yapılanmadır. Bu yapılanma doğmuş ancak fazla gelişmeden yok olmuştur.
Bugün var mı?
Yok. Bir şeyin yok olduğunu ispat etmek tabi zor. Ama bazı şehir efsanelerine konu olduğu filmlerde görüyoruz.
Siz çok genç bir yaşta, 40 yaşındasınız, masonluğa giriş nasıl, yükselme nasıl? Nedir mason üstadı olmanın kuralı?
Efendim aslında bu herhangi bir başka yapılanmadan da farklı değil. Ben çok genç yaşta mason oldum 19’umu tamamlamış 20’nin başındaydım. Eksik olmasın babacığım bana güvendi. Babam da masondur. Benim için sihirli bir dünyaydı masonluk hala da öyle.
Nesini sevdiniz?
Ritüeli sevmek diye bir şey vardır. İnsanlar hayatında ritüeli sevmesi ritüeliyle kaynaklı sihirli havasını sevdim. Hayatımda başka hiçbir yerde tanıyamayacağım insanları masonluk bana sunmuştur. Bu emek de bir takim idari sorumlulukları getirdi. Camiam bana güvendi ve bu yaşta Türkiye büyük locasının başına getirdi.
Yine çokça gelen bir soru. Türkiye’deki 15 bin mason İslamcı diyebileceğimiz kesimden insanlar var mı yoksa böyle bir şey bir dinin sofu mensubu olmak masonluk açısından bir sıkıntı yaratır mı?
Biz politik ve dini bir yapılanma olmadığımız için kurum içerisinde de politika ve din konuşulmaması esastır. Biz bunu böyle değerlendirmediğimiz gibi sormayız da. Masonluğa gelen insanlar Türkiye çeşitliliğidir. Bunu şunun için söylüyorum. Ben hiçbir mensubumun hangi dini ne kadar tatbik ettiğini bilmediğim gibi bilmemem de esastır. Dinini tatbik eden insanlar elbette vardır. Ama masonluk bağnazlığın her türlüsüne karşıdır. Dini bağnazlığa da din karşıtı bağnazlığa da.
Mason padişah var mı?
5. Murat masondur. Ve belgelidir.
CHP MASON MUDUR?
Çok enteresan sorular geliyor. Bu sorular arasında "CHP mason mudur" var...
Masonluğun hiçbir politik hareketle bir ilişkisi yoktur.
Kadınlar mason olamaz mı?
Masonluk en azından bizim anlayışımıza göre ananelere bağlı yaşanan bir kurumdur. Masonlukta tabiatıyla operatiflik masonlukta kadınlığın mason olmaması vardır. Bizim açımızdan bir gelenek olarak kabul edildi. Türkiye’de de kadın mason locaları vardır. Ben bunun çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Bizim derneğimiz sadece bizim üyelerimizi aldığı için kadın mason kabul etmemektedir. Kadınların da büyük locaları vardır. Ben bunun güzel bir şey olduğunu söylüyorum ama bizim geleneğimiz açısından biz kabul etmiyoruz ve kadın dernekleriyle iletişim kurmuyoruz.
Masonluğun temel ilkeleri nelerdir?
Birkaç olmazsa olmaz ilkesi vardır. Bunlardan biri Tanrıya inanmaktır, biri bağımsız bir büyük loca olmasıdır. Biri kadınların masonluğa tekris edilmemesidir. Biri de politik unsurlardan bağımsız olmasıdır.
MASONLAR DUL KADININ ÇOCUKLARI MI?
Dul kadının çocukları kimlerdir?
Masonlardır. Bu bizim efsanemizden gelir. Hiram Usta da dul bir kadının çocuğudur. Hiram Usta bizim için her üstat masonun da olması gereken özelliklere sahiptir.
Hiram Usta hangi dine mensuptur?
Çok tanrılı dine, pagandır.
Dul kadının torbası nedir?
