Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 5

Karakaş, asgari ücretin açıklanan işverene maliyetinin 15 bin 762 liradan daha az olabileceğini ifade ederek, “Şimdi baktığımız zaman asgari ücret net 11 bin 402 liraya çıktı. Bu 11 bin 402 liralık asgari ücretin işverene yansıması maliyeti 16 bin 432 liradır. Ancak devlet, istihdamının korunması için ve işverenlerin rekabet gücünün arttırılması için yirmiye yakın teşvik veriyor. Borcu olmayan işverenler, kaçak sigortalı çalıştırmayanlar, işçilerin ücretlerini SGK'ya gerçek ücretler üzerinden bildirenler, sahte sigortalı çalıştırmayan bütün işverenlere devlet yüzde 5 oranında teşvik vermekte. Bu yüzde 5 teşvikten hangi sektörden olursa olsun işverenler faydalanabiliyor. Yükümlülüklerini düzgün yerine getiren bir işverene maliyeti bu durumda 15 bin 762 liraya düşmektedir” ifadelerine yer verdi.

516
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 6

“HANGİ SEKTÖRDE OLURSA OLSUN FAYDALANACAKTIR”

Karakaş 2016 yılından beri devletin asgari ücret artışının istihdama getireceği yükü azaltmak için asgari ücret desteği verdiğini ifade ederek, “Asgari ücret desteği yılbaşı itibariyle genel olarak bütün özel sektöre, bütün iş yerleri için 400 lira civarındaydı. Ancak bir detay vardı; sendikalı örgütlenmeyi desteklemek için bu desteğin miktarı 500 liraydı. Sayın Bakan’ın yapmış olduğu açıklamada bu desteğin genel olarak 400 liradan 500 liraya yükseltildiği söylendi.

616
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 7

Bu durumda özel sektör iş yerlerinin tamamı yani hangi sektörde olursa olsun bu 500 lira asgari ücret desteğinden faydalanacaktır. Bunu da göz önünde bulundurduğumuz zaman işverene maliyeti 15 bin 262 liraya kadar düştüğü görülmektedir. Yani yükümlülüklerini düzgün bir şekilde yerine getiren, primlerini zamanında ödeyen ya da primlerini yapılandırmış olan, taksitlendirmiş olan kaçak sigortalı çalıştırmayan, sahte sigortalı çalıştırmayan bütün işverenlere maliyeti 15 bin 262 liraya kadar düşmektedir” diye konuştu.

716
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 8

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN UYARDI: 1 TEMMUZ'DAN SONRA...
Kadınların doğum borçlanması yaparak, erkeklerin ise askerlik borçlanmasını yaparak eksik primlerini doldurabileceğini belirten Karakaş, “Şimdi özellikle 1 Temmuz’dan sonra bunun yapılması halinde maliyetin asgari ücret artışı oranında yani yüzde 34 oranında arttığını söyleyebiliriz. Bu durumda askerlik borçlanmasına ihtiyacı olan ya da doğum borçlanmasına ya da diğer türlü Türkiye'de hizmet borçlanması ihtiyacı olanın 1 Temmuz'u geçirmeden kesinlikle hizmet borçlanmasını yapması lehine olacaktır.

816