Ankara Üniversitesi açık ders malzemeleri sayısında birinci
- Ankara Üniversitesi, "Açık Ders Malzemeleri Platformu"na yüklenen 521 ders kaynağı sayısıyla Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk sırada yer aldı-Rektör Prof. Dr. İbiş:-"İnternet ortamında Türkçe kaynak sayısı bir hayli sınırlı. Bu sınırlılık akademik açıdan daha da ciddi boyutlarda. Bu...
ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi, "Açık Ders Malzemeleri Platformu"na yüklenen 521 ders kaynağı sayısıyla Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk sırada yer aldı.
Ankara Üniversitesinden yapılan açıklamada, üniversitelerde açık ders malzemeleri oluşturma düşüncesinin ilk örneğinin ABD'deki Massachusetts Institute of Technology'deki (MIT) "OpenCourseWare" (http://ocw.mit.edu/index.html) platformuyla hayata geçirildiği ifade edildi.
MIT'de 1999'da başlatılan projeyle bin 800 dersin plan, not, alıştırma, soru ve çözümlerinin internet ortamında dünyanın her yerinden, herkesin ulaşımına açık hale getirildiği anımsatılan açıklamada, 2 bin 400 ders sayısına sahip MIT'nin bu çalışmasının, bilgi toplumu olma yolunda diğer üniversitelere ve kurumlara önderlik ettiği belirtildi.
Türkiye'de ise açık ders malzemesi oluşturma düşüncesinin 2006'da TÜBA öncülüğünde hayata geçirilen üniversiteler arası bir konsorsiyumla başladığı hatırlatılan açıklamada, Ankara Üniversitesinin, oluşturulan Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu'nun yönetim kurulunda yer aldığı ve Uluslararası Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu'nun da Türkiye'deki üç üyesinden biri olduğu kaydedildi.
Ankara Üniversitesinin, 2007'de oluşturduğu Moodle Açık Ders Malzemeleri platformuna ders yüklemeye başladığı belirtilen açıklamada, "Telif derslerden oluşan platformda, ders sayısı 2017 Ağustos itibarıyla ağırlıklı olarak fen ve sağlık bilimleri alanında olmak üzere 521'i geçti ve Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk sıraya yerleşti." ifadesi yer aldı.
- "Dersler ücretsiz olarak erişime sunuluyor"
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, konuya ilişkin değerlendirmesinde, platformun, bir üniversitede verilen derslerin internet ortamında açık ve ücretsiz erişimine ve kullanımına imkan sağlayan her türlü ders kaynağı olduğunun altını çizdi. Erkan İbiş, "Açık ders malzemesi, bir dönemi kapsayan (14 hafta ya da 42-50 saat) ders izlencesi, ders notları, ders sunumları, örnek sınav ve çözümleri, örnek ödev ve çözümleri, proje ve uygulamalar ile ek okuma parçalarından oluşuyor." bilgisini paylaştı.
İnternet ortamında Türkçe kaynak sayısının bir hayli sınırlı olduğunu ifade eden İbiş, "Bu sınırlılık akademik açıdan daha da ciddi boyutlarda. Bu sınırlılığın ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacak unsurlar arasında açık ders malzemeleri önemli bir yer tutuyor." değerlendirmesini yaptı.