Dul kesesi. Bizim toplantılarımızda bir uygulamadır. Zor durumlardaki insanlara, gerek bizim içimizden gerek dışarıdan yardım etmek için dul kadın kesesi denen keselere isteyen istediği kadar para atar.
MASON LOCASINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARINA CEVAP
Mason Locası geçtiğimiz aylarda yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. Yolsuzluk var mı locada?
Öncelikle teşekkür ediyorum. Bizim kurum olarak Türk kamuoyuna bir açıklama borcumuz var. Biz mali ve idari açıdan sıkıntılı bir süreç yaşadık dernek olarak. Yolculuğumuzda ciddi bir trafik kazasına uğradık tabiri caizse. Bunun altında şu yatıyor. Biz son 40 yıl içerisinde örgütsel olarak çok büyüdük, gerek örgütsel gerek gayrimenkul olarak. Bizim senede 10 milyon TL civarında bir bütçemiz vardır. Binin üzerinde çalışanımız var. Tespit edilmiş bütçenin üzerinde harcama yapıldığı gibi iddialar vardı. Bu paranın cebe atılması gibi bir durum söz konusu değil. Bu paralar yine masonluğun faaliyetlerine harcanmıştır. Ama belirli bir bütçe içinde harcanması gerekir. Bu o çerçevenin dışına çıkmıştır bu doğrudur. Bu basına intikal etmiştir. Dernekler masası denetçileri gelmiştir. Bundan dolayı açılmış olan iki dava vardır. Bu tarz olaylarla gündeme gelmemiz çok üzücüdür. Biz bütün bu yaşanmışlardan çok büyük ders çıkarmışızdır. Benim şu anda temel sorumluluklarımdan biri bunu reforme etmektir. Yaşanmış yaşanmıştır ama benim örgütüm coşkuyla yoluna devam etmektedir.
Masonların iktidar olmasıyla ilgili kuşkular var hep...
Masonların dünyayı yönetmek gibi ne bir arzusu ne bir ideali vardır. Masonluk insanlara iktidar kavramından arınmayı öğretir. "İktidarı sadece insanlığın yararına kullanacaksanız iktidar olun" cevabını verir.
Süleyman Demirel hakkında mason olduğu yönünde söylemler vardı. Sonra bir belge aldı olmadığına dair...
O dönem kayıtlara bakıldı. Kayıtlarımızda yoktu, biz de o belgeyi verdik.
Mason muydu Demirel?
Bizim temel ilkelerimizden bir tanesi sağ olanların mason olup olmadığını söylememektir. Ölü olanların da ailelerinin iznini almadan söylememektir. Büyük üstat olarak bu temel ilkenin dışına çıkmam yanlış.
Masonluktan çıkmak mümkün mü?
Bu bir dernektir, istemezseniz giderseniz ya da kurallara uymazsanız, çıkarılırsınız.
Atatürk’ün doktorunun mason olduğu ve derneği kapattığı için doktoru tarafından zehirlendiği, öldürüldüğü söylentileri var gelen sorular arasında...
Masonluğun açılması Atatürk’ün ölümüyle bağlantılı değildir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 1938’de kaybettik. Loca tekrar 1945’te açıldı. Atatürk’ü masonların öldürmüş olduğu iddiasını bu kurumun başkanı olarak bir hakaret görüyorum.
İlk mason Hiram Usta mıdır?
Hiram Usta sembolik olarak ilk masondur. Ama Hiram Ustayı’da masonlar öldürmüştür, mesleki sırlarını almak için öldürürler. Bir insanın sırf mason olduğu için iyi bir insan olmayacağı gerçektir.
Masonlar şeytana tapar mı?
Masonlar şeytana tapmaz. Masonluk iyi insan olma mücadelesidir. Masonluk sana her zaman bakıyor ve sen de ona göre davran. Benim için o göz odur. Ama bir başka kardeşime başka bir anlamı vardır.
