YAŞAR GRUBU'NDA AŞK OPERASYONU!..BAŞKANLIKTAN AYRILAN FEYHAN YAŞAR'IN KOLTUĞUNA KİM OTURDU?

Yaşar Grubu'nda yaşanan aşk operasyonunun Bugün yazarı Perihan Çakıroğlu, "Klasik bir Selçuk Bey operasyonu!" başlığıyla köşesine taşıdı. İşte Çakıroğlu'nun o yazısı...

Bir haftalık tatil kaçamağı yapmıştım. Tam da bu sırada İzmirli Yaşar Grubu'nda "kız kardeşler depremi" yaşandı. Daha çok, boya şirketi DYO, et ve süt ürünleri markası Pınar'la tanınan grupta, büyük kız kardeş Feyhan Yaşar, başkanlıktan ayrıldı, 9 yaş küçük kız kardeşi İdil Yiğitbaşı, onun koltuğuna oturdu. Ayrılık, 4 yönetim kurulu üyesini de götürdü.


Araştırdım, gruba yakın çevrelerle konuştum. Bu bir Selçuk Yaşar operasyonuydu! Üstelik, operasyona gelinceye kadar olan süreçte, içinde aşk ve ayrılıklar da olan önemli hikayeler yaşanmıştı.


Öykünün aktörü 84'lük delikanlı patron Selçuk Yaşar, kurumsal yönetim hikayelerine pek inanmasa da modaya uyup, 'onursal başkan' olmaya 70'li yaşlarının sonunda karar verdi. Aralarında Koç ve Sabancı'nın da olduğu, birçok aile şirketine danışmanlık yapan McKinsey firmasıyla anlaşıp, yönetimi çocuklarına devretmeye heveslendi.


İlk denemenin aktörü de oğlu Selim Yaşar oldu. Ona işi bıraktı. Dinç ve sağlıklı yaşamak için seyahatlere ağırlık verdi. Kimi zaman ABD'ye gidiyor, kimi zaman Avrupa veya başka ülkelere. Deneyimlerini yazdığı kitaplar çıkardı art arda. Oğlunu da dikkatle izledi.


İLK DENEME VE DYO


Ancak ne olduysa oldu, icraatlardan hoşnut kalmadı ve onu işten uzaklaştırdı. Baba-oğul birbirlerini kıyasıya eleştiren açıklamalar yaptılar. Hatta Selçuk Bey, oğlunun söylediklerini onun sinir buhranı geçirmesine bile bağladı.


Ülkemizde birçok ilklere imza atan Selçuk Yaşar'ın iş yaşamındaki başarılarını saygıyla ve takdirle anıyorum. Ama çoğu büyük aile şirketlerinde yaşanan aile içi mücadeleleri anlatmak açısından Yaşar Grubu, ilginç bir örnek.


Amacım kimseyi incitmek değil. Anlattıklarımın büyük bölümü, zaten kamuoyunun önünde olan şeyler.


Daha gerilere gidersek, aslında Selçuk Bey, yıllar önce kardeşi Selman Yaşar'la da ayrı düşmüştü. Oysa, ilk firma DYO'nun adı, babaları ve kendilerini temsil eden "Durmuş Yaşar ve Oğulları"nın kısaltılmasından ortaya çıkmıştı.


Selman Yaşar, ağabeyinin baskılarına dayanamamış ve ayrılmak zorunda kalmıştı. Selman Bey'in çocuklarıyla da problemler yaşanmış, onun ölümünden sonra aile bağları iyice gerilmişti.


Selman Bey'in eşi Nurten Hanım, bir zamanlar çok gözde olan Nişantaşı'ndaki Kuğu Güzellik Kliniği'nin sahibiydi. Selçuk Bey'in yıldızı onunla hiç barışmamıştı.


Hele de kardeşi öldükten sonra Nurten Hanım'ın film oyuncusu Tunç Oral'la evlenmesi de Yaşar'ı mutlu etmemişti.


Hayvanlara düşkünlüğüyle tanınan Nurten Akoral'ın sonu çok hazin oldu. Tatilde çıkan orman yangınında hayvanları kurtarmak isterken yanarak öldü.


Oğlu Serhan Yaşar, amcası Yaşar'ı babasının ve ailesinin mutsuzluğundan sorumlu tutuyordu, haklarını vermemekle suçluyordu.


2001 kriziyle batık ilan edilen grubun bankası da imaj açısından zarar vermişti. O da ayrı bir konu.


FEYHAN HANIM İŞBAŞINDA


Oğlunu yönetimden aldıktan sonra Selçuk Yaşar, büyük kızı Feyhan Kalpaklıoğlu'na (Yaşar) verdi koltuğunu. İşler, 5 yıl fazla gürültü kopmadan gitti.


Politikacı Hasan Denizkurdu CEO oldu.


Selçuk Yaşar'a göre firma istediği gibi büyüyemiyordu. Kurumsal yönetime ağırlık verilerek, yönetim kuruluna Taşkın Tuğlular, Prof. Dr. Korkmaz İlkorur, Sefa Ocak ve Ata Murat Kudat girdi. Denizkurdu ayrılmış, yerine CEO'luğa Mehmet Aktaş getirilmişti.


Son operasyona gelinceye kadar Feyhan Hanım mücadele etti. Güzel şeyler de başardı. Hatta, eşinden ayrılıp kendisine de yeni bir yol çizdi.


6 bin çalışanı, 2008 yılı sonundaki 2 milyar liralık cirosuyla ülkemizin önde gelen gruplarından olan Yaşar, Selçuk Bey'e göre büyük holdinglerle yarışta geri kalıyordu. Feyhan Hanım, firmanın büyümesi için yabancı ortaklıkları gerekli görüyordu. Denemelere girişti. Ancak, her seferinde Selçuk Bey, "Ben hiçbir şirketimi sattırmam" diye direniyordu.


Baba Yaşar, ablasına vekillik yapan küçük kızı İdil Yiğitbaşı ve eşi Ahmet Yiğitbaşı ile daha yakındı. Genç damat da kariyerinde ilerlemek istiyordu.


BABA NE DERSE ODUR!


Konuşulanlara göre bardağı taşıran son damla, Feyhan Hanım'ın şimdilik gizli tutulan 'özel bir operasyonu' sonucunda gerçekleşti.


Ve Selçuk Yaşar olaya el koydu, Feyhan Hanım gitti, İdil Hanım geldi.


İşte bu nedenle Feyhan Yaşar, stratejik fikir farklılıkları nedeniyle ayrılık kararı verdiğini söylemek zorunda kaldı.


İdil Yiğitbaşı'na gelince. Çok iyi eğitim almış, grubu iyi tanıyan Yiğitbaşı, yönetim kuruluna önemli isimler aldı. Bank of America'nın Türkiye direktörü Neslihan Tombul, Sabancı Holding tecrübeli Mehmet Kahya, gruptan gıdacı Hasan Girenes, perakendeci Servet Topaloğlu, tarımcı Yılmaz Gökoğlu ve CEO görevini sürdürecek olan Mehmet Aktaş, Yiğitbaşı'na yardımcı olacaklar.


Peki, Selçuk Bey, artık mutlu mu?


Ayrılan bir yönetim kurulu üyesi bu soruya şöyle cevap verdi: "Belki kısa bir süre mutlu olabilir. Ancak, kurumsal yönetim açısından grup zarar gördü. Yanlış yapıldı. Bizim patronların klasik, 'Ben ne dersem o' takıntısı Selçuk Bey'de de var. Hala gerçek patron kendisini görüyor, Allah İdil Hanım'a yardım etsin!.."