Türkiye'ye mesaj mı verdi? "Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar yeni üyeler almaya hazır olmalı"
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB üyeliği hedefleyen aday ülkelere ve AB üyelerine seslendi. Michel, aday ülkeler arasındaki sorunların çözülmesi ve reformların tamamlanması gerektiğini belirtirken, aynı zamanda AB'nin genişleme için hazırlıklarını yapması gerektiği çağrısını yaptı.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, birliğin 2030 yılına kadar yeni üyeler kabul etmeye hazır olması gerektiğini söyledi.
euronews'teki habere göre Michel , pazartesi günü Slovenya'nın göl beldesi Bled'de düzenlenen bir forumda, Avrupa Birliği'nin 2030 yılına kadar yeni üye ülkeleri kabul etmeye hazır olması gerektiğini söyledi.
Michel konuşmasında "2030 yılına kadar genişlemeye hazır olmamız gerektiğine inanıyorum. Bu iddialı ama gerekli. Bizim bu konuda ciddi olduğumuzu gösterecek." dedi.
Balkan ülkeleri en yakın potansiyel adaylar
Altı Batı Balkan ülkesi Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan birliğe katılım sürecinde farklı aşamalarda bulunuyor.
Geçen yıl Moldova ve Ukrayna'ya aday statüsü verildi. Gürcistan da bu statüyü almayı bekliyor.
Michel, birliğe katılmak için gelecekteki üye devletlerin bağımsız yargıyı güvence altına alacak, organize suç ve yolsuzlukla mücadele edecek ve dış politikalarını AB üye ülkeleriyle uyumlu hale getirecek reformlar uygulaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Aranızdaki anlaşmazlıkları AB'ye yansıtmayın
Michel aynı zamanda tüm adaylara Avrupa Birliği'ne katılmadan önce ikili anlaşmazlıklarını çözme çağırısında bulundu:
"Bir sonraki Avrupa Konseyi toplantısında genişleme konusu tartışılmak üzere gündeme alınacak. Geçmişteki çatışmaların AB'ye yansımadığından emin olmalısınız. Birliğimizin özü budur."
Michel, Avrupa Komisyonu'nun ekim ayında beklenen genişleme paketinin, gelecekteki üyelerin resmi olarak bloğa üye olmadan önce bazı AB kurum ve politikalarına tam katılımın faydalarını hissetmelerini sağlayacak adımlar atılmaya başlanabileceğini söyledi.
Michel, AB'nin kendisinin de genişlemeye hazır olması için bazı reformları hayata geçirmesi gerektiğini kaydederek sorumluluğun her iki tarafa da ait olduğuna işaret etti.