Üniversitede ‘Çift İmza’ kavgası çıktı! 20 öğretim görevlisi ortada kaldı!

ÇOMÜ (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi)’de bir akademisyen husumetli olduğu ve çift imza ile ataması yapılan akademisyen arkadaşını mahkemeye verdi. Mahkeme, çift imza ile ataması yapılan akademisyenin kadrosunu iptal etti. Bu kararın ardından, bir birine husumet duyan diğer akademisyenler de soluğu mahkemede aldı. Kısa sürede çift imza ile ataması yapılan 20’den fazla öğretim görevlisinin unvanları yargı kararları ile iptal edildi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, ÇOMÜ’de bir akademisyen, çift imza ile ataması yapılan bir akademisyen arkadaşını mahkemeye verdi. Mahkeme çift imza ile yapılan atamayı iptal edince üniversitede birbirlerine husumeti olan akademisyenler soluğu mahkemede aldı. “Çift imzalı kadro ve atamalar geçersizdir” yargı kararı sonrasında birbirlerini mahkemeye şikâyet etmeye başladılar. Kimin kadro ve atamasında çift imza var ise; mahkeme kadro ve unvanlarını iptal etti. “Çift İmza” ile atanmış ve kadro verilmiş ancak mahkeme kararı ile özlük hakları iptal olan akademisyenler arasında Profesör, Doçent ve Yardımcı doçentler bulunuyor.

KURULU DÜZENİMİ BOZDUM

O akademisyenlerden biri de Dr. Ömür Gülfırat oldu. Kadrosunu geri alabilmek için hukuk mücadelesi başlatan Gülfırat MedyaRadar’a konuştu. Dr. Gülfırat: ‘’ÇOMÜ Rektörlüğü bünyesinde 12/10/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan akademik kadro ilanına başvurumu yaptım. İlgili kadrolar, mevzuat gereği herkesin başvurusuna açık olduğundan doğal olarak ilana başka bir aday daha başvurdu ve onun da başvurusu kabul edildi. 23.01.2023 tarihi itibariyle de aranılan kriterlere sahip olduğumdan ilgili birime resmen ben atandım. İşimden ayrıldım, evimi taşıdım çocuğum orada okula başladı. Aradan 4 ay geçtikten sonra diğer aday, ilan edilen kadroda ‘’özel şart’’ yazıyor gerekçesiyle yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Kendisi hali hazırda Uşak Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ne kendi çalışmalarını tanımlayan ‘özel şart’ ile atanmıştır.

20’DEN FAZLA HOCANIN KADROSU İPTAL OLDU

Mahkeme önce bilirkişi ataması yapmasına rağmen sonrasında ilgili kadroya atama yapan jürilerinin hem başkan hem de üye olarak imzalarının bulunduğu bunun da hukuka aykırı bir uygulama olduğu ve de özel şart yazıldığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Üniversitede görev yapan iki husumetli öğretim elemanının kavgası sonucu bu gelişme ortaya çıkmıştır, 20’den fazla öğretim elemanın da kadrosu iptal edilerek görevlerine son verilmiştir. Benim yerime, kendisini rektörün danışmanı olarak lanse eden ve de ‘özel şart’ yazılarak ilan ile kadroya başka bir kişi atanmıştır.

BOŞANMANIN AŞAMASINA GELDİM

Yeni atanan Rektör Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu’na ulaşabilmek için uzun süre referans arayışına girdim. Bu konuda mağdur olan 20’den fazla hoca da aynı sorunu gündeme taşıdılar. YÖK'e e-mail gönderdim. Buna istinaden istemeyerek de olsa kadro talebinde bulunuldu, Rektörlük kasıtlı olarak bu dönemdeki tüm kadroları 2023 yılının son gününde ilan ettirdi, sonrasında YÖK'ün ilgili kadroyu onaylamadığı söylenerek konu kapatıldı. Ben ve diğer mağdurların yeni bir hak arayışına girmelerinin önü kapatılmış oldu. Bu olayın hemen ardından ÇOMÜ rektör yardımcısı tarafından bizzat arandım ve “Tanıdıklarınız var ya onlar halletsin artık” denilerek rencide edildim. Sonuç olarak benim de okulla ilişiğim kesildi. Hiçbir günahım yokken işimden edildim. Çocuğumun rızkı kesildi. Aylarca maaş alamadım, borçlarımı, ev kiramı ödeyemedim ve psikolojim bozuldu. Eşimle boşanma aşamasına geldim. Ben Rektörlük ve YÖK’ün oluru ile göreve başlamıştım atama sürecimde mahkemenin belirlemiş olduğu “usulsüzlük” atama işlemlerini yapan yetkililerin sorumluluğundadır. Ben neden cezalandırıldım anlayamıyorum ve de kabullenemiyorum. En azından başka bir devlet kurumunda görevlendirilebilirdim’ diye konuştu.