TÜRKÖNE'DEN ÖZKÖK'E DOLAYLI YANIT; "BAZILARININ ARPALIKLARI GİDİYOR"
İBB Şehir Tiyatroları'nda yönetmelik değişimi Devlet Tiyatroları'nın özelleştirilmesini de gündeme getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nda yönetmelik değişimi Devlet Tiyatroları'nın özelleştirilmesini de gündeme getirdi. Bu anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İleri ülkelerde devlet eli ile tiyatro yapılmıyor. Tiyatroları özelleştiriyorum." sözleri sanat çevrelerinden tepki toplarken; akademisyenlerden destek gördü. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, devlet tiyatrolarının kapatılmasını savundu.
Atilla Yayla, "Sanat ve devlet ayrımı, din ve devlet ayrımı kadar önemlidir. Sanatçılar özgür olmayı diliyorsa, sanatlarına ilginin artmasını temenni ediyorsa tiyatroların Özelleştirme sürecini engellememelidir." ifadelerini kullandı. Yayla ile bu konuda hemfikir olan Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise sanatın kalitesini artırmanın yolunun Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları'nın kapatılmasından geçtiğini belirtti.
TÜRKÖNE: SANATIN KALİTESİ DEVLET TİYATROLARININ KAPATILMASINDAN GEÇİYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yayla ile aynı fikirde olan Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise "Burada tartışılan ne sanat ne tiyatro ne de sanatçılık; tartışılan konu memur sanatçıların durumudur." dedi.
Türköne, sözlerine şöyle devam etti:
"Devletten maaş ve emir alan hem de memur mantığı içinde çalışmayan oyuncular ve tiyatrocular söz konusu. Hükümet bunlarla ilgili tasarısı var. Bugünün Türkiyesi'nde sanat kalitesini artırmanın yolu Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları'nı kapatmaktan geçiyor."
Tiyatrocuların tepkilerini de doğal bulan Mümtazer Türköne, protesto eylemlerini "Kimi çevrelerin arpalıkları gidiyor, ses tonlarının artması bundan." diye değerlendirdi.