Asgari ücret ve özel sektör maaşlarına büyük zam! Tek tek hesaplandı - Sayfa 15

ÜCRET POLİTİKALARI GERÇEKLEŞEN ENFLASYON DEĞİL DE BEKLENEN ENFLASYONA GÖRE BELİRLENİR Mİ?

Özel sektörde zam işçi ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlı. Asgari ücret burada etken. Asgari ücreti belirleme üzerinde bazı etkenler var. Burada öncelik enflasyon oranıdır. Geçen sene başında eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin döneminde asgari ücrete ilişkin anket düzenlendi. Burada bir fiyat belirlendi. Bu fiyat Türk-İş’in açlık sınırının üzerinde belirlendi.

1527
Asgari ücret ve özel sektör maaşlarına büyük zam! Tek tek hesaplandı - Sayfa 16

‘ASGARİ ÜCRET 13 BİN 684 TL’Yİ GEÇMELİ’

Açlık ve yoksulluk sınırında bir referans değer oluşturuldu. Ankara’da 4 kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcaması tutarı 13 bin 684 TL, buna giyim, konut ulaşım vb. sosyal ihtiyaçlarını koyarsak yoksulluk sınırı oluyor bu da 44 bin 573 TL. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 17 bin 803 TL. Hal böyle iken 13 bin 684 TL’nin geçilmesi gerekiyor.

1627
Asgari ücret ve özel sektör maaşlarına büyük zam! Tek tek hesaplandı - Sayfa 17

Bizim hesaplamalarımıza göre son 6 aylık enflasyon verisine göre bunu aşacağını düşünüyoruz. Hem enflasyon oranı, hem Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırının üzerinde bir tutarda belirleneceğini söyleyebiliriz.

1727
Asgari ücret ve özel sektör maaşlarına büyük zam! Tek tek hesaplandı - Sayfa 18

Şu anda gerçekleşen enflasyona göre bir belirleme yapılabiliyor. Önümüzdeki dönemde beklenen enflasyona göre yapılabilir. Ancak burada ücretler üzerinde bir iyileştirme yapılması gerekiyor. Yeni dönemde hedeflenen enflasyon yapılabilir. Milli gelirden pay verilebilir. Alım gücünü artırabilecek diğer önlemler alınarak asgari ücretli önümüzdeki dönemde kendilerine ne kadar maaş yatacağını hesaplayabilir. Ona göre planlamasını yapar. Tabi bozulmuş ücret sisteminin yeniden yapılandırılması gerekiyor.

1827