Heyecanlı mısınız ilk defa böyle bir programda derneğiniz en üst düzeyde temsil ediliyor?
Doğrusu camiamı temsil etme sorumluluğu taşıdığım için heyecanlıyım.
Önce herkesin merak ettiği şeyleri soracağım. Mason ne demektir? Kelime anlamı olarak nereden geliyor, dünyada ne zaman başlamış?
Mason’ Fransızcadan gelmektedir. Masonluğun asıl örgütsel kökenlerine baktığımızda Ortaçağ’daki operatiflikten, duvarcı ustalarından gelmektedir. Fakat bu ustalar o dönemin ciddi bir teknolojisine sahiptirler. Bu sürecin akışı içinde tapınakları yapmanın öneminin azalmasıyla aydınlanmaya giden süreçte bu örgütler sönmeye başlamışlardır. Ve tarih sahnesinden çekilmek üzereyken çok enteresan bir dönem olmuştur. O dönemin aydınları seçkinleri bu derneklere girmeye başlamışlardır. Çünkü, bu örgütlerin kendi içlerinde meslek sırları vardır ve bu bazı imtiyazlar getirir. Bu imtiyazlardan yararlanabilmek için. Operatif masonluğa baktığımızda aslında dışarıya kapalı. Meslek birliği, meslek sırları var bu sırlarından dolayı da kendi içlerinde bir örgütlenmeleri vardır.
Bu imtiyazı sağlayan kim?
Vatikan. Daha sonra bu aydınlar bu yapılanmaya girmek istiyorlar. Onlar için bu aslında rahat çalışılabilecek bir zemin oluşturuyor. Bu yapılar da bu aydınları kabul ediyorlar. O dönemin entelijansiyanın gelmesinden memnun oluyorlar. Bunlara kabul edilmiş mason deniyor. ?Biz bunları sonradan kabul ettik’ diye. Bu gelen entelektüeller içerik olarak ele geçiriyorlar. Burada sonradan gelen kabul edilmiş masonlar o dönemde hepsi bizim illüstrasyon temelli dediğimiz geleneğe bağlılar. Operatif masonluğa böylece sembollerle düşünme kültürü geliyor.
Masonluk nerede başlıyor?
Esas itibariyle İngiltere’de başlıyor. Avrupa’nın her tarafında böyle bir dönüşümü görmek mümkün. O sırada İngiltere Protestan.
Voltaire’in sonradan mason olduğunu biliyoruz o nasıl oluyor?
Voltaire’in mason olması 70-80 yıl sonradır dönüşümünden. Avrupa’nın aydınlanma hareketinin çok önemli isimlerindendir. O dönem Mozart da geliyor.
Mesela nasıl geliyor Voltaire geliyor kapıyı çalıyor, ?Ben mason olmak istiyorum mu?’ diyor?
Masonik sistemde esas olan gelecek olanın kapının çalınması esastır, kimse davet edilmez. Bir insanın kapıyı çalması için ona bundan ona bahsedilmiş olması da doğaldır.
Voltaire ileri bir yaşta mason olmuştur. Dostu olan yakınlarının da yönlendirmesiyle muhtemelen. Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki Mason teşkilatlarının birbirleriyle örgütsel bir bağları var mı? Mesela Fransız Masonları ile İtalyan Masonları, yoksa her biri bağımsız mı?
Masonluk yereldir hep, operatif masonluktan bu yana. Anlayış ve felsefesi aynıdır ama örgütlenme modeli yerel bir modeldir. İngiltere’deki örgütlenme ile Fransa’daki örgütlenme farklıdır. O dönemin aydınlarının birbirini tanıyor olması idari bir bütünlük yok.
Farmasonluk free masonluğun dönüşmüş hali mi?
