Ünlü gazeteci kaleme aldı: Arşivde Saklı Kalan İtiraflar!

Bir süredir ekranlarda olmayan başarılı gazeteci Benan Kepsutlu ikinci kitabının çıkışının hazırlığında...

Nemesis Yayınları’ndan “Arşivde Saklı Kalan İtiraflar” ismiyle 12 Ekim’de raflarda olacak olan kitap çok ses getireceğe benziyor. Kepsutlu, kitabının içeriğiyle ilgili arka kapağında şu ifadelere yer veriyor;

“Şunu belirtmek isterim, bu bir anı ya da bellek tazeleme kitabı değil... Bu, arşivimdeki ─yayımlamadığım ya da yayımlayamadığım─ gerçek hikâyelerden seçilerek yazılmış önemli aktörlerin günümüzü de etkileyen “itiraflarının” kitabı. (…)Okuyacağınız “itiraf” dolu hikayeler Irak’ta, Filistin’de, Suriye’de, İtalya’da, Yunanistan’da, Kırgızistan’da ve Türkiye’nin doğu bölgesinde yaşandı. Okurken zaman zaman şaşırıp, bazen kızacağınızı tahmin ediyor, kimi zaman da gülümseyeceğinizi umuyorum…”

Şu ana kadar kritik süreçlerde dünyanın farklı bölgelerinde başarılı işlere imza atan Kepsutlu, önsözünde de o “itiraflar”ın neler olduğuna dair ipuçları veriyor ve gazeteciliğe dair oluşan koşulları dönemsel olarak kıyaslıyor.

ÖNSÖZDEN KESİT:

“Peki arşivde saklı kalıp yayınlanmayan o itiraflardan bazıları neler? Mesela bu kitapta teslim olup Türkiye’ye muhbirlik yapan bir PKK’lının bana verdiği röportaj sırasında detaylı olarak neler anlattığını ve sonrasında nasıl öldürüldüğünü ilk defa okuyacaksınız, ya da annesi küçük yaşta Kuzey Irak’ta kaybolan bir Türkmen kızının, 4 Temmuz 2003’te başına çuval geçirilen Türkmen eşiyle dört duvar arasında neler yaşadığını ve aşka olan inançlarıyla nasıl ayakta kaldıklarını...Terör elebaşı Öcalan’ın tutuklanışının 20.yılında, yakalanışına kadar son üç yılını onunla geçiren Yunan gizli servisi albayı Savvas Kalenderidis’le 2006’da yaptığım ve hepsini yayınlayamadığımız röportajın tamamını ve hikayesini çarpıcı açıklamalarıyla ilk defa göreceksiniz. Kalenderidis’in de ilk röportajıydı. Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi’nin Türkmen davasında kızını ve eşini aniden neden öldürmeyi aklından geçirdiğini öğreneceksiniz bu kitapta. Ya da Kırgızistan’ın önde gelen siyasilerinden birinin kızının nasıl kaçırılarak ailesinin rızasıyla evlendirildiğini; İtalyan bir porno starın poposunu açıp siyasete girerek kadın gözüyle ne mesaj vermek istediğini göreceksiniz ilk defa. Papa suikastinden sonra Mehmet Ali Ağca’nın kaçışını engelleyen rahibeyi İtalya’da samanlıkta iğne arar gibi nasıl arayıp bulduğumuzu ve o sırada nelerle karşılaştığımızı ilk defa okuyacaksınız. Kitabın basımına günler kala bizzat Mehmet Ali Ağca ile oturup o rahibe hakkında konuşma imkanı bulmam da ayrı bir tesadüf oldu doğrusu. Bu kitapta Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin “Türkiye’ye gelemez” denildiği dönemde, bizzat O’nun Süleymaniye’deki evinde bu ziyareti çok önceden hangi diyaloglarla öğrendiğimi detaylarıyla okuyacaksınız ilk defa. Dahası var elbet ama hepsini buradan yazmayayım…

Fakat özellikle altını çizmek istediğim bir detay daha var; kitabı yazmadan önce olayları daha iyi hatırlamak, yer ve zaman yanlışlığı yapmamak için 640 saatlik arşivimi saniye saniye izledim ve son on beş yılda kıyıya köşeye aldığım tüm notlarımı toparlayıp okudum. Sürece tanık olan pek çok kişiyle tekrar tekrar konuştum. Aslında “itiraf” niteliğinde çok daha fazla hikaye vardı önümde ancak bazılarını elemek zorunda kaldım doğrusu.”

