Vergi Ödemeleri 2017 raporu

- Dünya Bankası ve PwC iş birliğiyle hazırlanan rapordan:- "Toplam vergi oranı 0,1 puan azalarak 40,6'ya düşerken, vergi uyumu için harcanması gereken zaman 8 saat azalarak 251'e geriledi. Ödenen vergi sayısı ise yüzde 0,8 azalarak 25'e düştü"- "Küresel olarak geçmiş yıllardaki vergi yeniden...

İSTANBUL (AA) - Dünya Bankası ve PwC iş birliğiyle hazırlanan Vergi Ödemeleri 2017 raporuna göre, toplam vergi oranı 0,1 puan azalarak yüzde 40,6'ya düşerken, vergi uyumu için harcanması gereken zaman 8 saat azalarak 251'e geriledi.

PwC'den yapılan ve raporun ayrıntılarının yer verildiği açıklamada, 190 ekonomideki vergi ödeme kolaylığını inceleyen raporun her bir ekonomideki şirket vergilendirmesini ve orta ölçekli yerel bir şirketi örnek alarak modellediği belirtildi.

Açıklamada, toplam vergi oranının 0,1 puan azalarak yüzde 40,6'ya gerilediği, vergi uyumu için harcanması gereken zamanın 8 saat azalarak 251 saate gerilediği, ödenen vergi sayısının ise yüzde 0,8 azalışla 25'e düştüğü kaydedildi.

Küresel ortalama uyum süresindeki 8 saatlik azalmanın elektronik vergi sistemlerinde, özellikle Brezilya'da, uygulanan yeniden yapılandırmalar sonucundaki iyileştirmeler sayesinde önceki yıllara oranla sürenin daha fazla kısalmasını sağladığı aktarıldı.

Ödeme alt göstergesindeki düşüşün elektronik beyan ve ödeme sistemlerinin kullanılması sayesinde gerçekleştiği ifade edilirken, 44 ekonomide vergilerin artması ve 38 ekonomide azalması sonucunda, toplam vergi oranında küçük bir düşüş meydana geldiği, diğer vergilerdeki azalışın hem kar hem de iş gücü üzerinden alınan vergilerdeki küçük artışla dengelendiği anlatıldı.


- "190 ekonominin 162'sinde KDV sistemi var"


Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Küresel olarak geçmiş yıllardaki vergi yeniden yapılandırmalarının en yaygın özelliği vergi beyanı ve ödemeleri için elektronik sistemlerin kullanılmaya başlanması veya iyileştirilmesiydi. 26 ekonomi böyle değişiklikler uyguladı. En büyük değişikliği ödeme sayısını 26'dan 11'e çeken Jamaika gösterdi. Rapor kapsamına bu yıl ilk defa yapılan araştırmada şirketler için en zorlayıcı işlemler, vergi beyannamesi sonrası vergi idareleriyle gerçekleştirdikleri işlemler olarak ortaya çıktı. Süreçler bir yetki alanından diğerine önemli derecede değişiyor.

Rapora göre 162 ekonomide KDV sistemi bulunurken, 93 ekonomide ise KDV iadesi sistemi mevcut. Şirketlerin nakit akışı zorluğu yaşamaması için hızlı ve etkili süreç önem arz ederken KDV iade sistemi bulunan ekonomilerde iade talebinde bulunmak 14 saatin biraz üstünde sürüyor fakat iadeyi alabilmek için 5 ayı aşkın süre beklenmesi gerekiyor. Yüksek gelirli ekonomilerde KDV iadesine uyum göstermek düşük gelirli ekonomilere göre daha kısa zaman alıyor."


- Türkiye ile ilgili sonuçlar


Ayrıntıları paylaşılan raporda Türkiye ile ilgili yer alan veriler ise şu şekilde:

"Türkiye'deki işletmelerin ödedikleri toplam vergi oranı yüzde 41,1. Bu oran geçen yıl da benzer düzeyde yüzde 40,9'du. Bu oranı yüzde 18,2 ile gelir vergisi, yüzde 19,9 ile istihdam vergisi ve yüzde 3,1 ile diğer vergiler oluşturuyor. İşletmelerin vergi ödemeleri için harcadıkları zamanda gerileme yaşandı. 2016 verilerine göre bir şirket yılda 226 saatini vergi ödemelerine harcarken 2017 raporuna göre bu rakam 217 saate geriledi. Harcanan zamanı, 46 saat ile kurumlar vergisi, 80 saat ile istihdam vergileri ve 91 saat ile tüketim vergileri oluşturuyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen PwC Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz, raporun etkili vergi sistemlerinin işletmeler için yararlı olduğunu ve ekonomik gelişmeyi ve yatırımı teşvik ettiğini gösterdiğini aktardı.

Gündüz, Türkiye'deki şirketlerin vergi ödemeleri için harcadığı zamanın azalmasının vergi ödemelerinin kolaylığı açısından önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.