"Antep savunmasının şifreleri"
- Antep Savunması Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri kayıtlarından derlenerek yayımlanan "Antep Savunması Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri Savunmanın Şifreleri" kitabının tanıtımı yapıldı
GAZİANTEP (AA) - Antep savunmasını anlatan "Antep Savunması Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri Savunmanın Şifreleri" kitabının tanıtımı yapıldı.
Şehitkamil Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri kayıtlarından derlenerek yayımlanan kitabın tanıtımı amacıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Antep savunmasında yaşananların gelecek nesillere en doğru şekilde aktarılmasını amaçladıklarını belirtti.
Kitabı kentin "tarih envanteri"ne kazandırdıklarını ifade eden Fadıloğlu, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Arkeolog Gülsüm Yaprak Pusat'ın desteğiyle hazırlanan kitabın Kurtuluş Savaşı'nda büyük mücadele örneğinin sergilendiği Antep savunmasında yaşananlara belgelerle ışık tutacağını aktardı.
Kitapla Antep savunmasının ne şartlarda kazanıldığını, nasıl bu topraklara sahip olunduğunu bir kez daha ortaya koyduklarını dile getiren Fadıloğlu, şöyle devam etti:
"Bize düşen de bizden sonraki nesillere Antep savunmasında yaşananları çok iyi anlatmak ve evraklarla sağlam hale getirmek. Bugünden sonra da tarihimizle ilgili ulaştığımız yeni bilgileri, milletimizin önüne kaynak halinde koyacağız. Bu çalışmalarda emeği geçen arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah bu kaynaklardan bizden sonraki nesiller de en iyi şekilde faydalanır."
- Heyet-i Merkeziye Muhabere Defteri
Gaziantep Müzesi envanterinde "24 numara" ile kayıtlı olan defterin ilk sayfasında "Heyet-i Merkeziye Muhabere Defteri" başlığı yer alıyor. Siyah kaplı, sarı yapraklı defterde, toplam 212 yazışma bulunuyor.
Muhabere Defteri'ndeki yazışmalardan anlaşıldığına göre, Heyet-i Merkeziye, savunma esnasında Antep'te ortaya çıkan her bilgi ve durumu savunma cepheleriyle, mıntıka, fırka ve kolordu komutanlıklarıyla, Büyük Millet Meclisi ve Mustafa Kemal Paşa ile paylaşmış.
Defterde iaşe ve erzak eksikliğiyle temini noktasında pek çok yazı var. Defterdeki belgelerde bazen resmi üsluptan çıkılmış, çaresizliğin en son halini gösteren duygusal ifadelere yer verilmiş. Umudun yitirildiği, elden bir şeylerin gelmediği anlarda bile savunmanın ciddiyeti ve savaşın acı yüzü yazışmalara yansımış.