Vergiler arttı, kaçak telefon sayısı rekor kırdı

Artan vergiler ve taksit sayılarındaki sınırlama kaç cep telefonuna olan talebi artırdı. Buna göre kaçak cep telefonu oranı yüzde 35 ile rekor kırdı.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yüksek vergiler ve taksit sayısı kısıtlamalarının cep telefonlarında kayıtdışılığı artırdığını belirtti.

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz dengeleri değiştirdi. Vergi oranlarındaki artış ve taksit sınırlamaları vatandaşı zorladı.

Temel gereksinimlerden ulaşıma, ulaşımdan teknoloji grubuna kadar her kalem grubuna erişim zorlaştı.

Özellikle üretimin neredeyse bittiği Türkiye'de cep telefonu gibi teknoloji grubu vatandaştan tamamen uzaklaştı.

KAÇAK TELEFON ORANI REKOR KIRDI

BloombergHT’de de konuşan Turnacı, kaçak oranının yüzde 35 gibi rekor bir seviyeye ulaştığını söyleyerek “Vergilerin yüksek olduğu iletişim sektöründe, istihdamın da gelişmesinin zor olduğunu biliyoruz.

Vergiler normalleşirse kayıtdışılık azalır, devletimizin gelirleri artar. Ülkemizde verilen altyapı hizmetleri diğer ülkelerin gerisinde değil, yatırımlar cephesinde diğer ülkelerle yarışır seviyede olmalı. Uydu teknolojileri olabilir, 5G veya 6G’ye geçiş teknolojileri olabilir.” ifadelerini kullandı.

3 MİLYONU KAÇAK GELİYOR

Cep telefonu sektöründe taksit kısıtlaması, yüksek vergi oranlarının sektöre etkisine değinen Turnacı “Vergilerin yüksek olmasından dolayı bugün kayıtdışılık yüzde 35’lere ulaştı. Cep telefonu pazarı yıllık 10 ile 12 milyon adetlerde ve bu pazarda kaçak sayısı 3 ile 3,5 milyon adetlere ulaştı.

Yüksek vergiler kayırdışılığı artırıp, sektörel gelişimi olumsuz etkiliyor, istihdam oluşturulamıyor. " değerlendirmesinde bulundu.

Makul vergilerle, sağlıklı bir ticaret ortamı oluşturulması gerektiğini belirten MOBİSAD başkanı, "E-ticaret, reklamcılık gibi birçok sektör mobil cep telefonları aracılığı ile büyük bir ekonomi oluşturuyor.

Toplam ithalatta payı yüzde 1’in altında olan sektöre yüksek vergiler getirerek ithalat sorununu çözmenin sağlıklı bir bakış açısı olduğunu düşünmüyoruz. Vatandaşa makul vergilerle hizmet ederek, devlet gelirleri artırılmalı“ ifadelerini kullandı.