Masonluğun Osmanlı topraklarına girdiği ilk zamanlarda tabirler Fransızcadan geliyor franc-maçon’luktan geliyor. Osmanlı da hür banilik adı veriliyor bina inşa etmekten geliyor.
Osmanlı’ya nasıl ne zaman gelmiş ilk?
1700’lerde kurulduğunu biliyoruz. Osmanlıya ilk gelişi o zaman Osmanlı topraklarındaki yabancılarla oluyor ama bu topraklarda Osmanlı tebaası da girmeye başlıyor.
Bunlar küçük localar halinde nereye bağlı?
Masonluktaki esas her ülkede bir milli büyük locanın olmasıdır, onun olması için o için de locaların olması gerekir. O zaman büyük localara bağlı Avrupa’daki daha sonra o localar 1909 da ilk milli Türkiye büyük locasını kuruyorlar.
Masonluğun semboller üzerinde yürüdüğünü söylüyorsunuz. Bilim adamlarının entelektüellerin girmesiyle birlikte, böyle bir şeyi niye teşhis etmişler?
Sembollerle düşünme geleneği insanlık tarihinin önemli geleneklerinden biridir. İnsanların sembolleri bir takım ritüelleri kullanmak yoluyla duygulanmaları. Bunlarla ilgili entelektüel alışverişte bulunmaları bu çok evrensel bir yöntemdir. Aslında masonluk da bu yöntemlerin tatbikçilerinden bir tanesidir.
Bu semboller evrensel midir yoksa her locanın kendine ait semboller üretme hakkı var mıdır?
Buradaki ana fikir sembollerle düşünmeyi bilmektir, şunlar masonluğun sembolüdür bu değildir gibi bir anlam yapmak. Daha ziyade inşaat geleneğinden gelen pergel vardır, gönye vardır. Masonluğun bunları değerlendirişi tamamen sembollerle düşünme esasına dayalıdır.
Türkiye’ye 1909 da resmi olarak geliyor ve kuruluyor kimler kurucuları?
1909 da ilk defa olarak bir milli büyük loca örgütleniyor. Osmanlı Maşrıkı Azamı. Daha sonra Cumhuriyet ile birlikte Türkiye büyük locası oluyor bu. İlk büyük üstatta Talat Paşa’dır.
İttihat ve Terraki Cemiyeti’nin hepsi mason mu?
Hepsi mason mu bilmiyorum ama geleneklerinde çok sayıda mason vardır. O dönemin Selanik’ine baktığımız da da masonluğun aktif bir faaliyetini görüyoruz. Bunlar Osmanlının o döneminde entelektüel açıdan faal insanları. 1909’da Talat Paşa ilk üstad-ı azam olarak locayı kuruyor. İlk büyük üstat Talat paşa, Osmanlı topraklarında bu büyük locayla Masonik faaliyetler başlamış oluyor. Cumhuriyetle birlikte 1935 e kadar bu faaliyetler sürüyor. Bu faaliyetler bizim uyku dönemi dönemi başlıyor ve bu süre 1948’e kadar sürüyor.
ATATÜRK MASONLUĞA KARŞI MI?
Atatürk niye masonluğu yasaklıyor? Zararlı diye mi, gizli diye mi, Cumhuriyet’e zarar vereceğini düşündüğü için mi?
Efendim aslında konu Atatürk’ün masonluğu yasaklamış olması değildir. O dönemin Türkiyesi’nin şartlarına baktığımızda 1935’te artan bir faşizm var dünyada, ikinci dünya savaşının eşiğindeyiz. Örgütlü yapıların Türkiye’de varlık şansını daha az bulduğunu görüyoruz. Türk Ocakları da dahil olmak üzere birçok dernek ya kendini kapatıyor ya da kapatılıyor. Şükrü Kaya o dönemin içişleri bakanı da masondur. Bize Türkiye’de artık bu faaliyetleri sürdürmenin mümkün olmadığını söylüyor. Bu bilgi üzerine dernek kendi kendini kapatıyor. Bunu Atatürk’ün masonluğa karşıtlığı olarak görmek mümkün değildir. İstanbul’da yapıldığında Atatürk’e saygılarını sunuyor başarı dileklerini gönderiyor. Atatürk’ün mason karşıtı olması durumunda zaten 35’e kadar sürmesi de mümkün değildi. Masonluğun gizli bir yapı olması zaten mümkün değil.
