Yangın raporları itfaiyeden böyle alınıyor! Önce Photoshop sonra ruhsat…

Bolu’da 76 vatandaşın can verdiği yangınından sonra herkes yangın merdiveni olmayan otele nasıl ruhsat verildiğini tartışıyor. Bu ve bunun gibi usulsüzlüklere açtığı davalarla tanınan Hüseyin Sağ, İtfaiyeden rapor alınma sürecini şöyle anlattı; ‘’Ruhsat alınacak mekanda yangın çıkış merdivenleri yoksa oraya photosopla yangın çıkış merdiveni ekleniyor.’’

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Bolu Kartalkaya’da 76 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Grand Kartal otelinin itfaiye raporunun 2007 yılında alındığı ortaya çıkmıştı. Uzun yıllar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği yapan Hüseyin Sağ, belediyelerden yangın raporunun nasıl alındığını MedyaRadar’a anlattı.

BİZ GELDİĞİMİZDE BÖYLE OLSUN!

İBB’nin usulsüzlüklerine açtığı onlarca davalarla tanınan Sağ, belediyelerin ruhsat vermeden önce uyguladığı yöntemleri şöyle anlattı:

Ruhsat ve iskan başvurularında izlenen yöntem hep aynıdır. Önce usulüne göre fotoğraflar çekilir. Sonra çekilen o fotoğraflara photoshop yapılır. Usule göre hazırlanan fotoğraflar dosyaya konulur. Ve finalde çok istenilen ruhsat ve iskana böyle kavuşulur. Gayrettepe’deki gece kulübündeki dosyada da aynı durum söz konusudur. Adımın Hüseyin Sağ olduğundan nasıl eminsem Bolu’daki itfaiye raporunda da aynı yöntemin uygulandığına eminim . Memurlar kendilerini kurtarmak için o fotoğrafların photoshoplu olduğunu bile bile ‘Uygundur’ diyorlar. Kendisini garantiye almak için bunu yapıyorlar. Bazı memurlar mekan sahiplerine . ‘Biz gelirken böyle olsun. Biz gittikten sonra eski haline getirirsiniz’ diye neler yapılması gerektiğini söylüyorlar.

PHOTOSHOPlLA YANGIN ÇIKIŞI YAPIYORLAR

Örneğin bir işletmede tuvalet veya yangın çıkışı yok. Photoshopla oraya tuvalet ve yangın çıkışı ekleniyor. İstanbul’da çoğu ruhsat böyle alınıyor. Diğer illerde de aynı yöntem uygulandığına eminim. Bu tarz usulsüzlüklerin nasıl normalleştiği çok çabuk yayılır. Mekanın gerçek haliyle dosyasındaki fotoğraflar birbirini tutmaz. Bu kanayan yaradır. Yıllar önce bir film galasında yangın çıkmıştı. O alışveriş merkezinde yangın çıkış merdiveni yoktu. Bunu da sesli olarak gündeme getirmiştik. O dönem soru önergeleri vermiştim. Geçtiğimiz yıl Gayrettepe’de bir işletmede yangın çıkmıştı. Orada da durum aynıydı. Mekanı küçük olarak gösteriyorlar. Bunu da photoshopla yapıyorlar.. Nüfus yoğunluğunun çok olduğu illerde disko, bar, karaoke ve benzerleri yerlerin hepsi böyle. Valilik belediyelerden bağımsız bir kurum kurulmalı. Bakanlık belediyelerin verdiği raporlarla yetinmemesi gerekir. O otel denetlenmiş olsaydı bugün bu faciayı konuşmuyor olacaktık’’ dedi.