UZANLAR'A AİHM MÜJDESİ! UZAN AİLESİ NE KADAR TAZMİNAT İSTİYOR?

AİHM, Uzan ailesi'nin, ÇEAŞ ve Kepez konusunda Ankara'ya karşı dava başvurusunu kabul etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Uzan ailesi'nin, ÇEAŞ ve Kepez konusunda Ankara'ya karşı dava başvurusunu kabul etti.

Strasbourg'daki Uzan davasının ilk duruşması 30 Kasım'da yapılacak. Ntvmsnbc’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, Duruşma talebi davacı taraftan, yani Uzan ailesinden gelmişti. AİHM, sadece önem verdiği başvurularla ilgili davalarda duruşma düzenleme kararı alıyor.

Kemal Uzan, ÇEAŞ ve Kepez'le ilgili davalarda mülkiyet ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 2003'te Ankara'yı AİHM’e şikayet etmişti.

Davacı taraf; ÇEAŞ ve KEPEZ’in elektrik dağıtım kontratlarının 17 Haziran 2003 tarihli Bakanlar Kurulu kararlarıyla iptal edilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mülkiyet hakkıyla ilgili maddesine aykırı olduğunu savunuyor. Bakanlar Kurulunun iptal kararları Danıştay tarafından da 16 Şubat 2004 ve 17 Mart 2004 tarihlerinde onaylanmıştı.

MİLYONLARCA LİRA TAZMİNAT İSTİYORLAR

Davacı Uzan ailesi, Türk mahkemeleri önünde ÇEAŞ ve KEPEZ davalarında adil yargılanma olmadığını ve Danıştayın aldığı karara karşı mahkemeler önünde etkin başvuru hakkı tanınmadığını da iddia ediyor. Bu tezlerden yola çıkarak, gördüğü ve milyonlarca lira olduğunu söylediği zararın tazmin edilmesini talep ediyor.

ÇEAŞ ve KEPEZ, hidroelektrik santral işletimi konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla 9 Mart 1998 tarihinde, 60 yıl geçerli kontrat imzalamıştı. ÇEAŞ'ın kontratı, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye kentleri ile Kahramanmaraş'ın bazı köylerinde elektrik üretim, dağıtım ve pazarlanmasını öngörmekteydi. KEPEZ'in kontratı ise aynı işlemlerin Antalya kenti ile Burdur'un bazı köylerinde yapılmasını kapsıyordu.

Resmi Gazete'de 28 Kasım 2002 tarihinde yayımlanan "Elektrik Piyasasında Birden fazla Piyasa Faaliyetini Sürdürmekte Olan Tüzel Kişilerin Mevcut Sözleşmelerinde Yapılacak Tadillere ve İletim Faaliyeti ile Vazgeçilen Faaliyetlerin Devrine İlişkin Yönetmelik" çerçevesinde, ÇEAŞ ve KEPEZ'in elektrik dağıtım merkezlerinin en geç 31 Aralık 2002 tarihine kadar TİAŞ'a (Türkiye İletim Anonim Şirketi) devredilmesi gerekiyordu.

Ancak ÇEAŞ ve KEPEZ bu yönetmeliğe karşı çıkıp, 30 Aralık 2002 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK'ya (Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu) başvurup kararı değiştirmek istedi. Bu başvuru sonuç vermeyince, 10 Ocak 2003 tarihinde yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvuran ÇEAŞ ve KEPEZ'in bu talepleri de Danıştay tarafından geri çevirdi.

ÇEAŞ ve KEPEZ şirketlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ihtarı üzerine dağıtım merkezlerini iade etmemesi üzerine, bu iki şirketin işletme kontratları Bakanlar Kurulu kararlarıyla 17 Haziran 2003 tarihinde feshedildi.