11 Nis 2011 10:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:13

ANDREW FINKEL TODAY'S ZAMAN'DAN NEDEN KOVULDU? İŞTE AYRILIĞIN HİKAYESİ!

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş 'Andrew Finkel neden kovuldu?' sorusuna yanıt verdi.

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Zaman gazetesinde yayınlanan yazısında Finkel'in ayrılık hikayesinin sansüre bağlı olmadığını; gazetesinde kimseye sansür yapılmadığını ileri sürdü:

Finkel 17 Ocak 2007'deki ilk sayımızdan başlamak üzere Mart 2011'in son haftasına kadar aralıksız yazdı. 600'den fazla yazı kaleme aldığı bu süre zarfında bütün yazarlarımız gibi onun da tek satırına müdahale edilmedi. Keskin kalemiyle istediğini eleştirdi, istediğini yerin dibine batırdı. Bu eleştirilerinden elbette yer yer hem hükümet, hem muhalefet, hem Today's Zaman, hem de Gülen Hareketi de payını aldı. Bu yazılarından dolayı Finkel'e bir kez olsun dönüp "falancayı eleştirme, bu eleştirin yanlış" denilmek kaydıyla bile müdahale edilmedi. Mümkün olduğunca gazeteye yönelik eleştirilerini de dikkate aldık, istifade ettik. Bu Finkel'in yazılarına özel bir durum da değil. Yazılarındaki maddi hatadan dolayı müdahale etmek durumunda kaldığımız bir-iki yazı dışında Today's Zaman'ın 4,5 yıla yaklaşan yayın hayatında 45'ten fazla yazarımızın hiçbiri çıkıp "benim falanca tarihteki yazıma müdahale edildi" diyemez. Çünkü olmadı böyle bir şey.

Keneş şöyle devam etti:

Şunu da ifade edeyim yeri gelmişken. Bazılarının iddia ettiği gibi Finkel'le yollarımızı ayırmamızın sebebi son yazısı değildir. Bu, aylara dayalı bir birikimin neticesinde alınmış bir karardır.

Today's Zaman'ın web sitesinden geçmiş yazılarını okuduğunuzda siz de göreceksiniz ki Finkel'in gazetenin editoryal çizgisiyle çelişen tek yazısı yayınlanmayan son yazısı değildir.

Çok daha sert, çok daha alaycı, çok daha rencide edici yazılarından onlarcasını arşivimizde bulabilirsiniz. Ama hiçbir gazetenin, bütün yazarlarıyla dünyanın sonuna kadar çalışma mecburiyeti yoktur. Gazetelerle yazarları arasında bir Katolik nikâhı da mevzubahis değildir. Gazetelerin istediği yazara yazdırma, yazdıklarını artık yayın politikasına ve ülkenin demokratikleşme serüvenine uygun görmediği yazarlarla yollarını ayırmaya sonuna kadar hakkı vardır.