26 Nis 2020 17:51 Son Güncelleme: 26 Nis 2020 18:08

Ankara basınının acı günü!

Ankara basınının önemli isimlerinden Raşit Gürdilek hayatını kaybetti.

Ankara basınının önemli isimlerinden, Türkiye'de bilim gazeteciliğinin duayen ismi, Raşit Gürdilek hayatını kaybetti.

TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik Dergisi'ni tam 9 yıl yayın yönetmenliğini yapan, Koç Üniversitesi'nin popüler bilim sitesi kurious.ku.edu.tr'nin kurucusu ve ilk editörü, uluslararası Reuters haber ajansının eski Türkiye ve savaş muhabirlerinden, ANKA Ajansı’nın uzun yıllar çalışanı olan, 1947 doğumlu Gürdilek, yaşamını ve çalışmalarını sürdürdüğü Muğla'ya bağlı Marmaris ilçesinin Söğüt köyündeki evinde, 24 Nisan 2020'de bilgisayarının başında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin de Gürdilek’in vefatının ardından sosyal medya hesabında şu satırları paylaştı:

“Değerli meslektaşımız Raşit Gürdilek kalp krizine yenik düştü. Gürdilek, uzun yıllar ANKA Ajansı'nda çalıştıktan sonra popüler bilim yayıncılığında Türkiye'de bir ekol olmuş, dokuz yıl TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik Dergisi'ni yönetmişti.”

Ankara basınının acı günü! - Resim : 1

RAŞİT GÜRDİLEK KİMDİR?

Raşit Gürdilek 1957-1964 arasında okuduğu TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra, giriş sınavını kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi ve Dış Münasebetler Bölümü'nden 1969 yılında mezun olmuş ve sürekli gazetecilik yapmıştı. Neredeyse fakültelerini bitirmişçesine Fizik ve Astronomi bilen, çok iyi derecedeki İngilizcesiyle tüm yabancı kaynakları da izleyen Raşit Gürdilek, dokuz yıl boyunca TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik Dergisi'nin (Şimdiki adı Bilim ve Teknoloji) genel yayın yönetmenliğini yaptı. Raşit Gürdilek, yayın kadrosunu yönlendirmenin yanı sıra, pek çok bilim haberini bizzat kendisi çeşitli kaynaklardan hazırlayarak dergiyi zenginleştirirdi. Bilim ve Teknik'in eski sayılarının internette bir arşive yüklenmesi projesini hazırlayarak gerçekleşmesini sağladı.

Emekliye ayrıldıktan sonra NTV için bir dergi ve portal hazırlayan Raşit Gürdilek, daha sonra Koç Üniversitesi için Kurious başlıklı bilim internet sitesini projelendirerek tasarımını gerçekleştirmiş, üniversitenin bilim insanlarıyla eşgüdüm içinde 2018'e kadar bu sitenin editörlüğünü yapmıştı. Bu portal, Türkiye ve dünyadaki bilimsel çalışmaları, yeni buluşları ve teknolojideki gelişmeleri sade bir dille toplumun en geniş kesimlerine ulaştırmayı amaçlıyordu.

Bilim konularını herkesin anlayacağı bir dille ve akıcı bir üslupla yazan, aynı şekilde bu alandaki kitapları da Türkçeleştiren Raşit Gürdilek'in yayımlanmış çevirileri arasında şu kitaplar bulunuyor:

Evrenler Kitabı /John D. Barrow / Alfa Yayınevi

Yaşam Nedir?/ Kimyanın Biyolojiye Dönüşümü /Addy Pross / Metis Yayınları

Napolyon'un Düğmeleri / Dünya Tarihini Değiştiren 17 Molekül / Penny Le Couteur ve Jay Burreson / Metis Yayınları

Raşit Gürdilek, emekliye ayrıldıktan sonra internet olanaklarını kullanarak çalışmalarını, bir bölümünü kendi elleriyle yaptığı Söğüt'teki köy evinde sürdürmeye başlamıştı. Raşit Gürdilek, meslektaşı ekonomi muhabiri, AA'nın İsrail muhabirliğinden emekli Nursel Gürdilek'le evliydi, Aldoru ve Yağmur'un babasıydı.