Uyanış: Büyük Selçuklu'da set çalışanlarına verilen sözler tutulmadı

TRT 1’in yeni dizisi Uyanış: Büyük Selçuklu’nun set-dekor bölümünde çalışan işçilerin iş bırakma eylemi sonuç getirmedi. Yapım şirketi, sorunların çözüleceğini belirtse de işçiler sorun yaşamaya devam ediyor.

TRT'de yayınlamaya başlayan "Uyanış: Büyük Selçuklu" dizisinin set-dekor kısmında çalışan 260 kişiye yakın işçi zorlu çalışma koşulları, ödemelerin yapılmaması, set ortamında hijyenin sağlanmaması ve mobbinge maruz bırakıldıkları gerekçesiyle geçen günlerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Yapım şirketi Akli Film tarafından set-dekor işçilerine yaşanan olumsuzlukların giderileceğini dair söz verilse de hâlâ herhangi bir iyileştirme adımı atılmış değil.

Aralarında Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Sinema Emekçileri Sendikası ve Sanat Yönetmenleri Derneği'nin de bulunduğu kurumlar dizi setinde yaşanan olumsuzlukların ve işçilerin taleplerinin bir an önce karşılanması için atılması gereken adımları belirten ortak açıklama yayınladı. Açıklamada; mevzuat gereği set ve platolarda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemlerinin eksiksiz gerçekleştirilmesi, yaşanacak acil durumlarda kullanılmak üzere tam teçhizatlı bir revirin bulundurulması, yemek koşullarının iyileştirilmesi ve salgın koşullarına uygun olarak servis edilmesi yanı sıra, tüm set işçilerine düzenli bir şekilde ve bulaş görüldüğü anda korona virüsü testi yapılması gibi set işçilerini koruyucu önerilerin hayata geçirilmesi istendi.

‘BÜTÜN KÖTÜ KOŞULLARIN AYNI ANDA BULUNDUĞU BİR SET’
Sinema Emekçileri Sendikası'na üye işçilerin şikayeti üzerine sete gittiklerini belirten Sine-Sen Yönetim Kurulu üyesi Galip Görür, talep listesi sözleşmesinin yapım şirketi tarafından imzalanmadığını belirterek “Bu maddeler sözleşmeye bile eklenmesine gerek duyulmayan zaten gerçekleştirilmesi gereken maddeler ama bu set maalesef bütün kötü koşulların aynı anda bulunduğu bir set. İşveren, dizi setindeki dekorun çoğu tamamlandığı için zaten iki, üç hafta sonra işçilerin çıkarılacağını söylüyor. Bu yüzden talepleri yerine getirelim ama sözleşme imzalamayalım düşüncesindeler” açıklamasında bulundu.

‘TASARRUF EDİLEBİLECEK NOKTALARI İŞÇİLERDEN SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORLAR’
Gerçekleşen denetimlerin yetersiz ve etkili olmadığını vurgulayan Görür “İş müfettişleri bazı setlere iki ay sonra kontrole gidiyor. İki ayda biten diziler var. Sistem çok yavaş ilerliyor. Yaşadıkları sorunları şikayet eden işçiler kara listeye alınıyor, kendilerine bir daha iş verilmiyor. Geçen hafta içerisinde sadece sette olan işçilere korona virüsü testi yapıldı. Sette işçilerin sağlıklı koşullar altında yemek yiyecekleri bir alan, yemekhane mevcut değil. Şu anda da erkekler soyunma odasında kapı ve dolap mevcut değil. 44 numara iş ayakkabısı giymesi gereken set işçisine 43 numarayla idare et deniyor. Büyük bütçelerle çekilen dizilerin, küçük bütçelerle halledilebilecek sorunları görmezden geliyor. Tasarruf edilebilecek noktaları işçilerden sağlamaya çalışıyorlar” dedi.