Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 10

“GURBETÇİ VATANDAŞLARIN GÜNLÜK PRİM ÜCRETİ 151 LİRADAN 201 LİRAYA YÜKSELECEK”
Gurbetçilerin borçlanma maliyetine de değinen Karakaş, gurbetçi vatandaşların borçlanmasının, Türkiye'deki askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve diğer borçlanmalardan daha yüksek olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

1016
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 11

“Gurbetçilerin borçlanma maliyeti yüzde 45 oranındadır. Gurbetçilerin de yapacağı hizmet borçlanmalarıyla ilgili bunların da aynı şekilde 1 Temmuz'dan önce yapmaları tamamen lehlerine olacaktır. Keza burada da asgari ücret oranında bir artış olacağını söyleyebiliriz. Çünkü gurbetçiler bugün itibariyle borçlanma yaptıkları takdirde 151 lira tutarında günlük borçlanma bedeli varken tabii biz burada en az alt sınırlardan bahsediyoruz. Temmuz itibariyle alt sınır en az 201 yükselmekte. Dolayısıyla bunların da ivedi olarak 1 Temmuz'dan önce ihtiyaçlar varsa prim borçlanmaları yapmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.”

1116
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 12

"İSTEĞE BAĞLI EMEKLİLİK PRİMİ GÜNLÜK ÜCRETİ 107 LİRADAN 143 LİRAYA YÜKSELDİ"
İsteğe bağlı emeklilik prim ücretlerini hakkında da değerlendirmelerde bulunan Karakaş, “Ev hanımları çalışmadıkları için tek emeklilik şanslarını isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilmektedir. Dolayısıyla isteğe bağlı sigortalıların da maliyeti zaten yüksektir.

1216
Asgari ücret sonrası hepsi değişiyor! Yüzde 34 zamlı ödenecek - Sayfa 13

Aylık 3 bin 200 lira günlük olarak da 107 liraya denk gelen isteğe bağlı sigortalılık primi 1 Temmuz'dan itibaren 143 liraya kadar yükseldiğini görüyoruz. Tabii burada 1 Temmuz'dan önce veya sonra ev hanımlarının bir inisiyatifi bulmayacaktır. 1 Temmuz'dan itibaren mecburen günlük 107 lira yerine 143 lira tutarında isteğe bağlı prim borçlanması yapmak zorundalar” bilgilerini verdi.

1316