Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 2

Konuyla ilgili yaptığı hesaplamaları kamuoyuyla paylaşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, "Yeni asgari ücretle beraber prim gün ücreti 107 liradan 143 liraya çıkacak" dedi. Hizmet borçlanmasıyla ilgili vatandaşların elini çabuk tutması gerektiğini belirten Karakaş, tarih verdi. SGK idari para cezaları yüzde 34 oranında bir artış söz konusu olduğunu söyleyen Karakaş, kalem kalem son güncel rakamları açıkladı.

216
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 3

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücrete gelen zam oranıyla beraber güncellenen ücretleri değerlendirdi.

316
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 4

“ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ 15 BİN 762 LİRA”

Asgari ücrette gelen yüzde 34 zam oranıyla beraber 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseldiğini hatırlatan Karakaş, işveren maliyeti, isteğe bağlı sigorta prim ücretleri ve SGK cezaları açısından maliyetlerin yükseleceğini belirtti.

416
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 5

Karakaş, asgari ücretin açıklanan işverene maliyetinin 15 bin 762 liradan daha az olabileceğini ifade ederek, “Şimdi baktığımız zaman asgari ücret net 11 bin 402 liraya çıktı. Bu 11 bin 402 liralık asgari ücretin işverene yansıması maliyeti 16 bin 432 liradır. Ancak devlet, istihdamının korunması için ve işverenlerin rekabet gücünün arttırılması için yirmiye yakın teşvik veriyor. Borcu olmayan işverenler, kaçak sigortalı çalıştırmayanlar, işçilerin ücretlerini SGK'ya gerçek ücretler üzerinden bildirenler, sahte sigortalı çalıştırmayan bütün işverenlere devlet yüzde 5 oranında teşvik vermekte. Bu yüzde 5 teşvikten hangi sektörden olursa olsun işverenler faydalanabiliyor. Yükümlülüklerini düzgün yerine getiren bir işverene maliyeti bu durumda 15 bin 762 liraya düşmektedir” ifadelerine yer verdi.

516