Üç genç girişimci elektromanyetik silah geliştirdi! Başarılı haberci ilk kez görüntüledi…

TVNET ekranlarında yayınlanan gazeteci İsmail Umut Arabacı’nın sunduğu Savunma Hattı programında bu hafta elektromanyetik silah yer aldı. Barutsuz ve geleceğin teknolojisi olarak dikkat çeken silah, Savunma Hattı programının en çok izlenen bölümü oldu.

Üç girişimci genç, savunma sanayiye olan meraklarını bilgi birikimleriyle birleştirerek soluğu İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde aldı.

Tutku ve meraklarıyla çalışmalarını harmanlayan 3 genç mühendis ekibi barutsuz, geri tepmesiz taşınabilir bir elektromanyetik silahı hayata geçirdi. 3 ay içerisinde ilk prototiplerini ellerine alan genç mühendisler şu anda 2 prototiplerini test aşamasında verilerini topluyor. Elde ettikleri veriler ışığında 3. prototipi hayata geçirecek olan gençler silahı daha da geliştirmeyi hedefliyor.

BARUTSUZ MERMİ ATABİLİYOR

Mevcut prototipin üstünde 8 mm çekirdek ve 40 mm bomba atar mühimmat atabilen 2 adet namlu bulunuyor. Silahın içerisindeki sistem sayesinde 125 m/s hızla atışını gerçekleştirebiliyor. Savunma sanayi noktasında devrim niteliğinde olan bu adımla birlikte artık barut kullanımında azalma olması bekleniyor.

ÜNİVERSİTE’DEN ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK

Öğrencilere her türlü desteği verdiklerinden bahseden İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Mehmet Sait Erkan, “İnternet ve bilgi çağındayız. Her girişimde kendisine yakın üniversitelere gidip inceleme araştırma yapabilir. Biz öğrencilerin her zaman yanındayız. KOSGEB desteği gibi birçok desteğin detaylarında yardımcı oluyoruz. Girişimci projeyi bir aşamaya getirdikten sonra tıkanabiliyor. Üniversitede böyle bir durum olduğunda danışman bir hoca yardımcı oluyor. Her türlü desteği sağlıyoruz. Özellikle girişimciler üniversiteleri araştırıp birebir ziyarette bulunsunlar. Fikirler hayata dönüşebilir” diyerek hem girişimcilere tavsiyelerde bulundu.

“3. PROTOTİP İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Elektromanyetik silahın hikayesini anlatan proje sorumlusu Mehmet Cengiz Akbülbül, hayata geçirdikleri silahın proje olarak değil de nihai ürün ortaya çıkarmak için adım attıklarını belirterek, “Projeyi 3 yıl önce başladık. Ardından 3 ay içerisinde ilk prototipimizi yaptık. Oradan aldığımız değerlerle ikinci prototipi yaptık. Elektromanyetik silah dünyada da yapımı üzerinde çalışılıyor. Bizim de bunun hakkında merakımız vardı. Merak ve tutku ile yola çıktık. Bilgi patlamasıyla birlikte yola çıktık ve buralara kadar geldik” dedi.

Akbülbül, üniversite içerisinde girişimcilerin birbirleriyle etkileşim halinde olduklarını belirterek bu süreçte bağlantıların önemini vurguladı. TEKMER’in kendilerine sunmuş olduğu etkileşimler sayesinde projelerin geliştirme aşamasının daha sağlıklı ilerlediğini kaydetti.

İkinci prototipin özelliklerini anlatan Akbülbül, şöyle devam etti: “Şu anda yaklaşık 160 adet mermi alıyor. 8 mm çekirdek fırlatıyor. Çıkış hızıysa 125 m/s yani mp5’in yarı hızına tekamül ediyor. Bu silahın diğer silahlardan farklı bir bobin grubumuz var. bobin grubunda elektrik enerjisi deşarj yapılıyor. Orada oluşan manyetik alan mermi çekirdeğini aşamalı olarak hızlandırıyor. 3. prototip insansız kara araçlarında araç üstü atışlarda, karakollarda savunma amaçlı kullanılabilecek.”

“BAYRAKTAR TB2’NİN HİKAYESİNDEN ETKİLENDİK”

Proje sorumlularından Kenan Ömer Kurtuluş proje aşamasında karşılaştıkları zorluklar karşısında yılmadıkları belirterek kendilerine BAYRAKTAR TB2’lerin hikayesinin ilham verdiğinden söz etti: “Yeni bir teknolojik silah yapamayız, amerikalılar yapmış demedik. Bayraktar hikayesi gibi küçük bir icatla başlıyorlar ve bu zamana kadar geliyorlar. Biz de onlardan ilham aldık. Neden olmasın dedik. Böylelikle bizim de serüvenimiz başladı.”

“ELEKTRİK ENERJİSİNİ KİNETİK ENERJİYE ÇEVİRİYORUZ”

Proje teknikeri Berkay Dumanlıoğlu silahın çalışma prensibini anlattı:

“Elektromanyetik silahlar normal barutlu silahlardan farklı çalışıyor. Elektrik enerjisini depolayarak kinetik enerjiye çeviriyoruz böylelikle bir atış sağlıyoruz. Bu bizim verimlilik oranımızı ortaya çıkartıyor. Eğer bu oranı yüzde 15 arttırabilirsek atış hızımızı 2 katına çıkartabiliriz. Silahlardaki önemli bir faktör atış hızıdır. Silahın önemli özellikleri sessiz. Drone gibi hedeflere karşı da etkili. Altında bir adet bomba atar bulunuyor. Verimlilik çalışmalarında hem normal silahı hem de bomba atarı geliştirmek için çalışıyoruz.”