YÖK'TEN KÜRTÇE DİPLOMAYA VİZE ÇIKMADI!

YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılan Kürdoloji Bölümü'ne lisans düzeyinde öğrenci alımına izin vermezken, aynı bölümde yüksek lisans yapmak isteyen 20 kişilik kontejan istemini onayladı.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılan Kürdoloji Bölümü'ne lisans düzeyinde öğrenci alımına izin vermezken, aynı bölümde yüksek lisans yapmak isteyen 20 kişilik kontejan istemini onayladı.
Mardin’deki Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Programı’na 20 yüksek lisans öğrencisi alacaklarını söyledi. Prof.Dr. Omay, lisans düzeyinde öğrenci almak için YÖK’e başvurduklarını ancak reddedildiğini açıkladı. Prof.Dr. Omay, yüksek lisans programına alacakları 20 öğrenci için kayıtların başladığını, kayıt süresinin 15 Ağustos’da sona ereceğini belirtti. Üniversitede akademik açıdan her geçen gün güçlendiklerini ifade eden Prof.Dr, Omay, Kürtçe’nin akademik dünyada da yer bulma çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getirdi. Kürtçe’den sonra Süryanice kurs verdiklerini hatırlatan Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, bu alanda 3 yardımcı doçent sayısına ulaşmaları halinde hemen lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenci alabileceklerini açıkladı.
Bir süre önce lisans düzeyinde Türkiye’de bir ilk olarak Kürdoloji alanında öğrenci almak için YÖK’e yaptıkları başvurularının reddedildiğini hatırlatan Rektör Prof.Dr. Omay, şöyle konuştu:

"YÖK, bizden Kürdoloji alanında uzman 3 kişilik Kürdolog akademisyen kadrosunu istiyor. Ama bugüne kadar Türkiye’de bu alanda çalışma yapan kimse olmadığı için, bizim de elimiz kolumuz bağlandı. YÖK’le iletişimimiz sürüyor. Bu alandaki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz."
Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım ise yüksek lisans için başvurunun şahsen veya noter vekaleti ile enstitü binasına yapılacağını belirterek, "Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü programına 20 yüksek lisans öğrencisi alacağız. Belge ve bilgiler enstitümüzden öğrenilebilir. Kayıt süresi 15 Ağustos 2011 tarihinde sona eriyor. Kayıt işleminin ardından 2 mülakat yapılacak. Bunlardan 18 Ağustos’ta yapılacak mülakatın sonuçları, 22 Ağustos’ta açıklanacak. İkinci mülakat ise 24 Ağustos’ta yapılacak ve sonuçları 26 Ağustos’ta açıklanacak. Kesin kayıt tarihi ise 07-09 Eylül 2011. Çeviri ve imla bilgisini ölçmek için tüm adaylar aynı anda rektörlük binası sınıflarında saat 10. 00’da mülakata alınacak. Birinci mülakatı geçenler, ikinci mülakata girmeye hak kazanacak" diye konuştu.(dha)