05 Haz 2016 19:35 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

Antik kentte "zeytinyağı tadım eğitimi"

- Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Zeytin Dostu Derneği işbirliği ile düzenlenen zeytinyağı tadım eğitimleri, bin 700 yıllık zeytinyağı fiyatlarının yer aldığı yazıtlar bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi

MUĞLA (AA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Zeytin Dostu Derneği işbirliğinde, zeytinyağında kaliteyi artırmak ve tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla düzenlenlen "Zeytinyağı tadım eğitimi"ne katılanlar, bin 700 yıllık zeytinyağı fiyatlarının yer aldığı yazıtlar bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Zeytin Dostu Derneği işbirliğiyle, çeşitli ilçelerde 20 zeytinyağı tadım eğitimi düzenlendi. Düzenlenen eğitimlere yaklaşık 2 bin kişi katılırken, eğitimler Yatağan ilçesinde düzenlenen Uluslararası 3. Tadım Uzmanlığı Eğitimi ile sona erdi.

Tadım uzmanlığı eğitimine katılan 50 kişi, Yatağan ilçesinde yer alan ve içerisinde 2 bin yıllık zeytin ağaçlarının sergilendiği parka geldi. Burada, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, Zeytin Dostu Derneği Genel Başkanı Abidin Tatlı, Genel Sekreteri Atilla Totoş ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan tarafından karşılanan grup, tarihi ağaçları inceledi.

Grup daha sonra kendilerini karşılayanlarla beraber Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret etti.

Burada, Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt tarafından bilgi alan grup, antik kentin meclis binasının dış duvarlarında yazılı olan Roma dönemine ait zeytinyağı fiyatlarının yazılı olduğu kitabeleri inceledi. Uluslararası 3. Tadım Uzmanlığı Eğitimi'nin son eğitimi ise bu yazıtların önünde verildi.

- Eğitimlere Türkiye, İtalya ve Yunanistan'dan 50 kişi katıldı

Zeytin Dostu Derneği Genel Başkanı Abidin Tatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verilen eğitimlerde doğru ve kaliteli zeytinyağının özelliklerini anlattıkları ve bunu uygulamalı olarak gösterdiklerini söyledi.

Zeytinyağının yanı sıra zeytin ve zeytin ağacı hakkında bilgiler de verdiklerini kaydeden Tatlı, "Muğla, zeytinci bir bölge. Çok önemli bir çeşit olan memeciğin yetiştiği bir bölge. Yıllarca bu çeşide hiç değer verilmezken, şu anda uluslararası birçok altın madalya almış bir çeşidin artık Türkiye sektörüne kazanımı için bu çalışmanın altyapısını bu şekilde oluşturmuş olduk." dedi.

Tatlı, zeytinyağı tadım eğitimlerinin ardından Uluslararası 3. Tadım Uzmanlığı Eğitimi düzenlediklerini ve bu eğitimlere Türkiye, İtalya ve Yunanistan'dan 50 kişinin katıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Eğitime katılanların büyük bir çoğunluğu eğitimleri başarıyla tamamladı. Bu eğitimleri 6 ayda bir tekrarlayacağız. Zeytinyağının yanında, zeytin konusunda da tadım eğitimleri düzenleyeceğiz. İnşallah 10. Zeytin Dostu Derneği Zeytinyağı Kalite Yarışmasını, ulusal bazdan uluslararası baza dönüştüreceğiz. Bu vesileyle, zeytinyağı sektörünün bilinirliğini dünyaya ulaştıracağız."

- Hedefleri, zeytinyağının kalite ve verimini artırmak

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan ise Muğla'nın turizmi kenti olmasının yanında önemli bir tarım kenti olduğunu söyledi.

Muğla'nın Türkiye'nin dördüncü büyük zeytinyağı üreticisi olduğunu hatırlatan Tufan, bölgedeki zeytinyağının kalitesini ve verimini artırmak için Zeytin Dostu Derneği ile birlikte tadım ve tadım uzmanlığı eğitimi düzenlediklerini belirtti. Tufan, "Bu eğitimleri taçlandırmak için ise Yatağan'daki 2 bin yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu park ile bin 700 yıl önce Romalılar tarafından üzerinde zeytinyağının fiyatının da yazıldığı Stratonikeia'daki yazıtları inceledik." diye konuştu.