Yeni AKM Projesi

- Sanatçı Gencebay:- "Benim gibi herkes mutlu diye düşünüyorum. Bizim merak ettiğimiz bu konu, en nihayet gerçek halini aldı şükürler olsun"- Bale sanatçısı Sağtürk:- "Zannediyorum ki burası Türkiye'nin, İstanbul'un kalbi olacak. Atatürk Kültür Merkezimiz tekrar canlanacak"- Mimar Genim:-...

İSTANBUL (AA) - Sanatçı Orhan Gencebay, yıkılarak opera binasına dönüştürülecek olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenmesi projesine ilişkin, "Benim gibi herkes mutlu diye düşünüyorum. Bizim merak ettiğimiz bu konu, en nihayet gerçek halini aldı şükürler olsun." dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde düzenlenen projenin tanıtım programına sanat camiasından da birçok isim katıldı.

Tanıtım programının ardından AA muhabirinin sorularını cevaplayan Gencebay, projenin hayata geçmesi dolayısıyla son derece mutlu olduğunu belirterek, "Benim gibi herkes mutlu diye düşünüyorum. Bizim merak ettiğimiz bu konu, en nihayet gerçek halini aldı şükürler olsun." diye konuştu.

Gencebay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projeyi açıkladığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Harika, çok güzel bir çalışma yapılıyor. Ben ismi değişecek diye düşünüyordum, değişmemesine son derece memnun oldum. Zaten değişmesin diye söyleyecektim. TRT ile bir röportaj yapmıştık, bilmeden 'İsminin AKM kalması gerekli.' diye söylemiştim. Şimdi çok mutlu oldum. Bugün açıklamalar fevkalade. Ben burada şunu söylemek istiyorum; bizim değerlerimizin, gerektiği gibi henüz ortaya konmadığı kanaatindeyim. Tanıyoruz ama daha iyi olmamız lazım. Mustafa Kemal Atatürk der ki 'Türkiye maymun bir ülke değildir. Türkiye ne Batılı olacak, ne Amerikanlaşacak. Türkiye özleşecek' der. Yani kendi kimliğiyle, öz değerleriyle muasır devletlerin ötesine çıkacak. Teknolojiyi, bilimi, ilmi kendi kimliğiyle alacak. Bunlar ayrı şey. Bizim bir kimliğimiz var tarihte. Binlerce yıllık tarihimizden gelen bir kimliğimiz var, biz bu kimlikten şikayetçi değiliz ki... Ama biz teknolojiyi, bilimi, ilimi bu değerlerimizle alacağız. Bu şekilde ifade etmiştir ama birçok çevre bunu daha farklı değerlendirmek istedi. Bugün Cumhurbaşkanımızın sözlerinin de altındaki ağırlığın bu olduğunu gördüm, söylemek istediği mesajlarda bu mantık, fikir vardı. Harikaydı, çok mutlu oldum. AKM harika bir merkez olacak."

Gencebay, ayrıca araştırma, geliştirme, korumayla ilgili bir enstitüye de ihtiyaç olduğunu dile getirerek, "Üniversitlerimizde 45 müzik fakültesi var fakat araştırma enstitüsü onu göremiyorum, yok. Türk sanatının, kültürünün daha iyi gelişmesi için buna ihtiyacı var. Ben bunu bir müzik adamı olarak kendi alanımda eksikliğini gördüğüm için söylüyorum. Yapmamız lazım. İnşallah yapacağız, bunun ümidindeyim." ifadelerini kullandı.

- "Elitist bir tavırla olmaması çok önemli"

Bale sanatçısı ve koreograf Tan Sağtürk, yeni projenin herkesin çok istediği bir proje olduğunu belirterek, bunu yapmanın uzun yıllar aldığını, en nihayetinde gerçekleştiğini söyledi.

Projeyi Murat Tabanlıoğlu'nun yapmış olmasının çok anlamlı olduğunu ifade eden Sağtürk, şöyle devam etti:

"Umarım binanın dışında içindeki kültür, sanat aktiviteleri de yoğunluk kazanır ve gerekli desteği görür. Zannediyorum ki burası Türkiye'nin, İstanbul'un kalbi olacak. Atatürk Kültür Merkezimiz tekrar canlanacak. Ben çok heyecanlı geldim bu çalışmayı görmeye, şu ana kadar da proje çok da güzel gözüküyor aslında. Bekledik ve sonunda görme fırsatına sahip olduk. Birtakım projelerin değerlendirmesini ancak içinde sanatımızı icra ederken görmek mümkün olabilir. Ama doğru adamlarla çalışıldığını zannediyorum. Eksik kalınacağı inancında değilim. Halkla bütünleşmesi son derece önemli. Elitist bir tavırla olmaması çok önemli. Çok güzel imkanlar sunuyor. Yaşam alanı haline dönüştürülüyor. Aslında istenilen de bu. Dünyada uygulanan da bu. Türkiye'nin bu böyle bir konuda çok eksiği vardı. Hala daha var, sadece AKM olarak da görmemek de lazım diye düşünüyorum. Umarım Türkiye'nin büyük, önemli şehirlerinde büyük sahneler olur."

- "Güzel bir proje"

Mimar Sinan Genim, uzun dönemdir AKM'nin yıkılıp yerine İstanbul'a, ülkeye yakışan bir binanın yapılması gerektiğini söylediğini dile getirerek, "Bu bina 1946'ta temele oturuyor. Son 9 senedir kapalı ama bütün açık kaldığı süre 31 yıl. En son zamanlarında gerçekten gayet dökülüyor, koltukları bile kırılmış, İstanbul'a yakışmayan bir salondu. Bugünkü teknolojik imkanlara cevap verecek boyutta değildi. O yüzden gerçekten sayın Cumhurbaşkanımız da yaklaşık 10 yıldır bunun yeni bir binayla düzeltilmesini istiyordu ama çeşitli niyet okumalarla iş bugüne kadar geldi. İstanbul'un kaybıdır. Gerçekten bu güzel bir proje. Bir an evvel hayata geçmesi ve kültür hayatımıza katkıda bulunması hepimizi sevinderecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bunun daha erken olmasını dilerdim"

Klarnet virtüözü Serkan Çağrı da AKM ile ilgili uzun süredir tartışmaların olduğuna işaret ederek, son noktanın konulduğunu ve herkesin rahatladığını kaydetti.

Bunun daha erken olmasını dilediğini aktaran Çağrı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, 10 yıllık bir kayıp var arada. O salonda konser veren bir sanatçı olarak, konser salonunun tüm eksiklerini, tüm alt yapı sorunlarını bilen bir sanatçı olarak oranın çok daha modern bir salon olması, sanatçı, izleyici açısından yeniden tertip edilmesi kaçınılmazdı. Sadece bir 10 yıl kaybetmiş olduk. Güzel bir başlangıç olacak. Kültür ve sanatın ve diğer etkinliklerimizin burada yapılması, Taksim'in bir meydan olarak böyle modern bir yapıyla buluşması hepimiz adına sevindirici. Umuyorum ki burada kültür ve sanat açısından ülkemize çok faydalı işler yapılacak. Bütün sanatçılarımız da bu modern yapının içerisinde sanatlarını çok daha özgürce ve kendilerini iyi hissederek sergilerler."