10 Mar 2009 16:56 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:35

"ARTIK GAZETECİLER DEĞİL,GAZETELER ÖLDÜRÜLÜYOR" ERTUĞRUL ÖZKÖK'TEN ANLAMLI ÇIKIŞ!..

Gazeteci-yazar Çetin Emeç ölümünün 19. yıldönümünde Zincirlikuyu Mezarlığı'daki kabri başında anıldı. Ertuğrul Özkök bakın neler söyledi

Çetin Emeç'i Anma törenine Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, Hürriyet Gazetesi yazarlarından Doğan Hızlan, Çetin Emeç'in eşi Bilge Emeç, kızı Mehveş Emeç, damadı Özalp Birol ve torunu Selin Birol katıldı.


"ARTIK GAZETECİ ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS YOK; GAZETE ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS VAR "


Çetin Emeç'in mezarı başında bir konuşma yapan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Emeç'in 19. ölüm yıldönümü de olsa mezarı başındaki kalabalığın hiç azalmadığını kaydetti.


"Çetin beyi anarken mesleğimizden de söz etmemiz gerekiyor" diyen Özkök, "Güzel haber artık gazeteciler öldürülmüyor; inşallah öldürülmeyecek. Ama kötü haber artık gazeteler öldürülmeye çalışılıyor. İktidarlar eliyle öldürülmeye çalışılıyor; iktidar elindeki baskı imkanlarıyla öldürülmeye çalışılıyor. Tabii ki bu, insanları öldürülmesinden daha tehlikeli birşey. Artık gazeteci öldürmeye teşebbüs yok son 1-2 yıldır ama.. Gazete öldürmeye tam teşebbüs hem de suçüstü bir şekilde gözler önüne serildi" diye konuştu.


"SİYASETÇİLERİN ÖMÜRLERİ GAZETELERİN ÖMÜRLERİNDEN DAHA KISA "


Kurumlara da sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Özkök, "Çünkü siyasi iktidar giderek otoriter, otokratik bir kimliğe doğru gidiyor ve burada bir tahammülsüzlük var. Bu tahammülsüzlük her konuda gazetecileri suçlama ve gazeteleri hedef gösterme, hedef almaya kadar götürmektedir. Bu davranış biçiminin Türkiye'nin girmeye çalıştığı Avrupa Birliği'nin Kopenhag kriterlerinin hangi maddesinde yazılı olduğunu defalarca soruyorum; ama cevabını alamıyorum " dedi. Özkök, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ama bildiğimiz birşey var basın tarihinde dünyanın neresine bakarsanız bakın kurumlar gazeteciler kalıyor ama onlara baskı yapmaya çalışanlar ortada kaldırmaya çalışanlar bir gün er veya geç gidiyorlar. Siyaset çünkü siyasetçilerin ömürleri gazetelerin ömürlerinden daha kısa. İyi ki de böyle. Türk basının şerefli bir tarihi vardır. O siyasetçiler ise, bir parantez olarak kalmıştır. Ama Türk basını bugüne kadar gelmiştir."


EMEÇ'İN TORUNU SELİN DE DEDESİNİN MEZARI BAŞINDAYDI


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise, Emeç'in Türk basınında simge olmuş gazetecilerden biri olduğunu belirterek, "Bugün yaşasaydı ne derdi bilemiyorum ama; ifade özgürlüğü için, canını vermiş bir gazeteci olarak ifade özgürlüğünün bugün Türkiye'de geldiği durumu , demokrasi için tehlikeli bir durum olarak anlatırdı diye düşünüyorum " dedi. Hürriyet gazetesi yazarlarından Doğan Hızlan ise, " Çetin'e yapılan şey düşündüğü herşeyi yazabilen vatanını seven bir insana yapılan bu saldırı doğrudan doğruya ifade özgürlüğüne ve Türkiye'ye yapılan bir saldırıdır" diye konuştu. Çetin Emeç'in torunu Selin Birol da dedesinin mezarı başında anma törenine katıldı. Dedesini çok sevdiğini belirten Selin, onun için bir şiir yazdığını da söyledi. Daha sonra Çetin Emeç için mezarı başında dua okundu.