“Yıkımın Tanıkları” 6 Şubat’ı bu kitapta anlattı
Pınar Torlak ve Hacer Aker’in kaleme aldığı Yıkımın Tanıkları: Travma, Tanıklık ve Toplumsal Hafıza kitabı, 6 Şubat depremlerinde görev yapan 27 gazetecinin deneyimlerini ele alıyor. Deprem felaketine yalnızca fiziksel bir yıkım olarak değil, medya etiği ve toplumsal hafıza üzerinden de bakan kitap, gazeteciliğin kriz anlarında bir "vicdan görevi" olarak anlam kazandığına dikkat çekiyor.
Türkiye Haber Kameramanları Derneği üyesi, araştırmacı Pınar Torlak ve akademisyen Hacer Aker’in kaleme aldığı Yıkımın Tanıkları: Travma, Tanıklık ve Toplumsal Hafıza kitabı 6 Şubat’ın yıl dönümünde raflardaki yerini aldı. Kitap, 6 Şubat depremlerinde görev yapan kameraman, muhabir ve spikerlerden oluşan 27 gazetecinin deneyimlerine odaklanırken, 6 Şubat’ın sadece bir fiziksel yıkım olmadığını “medya etiği, toplumsal hafıza ve tanıklık” kavramlarıyla sorguluyor.
Kitapta, gazetecilik bir meslek olmanın ötesinde krizin merkezinde, enkazın başında, gözyaşlarının gölgesinde anlam kazanan “vicdan görevi” olarak nitelendiriliyor ve felaketin tanığı gazetecilerin anlatımlarına yer veriliyor.
Yıkımın Tanıkları: Travma, Tanıklık ve Toplumsal Hafıza’nın hazırlık aşamasında TRT Haber, NTV, Star TV, CNN Türk, Kanal D, Haber Türk, Show TV, KRT, A Haber, ATV, Haber Global, TV 100, NOW TV çalışanı kameraman, muhabir ve spikerler ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Gazeteciler görev yaptıkları deprem sahalarına ilişkin deneyimlerini birebir aktardı. Kriz haberciliğine dair alan yazın taramasının yer aldığı kitapta, 6 Şubat depremlerine ilişkin etik ihlallere, habercilerin psikososyal deneyimlerine değinelerek, sektöre ve akademiye yönelik öneriler sıralandı.