BENAN KEPSUTLU KİMDİR?

Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Bölümü ve Yeditepe Üniversitesi Radyo TV Sinema Bölümü'nü bitirdi. 1991 – 2001 yıllarında İtalya Modena’da Romenica okulunda İtalyanca dil eğitimini tamamladı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nde Yüksek Lisans yaparak Ortadoğu konusunda uzmanlaştı. Kepsutlu, Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktorasına özel öğrenci statüsünde devam etmiştir.

Mehmet Ali Birand yönetiminde Kanal D Haber’de ve CNN Turk’te muhabirlik yaptığı dönemde, televizyon haberciliği eğitimi almak üzere Londra’da BBC News’e kabul edildi. TRT TÜRK'ün Erbil bürosunu kurdu ve ilk temsilcisi oldu. 2010’da Haber Editörü ve Program Sunucusu olarak Habertürk’e transfer oldu. Muhabir ve sunucu olarak görev yaptığı dönemde 30’a yakın “Dünya’da İlk” ve “Türkiye’de İlk” olarak yayınlanan habere imza attı. Açıldığı ilk dönemde A Haber’de sabah kuşağını hazırlayıp sundu ve Habertürk’te Ajanda Programı’nın yapımcılığı ve sunuculuğunun yanısıra, haber spikerliği de yaptı.

Görevi gereği İsrail, Filistin, Irak, Gürcistan, Afganistan, Pakistan, Suriye, Mısır’da savaş dönemlerinde çalışan Kepsutlu, Ermenistan, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsviçre, Yunanistan, Malezya ve Kırgızistan'da kritik süreçlerde görev yaptı.

Fuad MASUM (Irak Cumhurbaşkanı), Esma ESAD (Suriye First Lady’si), Celal TALABANİ (Irak Cumhurbaşkanı) , Mesut BARZANİ (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri), Yevgeni PRIMAKOV (Rusya Başbakanı), Berham SALİH (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Başbakanı), Abdullah ABDULLAH (Vice President of Afghanistan), Mikheil SAAKASVILI (Gürcistan Devlet Başkanı), Rahim MEŞAİ ( İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Mahmud KUREYŞİ (Pakistan Dışişleri Bakanı), Mahmud El ZAHAR ( Hamas Lideri), Kurmanbek BAKİYEV (Kirghizistan Devlet Başkanı), Ahmed MUHTAR (Pakistan Savunma Bakanı), Teodoros PANGALOS (Yunanistan Dışişleri Bakanı), General David RODRIGUEZ (Afganistan’dan Sorumlu ABD Generali), Richard HOLBROOKE (ABD Yönetiminin Afganistan ve Pakistan Danışmanı), Adahan MADUMAROV ( Kırgızistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Michael RUBIN ( George W.Bush Yönetiminin Ortadoğu Danışmanı), Usama NUCEYFI ( Irak’ın Sünni Lideri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Igor CUDINOV (Kırgızistan Başbakanı), Jiri SEDIVY (NATO Genel Sekreter Yardımcısı) gibi pek çok lider ve siyasetçiyle özel röportajlar ve söyleşiler gerçekleştirdi.

Benan Kepsutlu, gazeteci kimliğinin yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Yeni Media Bölümlerinde ders vermekte ve CNK Global bünyesinde NATO’nun Türkiye’deki tatbikatlarında medya e stratejik iletişim danışmanlığı yapmaktadır.