08 Eki 2010 11:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

ANA HABER BÜLTENLERİ NASIL KABUK DEĞİŞTİRİYOR? EN YENİLİKÇİ HABER BÜLTENİ HANGİSİ?

Eskiden sadece haber ajanslarının servis ettiği haberlerden oluşan haber bültenleri son bir yılda kabuk değiştirdi.

Yurttaki ve dünyadaki gelişmeleri sıcağı sıcağına izleyicilerine aktaran TV kanalları, günün en çok izlenen haber bülteni olan anahaber’de kullanmaya başladıkları yeni kaynaklar ile özgün bir içeriğe ulaşmaya çalışıyorlar. Önce sabah ve öğlen bültenlerinde kullanılmaya başlanan bu kaynaklar kısa sürede anahaber bültenlerine kadar taşındı.

ANAHABER BÜLTENLERİNİN FARKLILAŞMA İHTİYACINA YENİ NESİL ÇÖZÜMLER!

Yakın tarihe kadar, sadece haber ajanslarından beslenen ve kanalların haber ekiplerinin ürettiği özel haberler ile izleyicilere seslenen anahaber bültenleri, fark yaratamama nedeniyle önemli sıkıntılar yaşıyorlardı. Ekonomik kriz ve TV kanallarının bütçe kısıtlamaları nedeniyle haber kadrolarında yapılan daralma, özgün haber sayısını azaltmış ve bültenler neredeyse sadece haber ajanslarından beslenir hale gelmişti. Bu durum, hemen hemen her kanalın anahaber bülteninde aynı haberlerin, aynı görüntüler ve aynı yorumlarla yer almasına neden oluyordu.

Günden güne farklılaşmanın ve öne çıkmanın daha da zor hale geldiği anahaber rekabetinde özgünlük arayışına çözüm, yeni teknolojilerden ve sosyal medyadan geldi.

Medya takip sektörünün öncü kuruluşu MTM Medya Takip Merkezi, Medyaloji okuyucuları için ana haber bültenlerinin değişen haber kaynaklarını mercek altına aldı. 20-26 Eylül haftasında, Türkiye’nin en çok izlenen 8 TV kanalının ana haber bülteninde yayınlanan tüm haberleri, kaynaklarına göre inceleyen MTM, ilginç tespitlerde bulundu. İşte o araştırmanın çarpıcı detayları...

Anahaber bültenlerinde en çok kullanılan kaynaklar;

Haber ajansları: Anahaber bültenlerinin en büyük içerik kaynağı hala haber ajansları.

Güvenlik kameraları: İkinci sırada, güvenlik kameralarından elde edilen görüntüler ile yapılan haberler yer alıyor. Güvenlik kameralarının görüntülerinden, başta hırsızlık olmak üzere, kaza ve cinayetler gibi, yaşama dair çeşitli haberler üretiliyor.

Mobese kameraları: Anahaber bültenlerinde en çok yararlanılan üçüncü kaynak Mobese kameralarının kaydettiği görüntüler ile üretilen haberler. Trafik kazaları başta olmak üzere, çeşitli soygun haberleri de bu kaynaktan üretilebiliyor.

Sosyal paylaşım ağları: Anahaber bültenlerinin en sık başvurduğu dördüncü kaynak Facebook, DailyMotion, İzlesene, Myspace, Twitter gibi sosyal paylaşım ağları. Sosyal medya mecraları arasında en popüler olanı ise Facebook. Facebook’ta başlayan aşklar, kavgalar, atışmalar, cinayetler, dolandırıcılıklar gibi yaşama dair çeşitli olaylar, anahaber bültenlerinde sıkça haber olarak karşımıza çıkıyor.

Vatandaş haberciliği: Son dönemin en popüler habercilik biçimlerinden biri olan "vatandaş haberciliği", anahaber bültenlerinin de zaman zaman başvurduğu kaynaklar arasında yer alıyor. Vatandaşın cep telefonu ile çektiği kaza, kavga, hırsızlık, soygun görüntüleri, haber bültenlerine de yeni bir kaynak oluşturuyor.

Ses kayıtları: Çeşitli kaynaklardan doğrudan basına servis edilen veya sosyal paylaşım sitelerinde ortaya çıkan ses kayıtları da anahaber bültenlerinin haber kaynakları arasında altıncı sırada yerini alıyor.

YENİ HABER KAYNAKLARINA EN BÜYÜK İLGİ: KANAL D VE ATV’DEN...
MTM’nin yaptığı aynı araştırma raporuna göre, yeni haber kaynaklarına en fazla ilgiyi, Mehmet Ali Birand yönetimindeki Kanal D Anahaber gösterdi. Kanal D Anahaber’i ikinci sırada Erdoğan Aktaş yönetimindeki ATV izledi. Güvenlik kamerası, Mobese kamerası, sosyal paylaşım ağları gibi kaynaklardan en çok haber üreten üçüncü anahaber bülteni FOX TV oldu.

Medyaloji