ATATÜRK MASON MUYDU?
Atatürk mason muydu?
Atatürk’ün mason olup olmadığını bilmiyoruz.
Gerçekten bilmiyor musunuz?
Gerçekten bilmiyoruz... Birisinin mason olduğunu söyleyebilmek için ya bir locanın kayıt defterinde ismi olması lazım ya da localar toplantıların sonunda bir özet yazılır. Bizim elimizdeki belgelerde Atatürk’e dair böyle bir belge yok. Ama Avrupa’daki bazı mason tarihçileri mason listeleri yaparken Mustafa Kemal Atatürk’ü de bu masonlara dahil ederler. Ama böyle bir belge yok, olmadıkça da ?Bilmiyoruz’ demek zorundayız.
Operatif masonluk döneminde engelliler duvarcı ustası olamayacakları için locaya kabul edilmiyordu. Ancak bugün de kabul edilmediği yazılıyor sorular arasında, neden?
Biz engellileri kabul etmiyor değiliz. Masonluk o zaman da bir meslekti, biz hala meslek gözüyle bakarız. Operatif masonluk döneminde fiziksel şartlar da koyuyor. Ama bizim dönemimizde entelektüel kapasitesi yeterliyse böyle bir fiziksel şart yok.
Mason olmak için zengin olmak şart mıdır?
Bizim kıstaslarımızda mason olmak belli bir entelektüel müktesebatı gerektirir, biz entelektüel, Tanrıya inanan insanlarız. Herhangi bir maddi şart aramamız söz konusu değildir.
Parasal bir şey yok yani?
Bizim bugün varlıklı üyelerimiz olduğu gibi, buraya girdiğinde varlığı artan ya da varlığı azalan insanlar da vardır. Bizim varlık kısıtı koymamız mümkün değildir. Senelik üye aidatımız 475 TL, ilk kabul edildikten sonraki giriş ücretimiz de bin 950 TL’dir.
KAPIMIZI HERKES ÇALABİLİR
Peki herhangi bir kişi? Ben Mason olmak istiyorum’ diye kapınıza gelebilir mi?
Herkesin kapıyı çalması mümkündür. Reşit olan, iyi ahlaklı bilinen, Tanrı’ya inanan, entelektüel müktesebata sahip herkese kapımız açıktır.
Niye mason olmalı bir insan, niye mason olmak ister?
Kişisel olarak ben masonluk sayesinde karşımdakini daha iyi anlayabildiğimi hissediyorum. Daha iyi bir insan olmayı bana öğretmiştir. Bu sadece masonluk mu seninle de ilgisi yok um elbette vardır.
Mason sayısının artmasını ister misiniz?
Bu cevap vermesi zor bir soru. Masonluğun böyle bir çoğalmacılık gibi durumu yoktur. Masonluk Türkiye’de de dünyada da belirli bir seçkinlikte olan bir yapılanmadır. Masonluğun korkutucu bir tarafının da olmaması gerekir.
MASONLUK BİR DİN MİDİR?
Masonlarla din ilişkisi çok merak edilen bir şey, masonluk bir din midir?
Masonluğun bir din olması zaten söz konusu değildir. Masonluk sembollük ve ritüelleri kullanarak daha iyi insan olma yolculuğudur. Tanrıya inanmalarını şart koşarlar mensuplarından.
Tek Tanrı mı?
