TÜRKTOB Başkanı Gençer:

- "Tüm tohumlukların sertifikalı olmasıyla, hububat başta olmak üzere bitkisel üretim şaha kalkacak, kayıt dışı üretim ve kullanım sona erecek"- "Toprağa düşen her tohum sertifikalı olursa, biz de sektör olarak sertifikalı tohum üretimini kısa sürede 2 katına çıkarırız"

ANKARA (AA) - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, 2018 yılından itibaren tüm tohumlukların sertifikalı olmasına ilişkin alınan Bakanlar Kurulu kararı ile hububat başta olmak üzere bitkisel üretimin artacağını, kayıt dışı üretim ve kullanımın sona ereceğini bildirdi.

Gençer, yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulunda 2018 yılından itibaren tüm tohumlukların sertifikalı olmasına ilişkin alınan karara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Karar ile hububat başta olmak üzere bitkisel üretimin artacağını vurgulayan Gençer, bundan Türk çiftçisi, Türk tarımı ve Türk ekonomisinin kazançlı çıkacağını ifade etti. Gençer, bu kararların 2006 yılında yayımlanan Tohumculuk Kanunu'ndan sonra sektör için ikinci milat olduğunun altını çizdi.

Tohumda Ar-Ge'ye verilen desteğin 10 kat artırılacağını da hatırlatan Gençer, şunları kaydetti:

"Birliğimiz kurulduğu günden beri, yani yaklaşık 10 yıldır, 'Tohumculuğun olmazsa olmazı Ar-Ge çalışmalarıdır. Ar-Ge mutlaka daha çok desteklenmelidir' diyoruz. Şimdi 10 kat destek sözü aldık. Ayrıca daha önce de kamuoyu ile paylaştığımız gibi 2023 yılı sertifikalı tohumluk üretim hedefimizi 1 milyon tondan, 1,5 milyon tona çıkarmıştık. Şimdi dünkü Bakanlar Kurulu kararından sonra hedefi tekrar revize etmenin zamanı geldi. Tüm tohumlukların sertifikalı olmasıyla, hububat başta olmak üzere bitkisel üretim şaha kalkacak, kayıt dışı üretim ve kullanım sona erecek. 2018 yılından itibaren toprağa düşen her tohum sertifikalı olursa, biz de sektör olarak sertifikalı tohum üretimini kısa sürede 2 katına çıkarırız, sonra da bu süreç katlanarak devam eder."

Sertifikalı tohum kullanımının verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsur olduğuna dikkati çeken Gençer, "Sertifkalı tohum diğer kültürel önlemlerle birlikte yüzde 25’e kadar verim artışı, kaliteli ve pazarlama sorunu olmayan ürün demektir. Bu karar, Milli Tarım Projesi'nin ana hedeflerinden biri olan ürün planlamasının sağlanması, çiftçimizin kaçak ve sahte tohumlara yönelmemesi demektir. Türk çiftçisi ve tohumculuk sektörü artık geleceğe daha güvenle bakıyor’’ değerlendirmesinde bulundu.