YARGITAY, MEDYADA MİLAT OLACAK BİR KARAR VERDİ!..

Yargıtay, basının "o an var olup sonradan gerçek olmadığı anlaşılan olayın yayınından sorumlu olamayacağına" hükmetti!

Yargıtay, eski Başkan Özkaya'nın Çakıcı-MİT dâvâsında karar bozma gerekçesini açıkladı: ''Basın, sonradan gerçek olmadığı anlaşılan şeylerden sorumlu tutulamaz''

Yargıtay 4. Ceza Dairesinin, eski Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın, "Yargıtay-Çakıcı-MİT" haberlerine karşı açtığı manevi tazminat davalarından ikisinde, tazminata hükmedilmesine ilişkin kararları bozma gerekçesi belli oldu.
Özkaya'nın, Posta Gazetesinde 20 Ağustos 2004 tarihinde yayınlanan "Malzeme Çakıcı'dan, Kaçış Tüyosu Özkaya'dan" başlıklı haberle ilgili açtığı davanın bozma gerekçesinde, Anayasa ve Basın Kanunu'nun, basının özgürce yayın yapmasını güvence altına aldığı hatırlatıldı.

Basına sağlanan güvencenin amacının, toplumun sağlıklı, mutlu ve güvenlik içinde yaşayabilmesini gerçekleştirmek olduğu anlatılan kararda, "Basın; olayları izleme, araştırma, değerlendirme, yayma ve böylece kişileri bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirmede yetkili ve sorumludur" denildi.

Basının özgürlüğünün sınırsız olmadığına da işaret edilen kararda, özel yasalarda güvence altına alınan kişilik haklarına saldırıda bulunulmamasının da hukuki zorunluluk olduğu belirtildi.

Kararda, basının bu işlevini yerini getirirken yayının gerçek olmasını, kamu yararını, toplumsal ilginin varlığını, konunun güncelliğini gözetmesi gerektiği ifade edildi. Basının yayın yaparken objektif sınırlar içinde kalmasının önemine işaret edilen kararda, "O anda ve görünürde var olup da sonradan gerçek olmadığı anlaşılan olayların yayınından basın sorumlu tutulmamalıdır" denildi. Kararda, Posta gazetesinin dava konusu edilen haberinin de görünür gerçeğe uygun bir yorum ve anlatım içerdiği kaydedildi.

Daire, Hürriyet Gazetesinin bir haberiyle ilgili manevi tazminat davasında ise, avukat ücretinin tayiniyle ilgili olarak usul yönünden bozma kararı verdi.