Usulsüz dinleme iddialarına ilişkin dava

- Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, siyasetçi, gazeteci ve polis müdürlerinin de bulunduğu bazı kişilerin yasa dışı dinlendiği iddiasıyla 54 sanığın yargılandığı davanın, usulsüz dinleme iddiaları üzerine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire...

ANKARA (AA) - Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, siyasetçi, gazeteci ve polis müdürlerinin de arasında olduğu bazı kişilerin yasa dışı dinlendiği iddiasıyla 54 sanığın yargılandığı davanın, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de sanıkları arasında yer aldığı 145 sanıklı davayla birleştirilmesine karar verdi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya başka suçtan tutuklu sanıklar Eyüp Yıldız, Ahmet Coşaralp, Nurullah Altınel, Ramazan Çalışkan, Özgür Öztürk, Ayhan Akbulut, Ali Temel ve Selat Öztürk, tutuksuz sanıklar Recep Şahin, Bayram Vergili, Erdem Arıbaş, Adem Ağkale, bazı müdahiller ve tarafların avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Yalçın, davanın, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki usulsüz dinleme iddialarına ilişkin davayla irtibatlı olduğunu belirterek, davaların birleştirilmesini talep etti.

Tarafların avukatları, birleştirme konusunda takdiri mahkemeye bıraktıklarını bildirdi.

Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş, dava ile Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava arasında fiili, hukuki ve şahsi bağlantı bulunduğunu ve iki davanın bir arada görülmesinin fayda sağlayacağını ifade ederek, dosyaların birleştirilmesine, yargılamanın Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülmesine karar verdiklerini açıkladı.

- Davanın geçmişi

İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığının, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesince 2009-2013 döneminde "usulsüz dinlemeler" yapıldığını belirlediği aktarılarak, müştekilere yönelik, farklı isimlerle ve çıkar amaçlı suç örgütleriyle irtibatlandırılmak suretiyle dinleme kararı alındığı ve bu dinlemelerin arşiv kayıtlarına veri girişlerinin yapılmadığı ifade ediliyor.

Sanıkların birçok polis memuru ile aralarında eski Anadolu Ajansı Daire Başkanı Muzaffer Şahin, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol, Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan, eski ÖSYM Genel Sekreteri Mehmet Altunay ile bir MİT görevlisinin de bulunduğu bazı kişileri, farklı adlar için alınan kararlarla usulsüz dinlendikleri kaydediliyor.

İddianamede sanıklardan eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcıları Muharrem Durmaz ve Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'e "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", emniyet mensubu 48 şüpheliye de "suç örgütüne üye olmak" suçlamaları yöneltiliyor.

Sanıkların tamamının "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" suçlarından da cezalandırılmaları istenen iddianamede, 3 TİB görevlisinin "suç örgütüne üye olmak" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.

Mahkeme, daha önce de iki davanın birleştirilmesine karar vermiş, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme kararına onay vermemişti. Bunun üzerine Yargıtay, davanın Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine hükmetmişti.

- Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak'ın da bulunduğu 50 sanığı yargılıyordu.

Sanıklar, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da arasında olduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekle suçlanıyordu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bir süre önce 139 kişi hakkında, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğündeki usulsüz dinlemelere ilişkin Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi üzerine 139 kişi hakkında açılan dava, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davayla birleştirilmişti.

Birçok kişinin iki dosyada da sanık olması nedeniyle birleşen davada sanık sayısı 145 olmuştu.

Sanıklar, "terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olma", "kişiler arası aleni olmayan konuşmaları dinleme", "iftira", "evrakta sahtecilik" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" gibi suçlardan yargılanıyor.

Davanın mağdur ve müştekileri arasında Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, bazı siyasetçiler ve milletvekilleri, polisler, gazeteciler, iş adamları ve bürokratlar da bulunuyor.