TWITTER VE FACEBOOK DİKTATÖRLERİ DEVİRİYOR!
Tunus, Arnavutluk son olarak Mısır'da başlayan ve tırmanan gösterilerin ilginç bir ortak noktası var.
Tunus, Arnavutluk son olarak Mısır'da başlayan ve tırmanan gösterilerin ilginç bir ortak noktası var. Hepsi de medyanın iktidar baskısı altında olduğu ülkelerde, sosyal medya etrafında örgütlenmenin sonucu. Göstericiler, Facebook ve Twitter'da örgütlenip sokağa döküldüler.
Arap ülkelerindeki devrimler, sosyal medyanın ilk devrimi olarak tarihe geçti.
İktidarlar, televizyon ve yazılı basını kontrol etse de, muhalif medyayı sansürle kontrol altına alsa da, sosyal medya üzerinde hakimiyet kuramadı.
Önce Tunus, sonra Arnavutluk ve son olarak Mısır'daki gösteriler; Facebook, Twitter, Youtube ve Dailymotion gibi sosyal paylaşım sitelerinin gücünü ortaya koydu.
Gerek Tunus gerekse Mısır'daki kitleleri sürükleyen, karizmatik bir muhalif lider değildi.
Farklı coğrafi bölgelerden ve farklı sosyal kesimlerden insanlar, evlerindeki bilgisayarlardan tek tek sessizce sosyal ağa girip, örgütlendi. İktidarın kontrolündeki medya pasifken, sosyal medya sessiz ama aktifti. Ve aynı anda sokağa çıktılar.
Çoğu işsiz, dar gelirli, ancak sosyal ağları kullanan gençlerdi. Ancak onlara kadınlar ve toplumun diğer kesimleri de katıldı. Bu karma çoğunluk, iktidarın gücünü kırmayı ve alternatif toplumsal hareket olmayı başardı.
Tunus'ta muhalefetin 23 yıldır deviremediği Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeyi terketmesini sağladılar.
Mısır'daki sürpriz gösteri de, böyle örgütlendi. Gösteri günü olarak, resmi tatil ilan edilen 'Polis Günü' seçildi ve Facebook ve Twitter hesaplarından "sokağa dökülün" sözüne, 90 bin kişi olumlu yanıt verdi. Ve 1977'den bu yana en büyük gösteride binlerce kişi iktidara karşı sokağa döküldü; fakirlik, işsizlik, yolsuzlukları protesto etti.
Böylece, Mısır'da 85 yıllık Müslüman Kardeşler'in yapamadığını başardılar; ülkeyi 30 yıldır demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek'in koltuğunu salladılar.
İktidar Mısır'da bu gücü kırmak için önce Twitter ve Facebook'u yasakladı, ardından da internete erişimi tamamen engelledi. Onlar cep telefonlarından SMS'le örgütlendiler. Bugün cep telefonları da kesildi.
2009'da İran'da seçimlerin ardından başlayan muhalif gösterilerde ilk kez etkili şekilde kullanılan sosyal ağlar, artık otoriter rejimlerin en korkulu rüyası olmuş durumda.
NTVMSNBC