Yargı sistemine duyulan güven günbegün azalıyor!
Yurttaşların adalete olan güveni her geçen gün azalırken, bu durum Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın verileriyle de kanıtlandı.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın verilerine göre, 2020'de yüzde 60.4 olan adalet hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranı, 2023 sonunda yüzde 58.6'ya geriledi.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in aktardığına göre, Türkiye, son yıllarda yargının politik araç olarak kullanıldığına dair çok sayıda siyasi soruşturma gördü. Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası yargıda yapılan kadrolaşmalar ve ardından gerçekleştirilen temizlik hareketleri, adaletin sağlanmasında yetersiz kaldı. Siyasi baskılarla alınan kararlar, hukuksuz tutuklamalar ve kişilere özel uygulanan ceza kanunu maddeleri, yurttaşların adalet sistemine olan güvenini zayıflattı.
Yurttaşların adalete olan güveni her geçen gün azalırken, bu durum Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın verileriyle de kanıtlandı. Başkanlık, 2023 yılı için yüzde62 olarak belirlenen "Adalet hizmetlerinden memnuniyet" hedefini dört puan geride bırakarak, yıl sonu itibarıyla yüzde 58.6 olarak açıkladı. 2020'ye kıyasla memnuniyet oranındaki 1.8 puanlık düşüş, adalet sistemine duyulan güvenin giderek eridiğini gösteriyor.
Ayrıca, Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu'na yapılan 2 bin 277 şikayet başvurusu ile 2023'te en çok şikayet edilen idare oldu.