Gündem
05 Şub 2010 20:03 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 14:04

ASIL BALYOZ DARBESİ TSK'YA OLDU!.. BALYOZ ANKETLERİ TSK'YI FENA VURDU!..

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi 'nin düzenlediği Türkiye Siyasi - Yerel Gündem Araştırmasındaki raporda ilginç bilgiler var

Söz konusu çalışma, Taraf Gazetesi'nin eski 1.Ordu Komutanı Org.Çetin DOĞAN önderliğinde gerçekleştireceğini iddia ettiği ''BALYOZ'' adlı harekat planının akabinde, TSK'nın halk nezdindeki imajı ve bu olayda siyasi partilerin tutumu, medyanın tutumu ve halkın olaylara bakışı neticesinde, seçmen eğilimlerini tespit etmek adına gerçekleştirilmiştir.

Araştırma, CATİ araştırma tekniklerinden "Telefonla görüşme yöntemi" kullanılarak uygulanmıştır.


Araştırma; 21 İl'de toplam 107 noktada gerçekleştirilen anketlerin, %25'i kır özelliği taşıyan ilçe ve köy merkezlerinde yapılmıştır. Saha çalışması


27- 31 OCAK 2010 tarihinde toplam 4.568 denek ile görüşme yapılarak tamamlanmıştır.


Çalışma, farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet eğitim, mahalle / semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, denekler ile görüşme yapılmıştır.


ANDY-AR Yön. Kur. Bşk. Faruk ACAR Analizi


o Taraf Gazetesi'nin geçtiğimiz günlerde yayına aldığı '' BALYOZ '' darbe planı iddialarına Türk halkı inanıyor. 27 Nisan e-muhtıra, Ayışığı, Sarıkız, Ergenekon kapsamında içeriye alınan emekli paşalar, AKP ve GÜLEN cemaatini bitirme planı ve son olarak BALYOZ darbe planı iddialarının Türk halkı nezdinde inandırıcılığı bu olay ile beraber had safhaya ulaşmıştır. Bu olayın gerçek olduğuna inanan kesim % 49,6 olarak karşımıza çıkmaktadır. Aksine bu olayın gerçek olmadığı görüşünü beyan edenlerin oranı ise % 30,4'tür.


o Genelkurmay Başkanı Org.İlker BAŞBUĞ'un konu hakkında yaptığı açıklamalardan Türk halkı tatmin olmuş görünmüyor. Org.İlker BAŞBUĞ'un şahsı beğenilir ve başarılı bulunurken, bu konuda yaptığı açıklamaların yeterli olmadığı görülmektedir. Açıklamalardan memnun olanların oranı % 35,3 iken, memnun olmadığını ifade edenlerin oranı ise % 39,4'tür.


o Türkiye'de araştırma tarihi süresince, en güvenilir kurum ezici bir çoğunluk ile % 90'ları bulan güvenilirlik oranı ile TSK olmuştur. Hatta bu oran BALYOZ'a kadar neredeyse yerini korumaktaydı. Fakat BALYOZ iddialarının akabinde araştırmamızda görüyoruz ki, TSK büyük bir güven sıkıntısı içerisine sürüklenmiştir. Vatandaş, bu olayda hoşnut olmadığı halde TSK'nın çok fazla yıprandığını görmektedir. Bu durumun bir an önce toparlanması gerektiği kanaatini taşımaktadır.


o Türk halkı, yine bu olaylar ile paralel olduğunu düşündüğü, TSK'nın siyasete ve yetki alanı dışındaki diğer konulara müdahalesinden oldukça rahatsızlık duymaktadır. Çok fazla gündemde olması nedeni ile bu tür sıkıntıların güncelliğini koruyor olduğunu beyan etmektedir


o Genelkurmay Başkanı Org. İlker BAŞBUĞ'un Türkiye'de darbeler dönemi bitmiştir açıklaması ile, İlker BAŞBUĞ'un şahsi olarak büyük bir beğeni topladığını görmekteyiz. Bununla bağlantılı olarak, vatandaş Türkiye'de artık darbe olmaz kanaatini benimsemiştir. Bu oran, % 69,4'tür.


o Hükümetin bu olayda, toparlayıcı ve sağduyulu davrandığına Türk halkı inanmıyor. Ancak ana muhalefet partisi CHP'nin tutumundan toplumun büyük bir kesimi çok daha fazla rahatsız olmuş görünüyor. Muhalefet partisi MHP ise Hükümet ve CHP'den daha toparlayıcı olmuştur kanaati yaygın görünmektedir.


o Türkiye'de medya ve basına büyük bir güvensizlik ile bakan Türk halkı, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın Türk Büyükelçisi'ne yaptığı saygısızlıktaki, Türk medya ve basınının aldığı tavırdaki tutumunu çok beğenmiş ve akabinde yaşanan BALYOZ iddialarında da tutumundan gayet memnun görünüyor. Sonuç itibarı ile bu olayda puan kazanan alanın medya ve basın olduğu saptanmıştır.


Haber7