Yeni yargı reformunda 'en az 7 ay hapis' detayı! Düzenlemede neler olacak?

Kadına ve çocuğa yönelik artan şiddet olayları sonrası Adalet Bakanlığı, yeni yargı reformu çalışmasını tamamladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 24 TV canlı yayınında yaptığı açıklamada, ısrarlı takip suçlarına yönelik cezaların artırılacağını ve iyi hal indirimi ile denetimli serbestlik uygulamalarının kaldırılmasının gündemde olduğunu duyurdu.

Yeni düzenlemeye göre, telefon veya sosyal medya aracılığıyla bir kişiyi sürekli rahatsız eden ve yakınlarının huzurunu bozan ısrarlı takip eylemleri daha ağır şekilde cezalandırılacak. Mevcut yasada 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörülen bu suç için, elektronik kelepçe veya uzaklaştırma kararları uygulanıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte ısrarlı takip suçlarına doğrudan hapis cezası verilecek.

Mynet’in aktardığına göre ATV Haber'e konuşan Avukat Cansu Naz Albayrak, özellikle kadına yönelik şiddet içeren fiillerin henüz işlenmeden failin cezalandırılmasının amaçlandığını belirtti.

BAKAN TUNÇ: CEZALARINI CEZAEVİNDE ÇEKECEKLER

Adalet Bakanı Tunç, reformun detaylarını paylaşırken, ısrarlı takip suçunu işleyenlerin cezaevinde kalması gerektiğini vurguladı. Tunç, "Belli bir süre cezaevinde kalması, işlediği suçun karşılığını cezaevinde görmesi yönünde bir düşüncemiz var" dedi.

EN AZ 7 AY HAPİS YATACAKLAR

Yeni yargı reformu kapsamında, 6 yıldan az ceza alan suçluların cezaevine girmeden tahliye edilmesi uygulamasına da sınırlama getirilecek. Reformla birlikte, bu tür suçlarda hapis cezası yüzde 10 oranında uygulanacak ve suçlular en az 7 ay cezaevinde kalacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK VE İYİ HAL İNDİRİMİ KALKABİLİR

Kamuoyunda sıklıkla tartışılan denetimli serbestlik ve iyi hal indirimi uygulamalarının kaldırılması da yeni reformun gündeminde. Bakan Tunç, cezasızlık algısının toplumu olumsuz etkilediğini belirterek, "Özellikle kasten yaralama ve toplum huzurunu bozma gibi suçlarda denetimli serbestliğin olup olmayacağı milletvekilleri tarafından tartışılabilir" açıklamasında bulundu.

Yeni yargı paketi, Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra Aile ve İçişleri Bakanlığı’nın da desteğiyle kısa sürede Meclis’e sunulacak.