06 Nis 2010 13:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:12

ANADOLU AJANSI 90 YAŞINDA! YILDÖNÜMÜ NEREDE KUTLANACAK?

Atatürk'ün direktifleriyle 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, 90. kuruluş yıl dönümünü bugün düzenlenecek tören ve etkinliklerle kutlayacak.

Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yıl dönümü kutlamaları, Anıtkabir'deki törenle başlayacak.

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi başkanlığındaki Ajans çalışanları, Anıtkabir'i ziyaret ederek Cumhuriyetin ve Anadolu Ajansı'nın kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün manevi huzuruna çıkacak. Kutlamalar kapsamında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 90. yılı dolayısıyla Türkiye Foto Muhabirleri Derneği işbirliğiyle TBMM'de gerçekleştirilecek olan fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak.

Anadolu Ajansı'nın kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Genel Müdürlük binasında da tören düzenlenecek. Bu kapsamda Anadolu Ajansı Sayısal Arşiv Sistemi'nin ve Anadolu Ajansı Koleksiyonu Resim Sergisi'nin açılışı yapılacak.
Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla TBMM Tören Salonunda sanatçı Tuluyhan Uğurlu tarafından '90. Yıl Özel Konseri' verilecek, ardından resepsiyonla kutlama programı sona erecek.

Tanıtım filmi

Bu arada, Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yıl dönümü kapsamında bir de 'Anadolu Ajansı tanıtım filmi' hazırlandı.
Filmde, Anadolu Ajansı'nın kuruluş süreci ve ilkeleri şu ifadelerle yer aldı: 'Umutluydu, kararlıydı... Millet var olmak için güç şartlarda onurlu bir savaş veriyordu. Mustafa Kemal, işte böyle bir dönemde milli mücadeleyi örgütlemek ve tüm dünyaya duyurmak için kurdu Anadolu Ajansı'nı. Anadolu Ajansı'nın kurulması fikri, Yunus Nadi ile Halide Edip'in Geyve'deki tren istasyonunda yaptıkları görüşmeyle oluştu. Anadolu Ajansı'nın ateş altındaki haber yolculuğu, Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı Ziraat Mektebi'ndeki bir odada başladı. Yeni Türk devletinin ilk milli kurumu olan Anadolu Ajansı, 6 Nisan 1920'de kuruldu, Milli Mücadelenin her aşamasına tanıklık etti; Meclisin açılışını, cumhuriyetin ilanını duyurdu. Anadolu Ajansı'nın bültenlerini tek tek kontrol eden ve haberlerin iletilmesindeki aksaklığı 'vatan suçu' ile eş tutan Mustafa Kemal, ajansın ilkelerini de yine kendi belirledi: Doğru, hızlı. Anadolu Ajansı muhabirleri, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hep yanında oldu; sevincine, mutluluğuna tanıklık etti, gösterdiği hedefleri en iyi biçimde halka duyurdu. O'nun ölümünde ise vatandaşların göz yaşı içinde okuduğu resmi bülteni yazmanın acısını yaşadı. Anadolu Ajansı cumhuriyetle büyüdü, 90 yıl Türk Milleti'nin sesi oldu.'

ETİKETLER
#anadolu ajansı