YENİ BAŞKANIN İŞİ ZOR! RTÜK'TE YEMİN KRİZİ!

CHP ve BDP'li vekillerin yemin etmemesiyle başlayan belirsizlik Radyo ve Televizyon Kurulu'nda da (RTÜK) krize yol açtı.

AK Parti Grubu’ndan seçilen RTÜK üyeleri Vahap Darendeli ve Taha Yücel ile CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın görev süreleri 14 Temmuz’da doluyor.

Önceki yıllarda görev sürelerinin dolmasından bir ay kadar önce seçimler yapılırdı. Ancak CHP ve BDP’nin boykot kararını sürdürmesi durumunda Meclis’te 14 Temmuz’da yapılması gereken oylama tartışma konusu oldu.

YENİ BAŞKANIN İŞİ ZOR

Milletvekillerinin oylamaları da kapsayan yasama faaliyetlerine katılabilmesi için yemin etmesi gerekiyor. Ancak partide Anayasa’nın 'milletvekillerinin yemin etmesini' düzenleyen 81. maddeyi devre dışı bırakan yorumlar yapılıyor. Bu nedenle CHP’nin, yemin etmese de, 14 Temmuz’daki RTÜK üyeliklerine isim bildirme ve oylamalara katılma girişiminde bulunması bekleniyor.

4 Temmuz’da Meclis Başkanı’nın seçilecek olması nedeniyle 14 Temmuz’da yapılması gereken RTÜK oylamaları yeni Meclis Başkanı yönetiminde gerçekleşecek. Bu noktada Meclis Başkanı’nın tavrı önem taşıyacak. 4 Temmuz’da Meclis Başkanı seçilmesi beklenen Cemil Çiçek, uzlaşmacı kişiliği ile tanınıyor.

Ancak Çiçek’in Anayasa ve Meclis İç Tüzük kapsamında hareket ederek, 'yemin edilmemesi' durumunda CHP’li milletvekillerine önce yemin edip etmeyeceklerini sorması, etmemeleri halinde Genel Kurul salonunun dışına davet etmesi bekleniyor. CHP’lilerin çıkmamaları halinde ne olacağı merak konusu.

Kesilen cezalar yargıya giderse...

RTÜK Kanunu’nda, sona eren üyeliklerin yerine seçim gerçekleşmemesi durumunda kurul çalışmalarının nasıl devam edeceği ile ilgili açık hüküm bulunmuyor. 9 üyeye sahip kurulun 'eski üyelerle mi, yoksa eksik üye ile mi' çalışacağı tartışmalı. Her hafta salı günü toplanarak ulusal ve yerel radyo ve televizyon kuruluşları ile ilgili yayın raporlarını karara bağlayan ve gerekirse ceza veren RTÜK’ün bu çalışması da tartışmalı olacak. Ceza alan bir yayın kuruluşunun, söz konusu kararı 'kurul yok hükmündedir' gerekçesiyle yargıya götürmesi durumunda, RTÜK 'kilitlenecek.' RTÜK’te hukukçu ve uzmanlar, yol haritası belirlemeye çalışıyor.