"YANDAŞ MEDYA" BU HABERİ NASIL ATLADI?

İngiliz Financial Times'ta gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss çok önemli bir konu yazdı ancak ...

Yandaş medya işini iyi yapmıyor

GEÇTİĞİMİZ hafta İngiliz Financial Times’ta gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss ve Londra’daki kıdemli editörlerinden David Gardner imzalı bir haber analiz yayımlandı.

Yazı Türk dış politikasının son dönemdeki durumunu inceliyor. O makalede dikkatimi çeken husus, Washington’da dilden dile dolaştığı belirtilen bir anekdot oldu.

İsrail’in Mavi Marmara saldırısından sonra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmenin bir yerinde masayı “güm güm yumruklayarak Hillary Clinton’a bağırmış”. ABD’nin Mavi Marmara baskınından sonra tutuklanan aktivistlerin serbest bırakılmaları için İsrail üzerine baskı yapmasını istemiş.

Aynen böyle yazıyor: Masayı güm güm yumrukladı ve bağırdı!
Çok tecrübeli bir editör ve önemli bir muhabir bunu haberlerine aldıklarına göre bu olay uydurulmuş, abartılmış bir durum değildir diye düşünüyorum.

Kafama takılan iki husus var:
1- Dışişleri Bakanı Davutoğlu, masayı yumruklayacak ve muhatabına bağıracak kadar kontrolünü neden kaybetti. Bu diplomaside hoş karşılanacak bir durum değil. Davutoğlu gibi bir akademisyenin düşüncelerini karşı tarafa anlatırken daha sakin olması gerekirdi.

2- Yandaş medya işini iyi yapmıyor! Eğer oturup bu makaleyi okumuş olsalardı, hükümetin bir bakanının kahramanca çıkışını nasıl büyütebilirlerdi, kolayca düşünebiliyorum!

Başbakan bütün olanakları onlar için seferber etti ama böyle ayrıntıları kolayca gözden kaçırabiliyorlar, çok ayıp, Başbakan’ı sinirlendirecekler, haberleri olsun!

Bu “masa yumruklama” hadisesi beni geçmişe de götürdü. Zamanın Başbakanı Süleyman Demirel’in, ABD Başkanı ile görüşürken masayı yumrukladığı iddia edilmiş, zamanın MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan da “Sen yumruklayamazsın, olsa olsa takla atarsın” gibisinden siyasi nezaket ile pek bağdaşmayan bir açıklama yapmıştı.
O olay gerçekten olmuş muydu, bilemiyorum ama en azından elimizde masaya yumruk atan cinsinden bir politikacı olduğu görülüyor!

Mehmet Y. YILMAZ / HÜRRİYET