Hayır bir yüceliğe inanma. Ateistler olamaz. Ama belki bu konuda bir açıklama yapmak lazım. Masonluğu geliştiren insan aklıdır. Biz geleneksel masonluğu temsil ediyoruz. Yüce varlığa inanmaları esastır. Evrenin ulu mimarı deriz biz ona. Bir yüceliğe inanıyor olmak gerekiyor, o yüceliğe ulaşmak gerekir.
Niye evrenin mimarı?
Masonluk inşaatçılık geleneğinden gelen bir gelenektir. Evrenin ulu mimarının masonluğun bir mimarı olması gibi. Evrenin ulu mimarı, o masonun nasıl bir inancı varsa onu temsil eder. Dine taraftar ya da karşıt olması da söz konusu değildir.
MASONLAR SİYONİZME YAKIN MI?
İsrail’i protesto etmek için sizin dernek binalarınızın önüne gelenler oldu. Böyle bir intiba var. Masonlar siyonizme yakın mıdır?
Böyle bir algının olduğunun ben de farkındayım. Niye insanlar bunu böyle algılıyor bunu ben de sorarım kendime. Masonluğun siyonizm ile elbette ki hiçbir alakası yoktur. Şöyle bir algı bunu yaratıyor olabilir. Masonluğun bazı ritüellerinde bazı semboller kutsal kitaplarda karşılığını bulur. Süleyman Mabedi’nin inşası mesela.
Nedir Süleyman Mabedi?
Masonluğun temeli bir ülkü mabedi inşa etme, sevgi mabedi inşa etme görevi olarak görür. Süleyman Mabedi’nin inşası tanımı da bunu temsil eder. Buradan yola çıkarak masonluğu siyonizm ile bağdaştırmak çok yanlıştır. Herhangi bir politik akımla karşıtlık ya da taraflık etmesi mümkün değildir. Dünyadaki masonluğa girmiş insanlara baktığımız zaman, Mozart’ından Ziya Gökalp’ine böyle bir şeye hizmet ettiğini görmek ne mümkündür.
Mavi Marmara gemisinin protestosu için İzmir’de bir grup bizim dernek binamızın önüne gelmişti. O yaşananlar her Türk vatandaşını ne kadar yaraladıysa bizi de o kadar yaralamıştır. Böyle bir algının olması bizi de üzmüştür.
MASONLUK RİTÜELLERİ
Masonluk niye kapalı bir sistem gibi yürüyor, içeri kimse giremez gibi garip ritüeller, kuru kafalar var gibi bir algı var? Niye böyle bir algı oluşuyor ve bunlar var mı hakikaten?
Masonluk ritüelleri olan ve ritüelleri sistemin temelinde olan bir sistemdir. Bir tiyatro sahnesi var ama bizim seyircimiz yok. O ritüelin verdiği mesajlar o ritüel kanalıyla duygulanmak düşünmek bizi geliştiriyor. Ritüel onu uygulayanlar için son derece heyecanlı kalbinden vurucudur. Netice itibarıyla bunun getirdiği bir gizemlilik de vardır. Bizim ritüelimizi onu yaşamayan birinin anlaması da pek olası değil.
Bir nevi zikir gibi mi?
Bunu bir dini tabirle tanımlamayı doğrusu tercih etmem. Deminki tiyatro benzetmemi kendi adıma tercih ediyorum. Çünkü bizim ritüelimiz daha iyi insan olmaya yönelik mesajlar veren bir ritüel.
Her buluşmada uygulanır mı?
Bizim ritüel uyguladığımız toplantılarımız vardır. Onun haricinde sosyal toplantılarımız da vardır. Ritüellerimiz 15 günde birdir.
Türkiye’de kaç Mason var?
218 loca var. 15 bin civarında mason var.
İlluminati nedir?
İlluminati aslında 19. asır Avrupası’nda yine birtakım entelektüellerin ki bunu yapmış olanların arasında bunu yapmışları da vardır. Bir yapılanmadır. Bu yapılanma doğmuş ancak fazla gelişmeden yok olmuştur.
