ANTALYALI ÇAYCI İNTERNET DÜNYASININ DEVİ LYCOS'U NASIL DİZE GETİRDİ?..ANTALYALI ÇAYCIYA YENİK DÜŞEN IİNTERNET DEVİ ŞİMDİ NE YAPACAK?..
Kaş ilçesinde organik çay üreten Lycos firması ile dünyanın en büyük 5 internet portalından biri olan Lycos arasındaki isim savaşını Türk girişimci kazandı.
Türk Patent Enstitüsü, pazara 'tr' uzantısı ile girmek isteyen ABD'li firmayı haksız buldu. İnternet devi, şimdi Türk Lycos'tan 'www.lycos.com.tr'yi satın almak istiyor.
Antalya'nın Kaş ilçesinde organik bitki ve meyve çayları üreten Lycos firması ile dünyanın en büyük 5 internet portalından biri olan Lycos Inc. arasında ilginç bir 'fikrî mülkiyet hakkı' mücadelesi yaşanıyor. 40 ülkede faaliyetleri bulunan ABD'li internet devi, Türkiye'de faaliyet göstermek isteyince, genç girişimci Ahmet Muhsin Tüzer'in patronu olduğu 50 bin YTL sermayeli şirketle karşı karşıya geldi. 'tr' uzantısıyla Türkiye pazarına girmek isteyen Lycos Inc., Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurudan 21 Haziran'da olumsuz cevap aldı.
Bu karara itiraz eden ve hukukî süreci 6 ay kadar daha uzatan Amerikalı şirket, bir yandan da 'www.lycos.com.tr'yi satın almak için Tüzer'e teklifte bulundu. Türk Patent Enstitüsü'nün yine kendilerini haklı bulacağından emin olan Ahmet Muhsin Tüzer, "Likya devletine ismini veren Lycos (Atinalı Pandian'ın oğlu), tamamen Anadolu'ya ait bir değerdir. Biz de 'kurt' anlamına gelen bu değere sahip çıkıyoruz ve şu an satmayı düşünmüyoruz." diyor.
Türk Lycos'un ilginç hikâyesi, 10 yıl öncesine dayanıyor. Üniversite eğitimi için İstanbul'a gelen Ahmet Muhsin Tüzer, 1997 yılında el sanatlarına ilgi duymaya ve gravürle uğraşmaya başlıyor.
Romanya'daki sanatçıların davetiyle 1998 yılında Bükreş'e giden Tüzer, burada coğrafya üzerine üniversite eğitimi alan Oana Mara ile tanışıyor. Aralık 1999'da da evleniyorlar. Bu evlilik, Türk Lycos'un kurulmasında önemli bir rol oynuyor. Çünkü, kanunlara göre, bir Türk'ün yabancı isimle şirket kurması, ancak yabancı ortağı olursa mümkün.
Ahmet Muhsin Tüzer de Romanyalı eşini yüzde 10'luk payla şirkete ortak ediyor ve Nisan 2006'da 50 bin yeni lira sermayeli Lycos Gıda Temizlik Pazarlama İthalat ve İhracat Limitet Şirketi'ni kuruyor. Şirket, tanıtım ve pazarlamasını en iyi şekilde yapmak için de 'www.lycos.com.tr' adlı internet sitesini Türkçe ve İngilizce olarak hizmete alıyor. Çok geçmeden Amerikan internet şirketi Lycos Inc., Türk firmasının markasına karşı çıkarak Türk Patent Enstitüsü'ne itiraz davası açıyor. Ankara'daki uluslararası danışmanlık şirketi Abu-Ghazaleh Intellectual Property aracılığıyla açılan davada ABD'li şirket 21 Haziran 2007'de enstitüden olumsuz cevap alıyor. 21 Ağustos 2007'de bu karara itiraz ederek hukuki süreci 6 ay kadar uzatırken, bir taraftan da 25 Eylül 2007'de Türk Lycos'a ait 'www.lycos.com.tr'yi satın almak için Tüzer'e teklifte bulunuyor. Abu-Ghazaleh Intellectual Property'den Tüzer'e gönderilen mailde "Müvekkil Lycos Inc., 'lycos.com.tr' alan adını satın almak niyetinde olduklarını, aksi takdirde alan adı ile ilgili de itirazda bulunacaklarını bildirdiler. Konu ile ilgili cevabınızı bekliyoruz." deniliyor.
Tüzer, bu mücadelede Kaş ve Finike belediye başkanlarının da desteğini almış. Lycos Inc.'ın son yılların gözde ülkesi Türkiye'de yatırım yapma niyetinde olduğunu vurgulayan Tüzer, Google ve Yahoo gibi 'tr' uzantısıyla Türkiye pazarına girmek istediğini vurguluyor.
Şirket ve markaları için oldukça önemli olan 'www.lycos.com.tr' alan adını dünyada sadece iki firmanın alabileceğine işaret eden Tüzer, "Biri biz, biri de onlar. Biz erken davrandık ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ndeki 'nic.tr'den bu alan adını aldık." diyor. Genç girişimci şu değerlendirmeyi yap