Üsküdar'da sabah namazı buluşması

- Çok sayıda genç, Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camisi'nde madde bağımlılığına tepki için bir araya geldi

İSTANBUL (AA) - Üsküdar'da çok sayıda genç, madde bağımlılığına tepki amacıyla sabah namazında Mihrimah Sultan Camisi'nde buluştu.

"Sen özgürsün iradeni bağlama" sloganıyla düzenlenen etkinliğe, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman, İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay ile Sabah Namazı Devrimi hareketi temsilcisi Adem Özköse ve çoğunluğunu üniversite ve lise öğrencilerinin oluşturduğu gençler katıldı.

Sabah namazını kıldıktan sonra cami avlusunda toplanan gençler adına konuşma yapan Özköse, başta bonzai olmak üzere madde bağımlılığından can verenlerin olduğunu, sorunun giderek arttığını ve bunun kendilerinin bir meselesi haline geldiğini belirtti.

Özköse, toplumu ilgilendiren meselelerle ilgilenmek zorunda olduklarını ifade ederek, "Eğer önlem alınmazsa, toplum bilinçlendirilmezse çok kötü bir tarafa doğru gideriz ki burada bir araya gelişimizin sebebi bu meseleyi bilen abilerimiz, kardeşlerimiz tarafından bizim de bilinçlendirilmemiz. Bu toplumun bütün sorunları bizim sorunlarımızdır. Kendi toplumumuzun sorunlarını es geçerek farklı yerlerdeki sorunlarla ilgilenemeyiz. Tabi ki yeryüzünde hangi problem varsa onunla ilgileneceğiz fakat bunu yaparken asla kendi toplumumuzun sorunlarını asla es geçemeyiz." diye konuştu.

Yaman ise, bağımlılık meselesiyle alakalı, kullanılan maddeler ve içerikleri hakkında uzun uzun oturup konuşabileceklerini de belirterek, şöyle devam etti:

"Fakat bana sorarsanız bunu mu konuşmak lazım yoksa bizim toplumun asıl dertlerine, problemlerine bigane kalışımızı mı konuşmak lazım ben ikincisini aslında teklif ediyorum. Şöyle ki, yaşadığımız problemleri sayarsak, bir kısmımız teknoloji bağımlısı, sekiz on saat elinden bilgisayar ya da telefonunu indirmiyor. Bir kısmımız bonzai ve sigara bağımlısı, bir kısmımız da ilişki bağımlısı olmuş, yani sekiz on saat arkadaşından ayrı kalamıyor. Ama onun dışında asıl sorunumuz ne derseniz, bunların toplamının yanında, bizim aslında böyle kenardan bakışımız ya da bir şekilde meseleleri dert edinmeme sorunumuz var. Ve bunu konuşmak lazım belki bir miktar. Bağımlılarla ilgilenmeliyiz ama bundan öte, bu ülkenin yığınla bağımlılığa doğru koşan, dezavantajlı pek çok Müslüman evladıyla, kardeşlerimizle hallenmek zorundayız. Eğer bu hallenmeyi doğru yaparsak zaten Rabbim inşallah pek çok beladan ve musibetten kardeşlerimizi de koruyacak."

Atalay da buluşmayı tertipleyenlere teşekkür ederek, "Madde bağımlısı meselesinin çok ciddi boyutlara geldiğini görüyoruz. Özellikle iki binli yıllardan bu yana Türkiye yeni bir belayla karşılaştı. Adına sentetik uyuşturucu dediğimiz bonzai illeti ile bunun yanında birçok haplar vesaire var. Rakamlar çok ciddi ve ürkütücü arkadaşlar. Son iki yıl içerisinde 680 bin kardeşimiz, bu belki yakınımız, akrabamız ya da bir komşumuzun çocuğu olabilir, bağımlı olduğu için tedavi gördü. Ben bunun küresel ve siyasi bir strateji olduğunu da düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından dualar edildi, etkinlik katılımcıların kahvaltı eşliğindeki sohbetiyle devam etti.