Zincirleme iflasın eşiğine geldik! Belediye borçlarını ödeyemiyor! Esnaf kepenk kapatıyor!

Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar belediyeleri, orta ve büyük ölçekli şirketleri iflasın eşiğine getirmeye devam ediyor. Tekirdağ Marmaraereğlisi Belediyesi iş yaptırdığı şirketlere borçlarını ödeyemedi. İcra Dairesi, belediyenin en değerli arsası icradan satılacak. Ankara'nın en önemli alışveriş merkezlerinden olan Taurus AVM’ye bir yıl kesin mühlet verildi. Avukat Mustafa Zafer, ‘Zincirleme bir iflasla karşı karşıyayız’ dedi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Tekirdağ Marmaraereğlisi Belediyesi’ne Belediyesi'ne iş yapan Erdoğan Demir, Kocaoğlu Yapı ve Resul Taş İmalat, alacaklarını tahsil edemeyince soluğu mahkemede aldı. 500 milyon TL’ye yakın borcu olan belediyenin neredeyse kalem-kağıt parasına muhtaç. Marmaraereğlisi İcra Dairesi, borçlarını ödeyemeyen belediyenin kupon arazisinin icradan satışa çıkardı. 15 bin metrekarelik villa arazili arazi için belirlenen muhammen bedel 97 milyon TL oldu. Satıştan gelecek paranın tamamı borçlara dağıtılacak.

BELEDİYELER MÜLK SATIŞIYLA DURUMU KURTARIYOR ANCAK!

Türkiye genelinde çok sayıda belediye mülk satışlarıyla durum kurtarıyor. Çatalca Belediyesi ‘Maaşları ödeyemiyoruz. İşçi sayısı çok fazla’ açıklamasından sonra mülk satışına gitti. İlçedeki çok sayıda mülk, geçtiğimiz günlerde satışı yapıldı. Belediyenin satıştan gelen parayı borçlarına harcaması beklenirken, Erguvan şenlikleriyle milyonları kültür sanat festivaline aktaracak. Diğer belediyelerde de durum aynı. İstanbul’da çoğu belediye maaşları ikiye bölerek ödüyor. Satışlardan gelen paralar doğru kullanılmadığı takdirde çok sayıda belediyenin kısa sürede maaş ödeyemez duruma geleceği konuşuluyor.

İFLAS ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE SIÇRADI!

Ankara'nın en köklü alışveriş merkezlerinden olan Taurus AVM, önce 3 ay süreyle geçici mühlet aldı. Süre önceki gün sona erdi. Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, daha önce verilen sürenin bitiminde başlamak koşuluyla 1 yıl süreyle kesin mühlet verdi. Ankaralı Ensari Ailesi ile ABD merkezli Taurus Investment ortaklığı ile 2013’te kapılarını açan Taurus AVM, kentin en gözde alışveriş merkezlerinden biri konumunda. 26 dönüm alan üzerine kurulu AVM’de 140 kadar mağaza hizmet veriyor. Gözde alışveriş merkezinin iflasın eşiğine gelmesi sektörü korkutmaya başladı. Bir yıl süreyle alınan kesin mühlet kararında şu ifadelere yer verildi, ‘’ Yeni bir görevlendirme yapılmasını gerektiren bir durum olmadığından komiserler kuruluna sektör uzmanı Abdurrahman Temiz, bağımsız denetçi Ufuk Özdemir ve hukukçu Prof. Dr. Levent Börü görevlendirilmiştir. Taurus Balgat Alışveriş Merkezi Yatırım Anonim Şirketi yönünden komiserler kurulu şirket faaliyetlerine nezaret edecektir. Ayrıca şirket yönetim organının tüm eylem ve incelemelerinin geçerliliği komiser kurulu onayına tabii tutulmaktadır’’

ZİNCİRLEME İFLASLA KARŞI KARŞIYAYIZ!

Eski İcra Müdürü olan Avukat Mustafa Zafer, 2020’de 419, 2021’de 451, 2022’de 404, 2023’te 519, 2024 Ocak-Haziran döneminde ise 605 firma hakkında konkordatoda geçici mühlet kararı verildiğini söyleyerek, ‘’ En başta sadece borçlarını vadelendirerek ya da tenzilat yapılmak suretiyle ödemek isteyen tek bir borçlu firma varken yargılama sürecinin uzaması, alacaklıların alacağını alamaması, tedarik zincirindeki borçlu firma alacaklılarının gelir elde edememesi nedeniyle fiilen acze düşmeleri (hammadde, kira, vergi, maaş, vs.) daha büyük ekonomik problemlerin yaşanmasına neden olabilir. Konkordato taleplerinin değerlendirilmesinde yığınsal olarak zincirleme bir iflas süreci ile karşılaşılması, hukuki ve cezai anlamda konkordato alacaklılarının istemedikleri durumla karşılaşabilme ihtimalleri nedeniyle süreçte titizlikle hareket edilerek karar verilmesi ve sadece borçlunun değil, alacaklıların haklarının da telif edilmesi gerekli.”