ÜNLÜ GAZETECİDEN SERGİ İÇİN İLGİNÇ ZAMANLAMA

Bundan tam 51 yıl önce yaşanan 6-7 Eylül olayları sırasında, İstanbul Ekspres Gazetesi´nde halkı galeyana getirdiği belirtilen manşetlerini atan gazeteci Gökşin Sipahioğlu, yıllar sonra yine 6-7 Eylül tarihlerinde İstanbul´da sergi açıyor

Ünlü fotoğraf ajansı SİPA Press´in kurucusu gazeteci Gökşin Sipahioğlu´nun 124 fotoğrafının yer aldığı sergi, bugün İstanbul Modern´de açılıyor.

6-7 Eylül sırasında İstanbul Ekspres Gazetesi´nde attığı "Ata´nın evi bombalandı" ve "Mukaddesata uzanan eller kırılacaktır" manşetleriyle, tarihe "6-7 Eylül olayları" diye geçen eylemlerin başlamasında önemli rolü bulunduğu iddia edilen Sipahioğlu, yıllar sonra İstanbul´da açtığı sergiyi 6-7 Eylül olaylarının yıldönümüne denk getirdi.

Geçen yıl olayların 50. yıldönümü dolayısıyla yayımlanan 6-7 Eylül dizilerinde en çok adı geçen isimlerden biri olan Gökşin Sipahioğlu´nun sergisine koyduğu isim de ayrıca dikkat çekiyor: "Doğru Yerde Doğru Zamanda."

Gökşin Sipahioğlu, 6-7 Eylül olayları sırasında İstanbul Expres Gazetesi´nin yazı işleri müdürüydü. Selanik´te Atatürk´ün evine bomba atıldığı haberi, devrin iletişim koşulları göz önünde bulunduğunda, olağanüstü bir hızla İstanbul´a ulaştı, Gökşin Sipahioğlu da hemen gazetenin sahibi Mithat Perin´i arayarak "Yıldırım baskı yapalım" önerisini dile getirdi.

Perin, yıllar sonra o günü şöyle anlatır:

"Gazete, Tan Matbaası´ndaydı. Ben Merkez Han´daydım. Gökşin (Sipahioğlu) bana telefon açtı. Böyle böyle bir haber var dedi. ´İkinci baskı yapalım ´ dedi.´Yapmayalım´ dedim. ´Hava da kötü, elde kalıyor´ dedim. ´Peki´ dedi. Biraz sonra bayi telefon açtı. Gazetelerin parasını peşin vereceğim dedi. Fuat Büke. Başbayi. Matbaaya girdiğimde 180 bin basılmış bile. Haberim yok. ´Káğıt nereden buldunuz´ dedim. ´Bulduk´ dediler. Káğıdımız çok kısıtlıydı. Anormal bir şey olduğunu anladım."

Gökşin Sipahioğlu ise 6-7 Eylül olayları ile ilgisi gündeme getirildiğinde, "Bana haksızlık ediyorlar" diyecek ve matbaaya gelip kağıtları kestiğini söyleyen gazetenin sahibi Mithat Perin´in neredeyse hayal gördüğünü savunacaktır: "Keşke o haberi yazmasaydım, ama 200 binlik baskı iddiaları tamamen asılsız. O dönemdeki baskı makineleriyle 200 bin gazete basmak imkánsız. En fazla 8-10 bin gazete basılabiliyor saatte. Biz akşam gazetesiyiz ve 20 bin baskı yaptık... Haberi Anadolu Ajansı´ndan duyduk. Elçiliğe sorduk. Sonra baskıya geçtik."

Sergide 124 fotoğraf var

İstanbul Modern ´de bugün açılacak olan Sipahioğlu´nun retrospektif sergisin de 124 fotoğraf yer alıyor. Sergide, Küba´daki füze krizinden Prag olaylarına, Münih Olimpiyatları´nda yaşanan trajediden Mayıs 1968´de Paris´te başlayan ve dünyayı sarsan öğrenci olaylarına, Mao´nun Çin´inden Sina Çölü´ndeki savaşa pek çok fotoğraf yer alıyor. 1926 İzmir doğumlu olan ve Paris´te SİPA Press´i kuran Gökşin Sipahioğlu, 2000 yılında Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.

6-7 Eylül´de ne olmuştu

6 Eylül 1955´te Selanik´te Atatürk´ün evine bomba atıldığı söylentileri üzerine başta Rumlar olmak üzere, Ermeni ve Yahudilere yönelik saldırılar başladı. Üç kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı olaylarda 73 kilise, bir fabrika, 8 ayazma ve 2 manastırın da aralarında bulunduğu 5 bin 538 gayrimenkul tahrip edildi. Beyoğlu´nda, Karaköy´de, Kurtuluş´ta, Yeniköy´de Rum vatandaşlara ait dükkánlar yağmalandı. İzmir´de Yunan Konsolosluğu ateşe verildi. Bu trajik gelişmeler üzerine sıkıyönetim ilan edildi. 27 Mayıs darbesinden sonra, olayların DP tarafından tertiplendiği iddiasıyla Yassıada Mahkemeleri´nde yargılanan yöneticiler çeşitli cezalara çarptırıldı.

Sefa Kaplan/Hürriyethttp://www.pi