VE TÜSİAD YENİ BAŞKANINI SEÇTİ!.. DOĞAN'IN KOLTUĞUNA KİM OTURDU?
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD), 40'ıncı genel kurulu başladı. Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın yerine kim seçildi?
Genel Kurul'da Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Mustaf Koç'un konuşmalarının ardından yapılan oylamada Genel kurulda tek aday olan Ümit Boyner başkanlığa seçildi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 40. Genel Kurul Toplantısı, Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasıyla başladı.
Genel Kurul Toplantısında ilk önce Başkanlık Divanı oluşturuldu. Sedat Aloğlu Başkanlığındaki Divan Heyetinde Mehmet Ali Berkman Başkan Yardımcısı, Esin Güral Argat ve Feryal Menemenli Katip Üye olarak yer aldı.
Toplantıda, geçirdiği deniz kazası nedeniyle Genel Kurula gelemeyen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç'un konuşması banttan yayınlandı.
Koç şunları söyledi: "Ekonomide, siyasette sosyal alanda tartışılan konu hakkında görüşmelimizi söyleriz ve taraf oluruz. Bir görüş ortaya atmışsak bunun arkasında mutlaka bir araştırma olmasına özen gösteririz. Bizim etkili olma ölçütümüz hükümetle yakın olmak değil. Bizim etkili olma ölçütümüz iyi muhalefet yapmak değil. TÜSİAD ne söylenecekse söyleyecektir, bundan emin olabilirsiniz."
Son kez TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak konuşan Arzuhan Doğan Yalçındağ da şunları kaydetti: "Dünya, ekonomik ve siyasal olarak benzeri ancak büyük yapısal dönüşümlerde görülen bir değişimden geçiyor. Türkiye etrafını etkileyen bir ülke haline geldi. Türkiye yeniden büyüyebilmek için ne yapmalıdır? Birinci öncelik verimlilik tabanlı mikro yapısal uyumdur. Bu da dış kaynak enjeksiyonu ve AB uyumudur. Türkiye böylece potansiyel büyüme oranlarına yaklaşabilecektir. Önümüzdeki dönemde doğrudan mevcut işsizlere yönelik aktif işgücü politikası yürütülmeli. Orta vadeli programı gerekli bulmakla birlikte tek başına yeterli değil.
Geçtiğimiz üç yıl Türkiye'de sert siyasi tartışmalara tanık olduk. Hükümet anayasa değişikliği yapmak istediğinde böyle bir açılıma destek vermek istedik. Başörtülü öğrencilerin üniversitelere girememesinin yaşattığı etik problemin yumuşak bir geçişle çözülmesini istiyorduk. Yöntem yanlışlığı genel bir anayasa yenilenmesinin önünü tıkadı. AB üyelik süreci son üç yılda neredeyse donma noktasına geldi. Siyasi partiler ve seçim yasası değişmeli. Yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığı tam anlamıyla sağlanmalı. Bunlar gerçekleşmeden adil bir temsile kavuşmamız söz konusu olamaz. AB süreci tekrar canlandırılmalı.
Türkiye'deki değişimin ne denli sert geçeceği konusunda başlangıçta zorlu süreç yaşamam geleceğe olan ümidimi kırmadı. Yeni yönetim kuruluna başarılar diliyorum."
Toplantının gündem maddeleri, 2009 yılı bütçesi harcamaları ile 2009 yılı çalışma programının onaylanması ve 2010 yılının bütçesinin onaylanmasının ardından, Yönetim Kurulu ve Denetçilerin ibra edilmesi, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin seçimi ile 2010 yılı çalışma programının sunulması şeklinde sıralanıyor.