Bugün var mı?
Yok. Bir şeyin yok olduğunu ispat etmek tabi zor. Ama bazı şehir efsanelerine konu olduğu filmlerde görüyoruz.
Siz çok genç bir yaşta, 40 yaşındasınız, masonluğa giriş nasıl, yükselme nasıl? Nedir mason üstadı olmanın kuralı?
Efendim aslında bu herhangi bir başka yapılanmadan da farklı değil. Ben çok genç yaşta mason oldum 19’umu tamamlamış 20’nin başındaydım. Eksik olmasın babacığım bana güvendi. Babam da masondur. Benim için sihirli bir dünyaydı masonluk hala da öyle.
Nesini sevdiniz?
Ritüeli sevmek diye bir şey vardır. İnsanlar hayatında ritüeli sevmesi ritüeliyle kaynaklı sihirli havasını sevdim. Hayatımda başka hiçbir yerde tanıyamayacağım insanları masonluk bana sunmuştur. Bu emek de bir takim idari sorumlulukları getirdi. Camiam bana güvendi ve bu yaşta Türkiye büyük locasının başına getirdi.
Yine çokça gelen bir soru. Türkiye’deki 15 bin mason İslamcı diyebileceğimiz kesimden insanlar var mı yoksa böyle bir şey bir dinin sofu mensubu olmak masonluk açısından bir sıkıntı yaratır mı?
Biz politik ve dini bir yapılanma olmadığımız için kurum içerisinde de politika ve din konuşulmaması esastır. Biz bunu böyle değerlendirmediğimiz gibi sormayız da. Masonluğa gelen insanlar Türkiye çeşitliliğidir. Bunu şunun için söylüyorum. Ben hiçbir mensubumun hangi dini ne kadar tatbik ettiğini bilmediğim gibi bilmemem de esastır. Dinini tatbik eden insanlar elbette vardır. Ama masonluk bağnazlığın her türlüsüne karşıdır. Dini bağnazlığa da din karşıtı bağnazlığa da.
Mason padişah var mı?
5. Murat masondur. Ve belgelidir.
CHP MASON MUDUR?
Çok enteresan sorular geliyor. Bu sorular arasında "CHP mason mudur" var...
Masonluğun hiçbir politik hareketle bir ilişkisi yoktur.
Kadınlar mason olamaz mı?
Masonluk en azından bizim anlayışımıza göre ananelere bağlı yaşanan bir kurumdur. Masonlukta tabiatıyla operatiflik masonlukta kadınlığın mason olmaması vardır. Bizim açımızdan bir gelenek olarak kabul edildi. Türkiye’de de kadın mason locaları vardır. Ben bunun çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Bizim derneğimiz sadece bizim üyelerimizi aldığı için kadın mason kabul etmemektedir. Kadınların da büyük locaları vardır. Ben bunun güzel bir şey olduğunu söylüyorum ama bizim geleneğimiz açısından biz kabul etmiyoruz ve kadın dernekleriyle iletişim kurmuyoruz.
Masonluğun temel ilkeleri nelerdir?
Birkaç olmazsa olmaz ilkesi vardır. Bunlardan biri Tanrıya inanmaktır, biri bağımsız bir büyük loca olmasıdır. Biri kadınların masonluğa tekris edilmemesidir. Biri de politik unsurlardan bağımsız olmasıdır.
MASONLAR DUL KADININ ÇOCUKLARI MI?
Dul kadının çocukları kimlerdir?
Masonlardır. Bu bizim efsanemizden gelir. Hiram Usta da dul bir kadının çocuğudur. Hiram Usta bizim için her üstat masonun da olması gereken özelliklere sahiptir.
Hiram Usta hangi dine mensuptur?
Çok tanrılı dine, pagandır.
Dul kadının torbası nedir?
Dul kesesi. Bizim toplantılarımızda bir uygulamadır. Zor durumlardaki insanlara, gerek bizim içimizden gerek dışarıdan yardım etmek için dul kadın kesesi denen keselere isteyen istediği kadar para atar.
MASON LOCASINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARINA CEVAP
Mason Locası geçtiğimiz aylarda yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. Yolsuzluk var mı locada?
Öncelikle teşekkür ediyorum. Bizim kurum olarak Türk kamuoyuna bir açıklama borcumuz var. Biz mali ve idari açıdan sıkıntılı bir süreç yaşadık dernek olarak. Yolculuğumuzda ciddi bir trafik kazasına uğradık tabiri caizse. Bunun altında şu yatıyor. Biz son 40 yıl içerisinde örgütsel olarak çok büyüdük, gerek örgütsel gerek gayrimenkul olarak. Bizim senede 10 milyon TL civarında bir bütçemiz vardır. Binin üzerinde çalışanımız var. Tespit edilmiş bütçenin üzerinde harcama yapıldığı gibi iddialar vardı. Bu paranın cebe atılması gibi bir durum söz konusu değil. Bu paralar yine masonluğun faaliyetlerine harcanmıştır. Ama belirli bir bütçe içinde harcanması gerekir. Bu o çerçevenin dışına çıkmıştır bu doğrudur. Bu basına intikal etmiştir. Dernekler masası denetçileri gelmiştir. Bundan dolayı açılmış olan iki dava vardır. Bu tarz olaylarla gündeme gelmemiz çok üzücüdür. Biz bütün bu yaşanmışlardan çok büyük ders çıkarmışızdır. Benim şu anda temel sorumluluklarımdan biri bunu reforme etmektir. Yaşanmış yaşanmıştır ama benim örgütüm coşkuyla yoluna devam etmektedir.
Masonların iktidar olmasıyla ilgili kuşkular var hep...
Masonların dünyayı yönetmek gibi ne bir arzusu ne bir ideali vardır. Masonluk insanlara iktidar kavramından arınmayı öğretir. "İktidarı sadece insanlığın yararına kullanacaksanız iktidar olun" cevabını verir.
Süleyman Demirel hakkında mason olduğu yönünde söylemler vardı. Sonra bir belge aldı olmadığına dair...
O dönem kayıtlara bakıldı. Kayıtlarımızda yoktu, biz de o belgeyi verdik.
Mason muydu Demirel?
Bizim temel ilkelerimizden bir tanesi sağ olanların mason olup olmadığını söylememektir. Ölü olanların da ailelerinin iznini almadan söylememektir. Büyük üstat olarak bu temel ilkenin dışına çıkmam yanlış.
Masonluktan çıkmak mümkün mü?
Bu bir dernektir, istemezseniz giderseniz ya da kurallara uymazsanız, çıkarılırsınız.
Atatürk’ün doktorunun mason olduğu ve derneği kapattığı için doktoru tarafından zehirlendiği, öldürüldüğü söylentileri var gelen sorular arasında...
Masonluğun açılması Atatürk’ün ölümüyle bağlantılı değildir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 1938’de kaybettik. Loca tekrar 1945’te açıldı. Atatürk’ü masonların öldürmüş olduğu iddiasını bu kurumun başkanı olarak bir hakaret görüyorum.
İlk mason Hiram Usta mıdır?
Hiram Usta sembolik olarak ilk masondur. Ama Hiram Ustayı’da masonlar öldürmüştür, mesleki sırlarını almak için öldürürler. Bir insanın sırf mason olduğu için iyi bir insan olmayacağı gerçektir.
Masonlar şeytana tapar mı?
Masonlar şeytana tapmaz. Masonluk iyi insan olma mücadelesidir. Masonluk sana her zaman bakıyor ve sen de ona göre davran. Benim için o göz odur. Ama bir başka kardeşime başka bir anlamı vardır.