Türkiye'nin ustaları artık kayıt altında

- Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Akçan:- "Ülke genelinde geleneksel sanatlar ve zanaatlar dalında çalışmalar yapan ustaların tespiti yapılarak, kayıt altına alınacak"

İSTANBUL (AA) - Geleneksel Sanatlar Derneği (GSD) tarafından ilk defa 2010 yılında gerçekleştirilen "İstanbul'un ustaları" adlı proje büyütülerek Türkiye genelinde uygulanmaya başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 2007 yılında kurulan GSD çalışmalarını sürdürüyor.

Derneğin Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen programına Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, GSD Başkanı Ahmet Akcan, akademisyen - hattat Doç. Dr. Fatih Özkafa ile ustalardan, sanatçılardan, akademisyenlerden çok sayıda davetli katıldı.

Ney, kanun ve çellodan oluşan enstrümanlarla İstanbul Akustik’in verdiği mini konserin ardından konuşan Gül, şunları kaydetti:

"Kültür ve Sanat Bakanlığı olarak sinema, edebiyat, güzel sanatlar, görsel sanatlar alanında pek çok projeyi desteklemekteyiz. GENÇDES projemiz kapsamında, özellikle gençlerimize yönelik kültür - sanat projelerini desteklemekteyiz. Bakanlığımız tarafından 2017 yılında 650 projeye yaklaşık 46 milyon lira kaynak aktarıldı. İşte bu projelerden biri de bugün burada toplanmamıza vesile olan Geleneksel Sanatlar Derneğinin yürüttüğü 'Türkiye’nin Ustaları' projesi. Marmara Bölgesi ile başlattıkları projelerini, Türkiye’deki tüm bölgelere uygulayacaklar. Biz bakanlık olarak desteklemekten memnuniyet duyacağız. Bu projede emeği geçen başta GSD Başkanı Ahmet Akcan’a ve değerli sanatçılarımıza teşekkür ederim."

Özkafa ise GSD’nin kurulduğu günden bu yana geleneksel sanatların gelişmesi adına sempozyumlar düzenlediğini, araştırmalar yaptığını, yarışmalar tertip ettiğini belirterek, "Gençlerin ilgisi bizleri oldukça memnun ediyor. Bizim sanatlarımızda eğitim yöntemi ve felsefi altyapı çok önemli. İyi sanatçıların yetişmesi için nazariyat ve tatbikatın bir arada olması gerekiyor. " dedi.

- En çok usta İstanbul da, en yaşlı usta 90 yaşında, en popüler branş ise tezhip

Akcan da geleneksel sanatlar alanında yıllardır kültür ve sanata katkı sunan çalışmalar yaptıklarını, özellikle bu alanlarda çalışan insanların telif hakları sorunları, sanat branşı ve sanatçı dağılımı gibi emek gerektiren konularda projeler yürüttüklerinin altını çizdi.

Akcan, şunları söyledi:

"Geleneksel Sanatlar Derneği bünyesinde 7 farklı web sitesi hizmet veriyor. Biz bu alanda örgütlenmenin önemine inanıyoruz. 7 aylık bir çalışma sonucu oluşturulan 'Marmara’nın Ustaları' envanterine 17 branşta bin 554 ustanın kaydı yapıldı. Aldığımız kayıtlara göre bu ustaların 569’unu erkekler, 985’ini ise kadınlar oluşuyor. Envanter kaydına giren en genç sanatçı 18, en yaşlı usta ise 90 yaşında."

Her yıl ömürlerini geleneksel sanatlara vakfetmiş isimlere Gümüş Lale Ödülü veren dernek, bu yıl ödülü minyatür sanatçısı Ülker Erke’ye takdim etti. Ödülünü babasına ithaf eden Erke, kendisine emeği geçenlere de teşekkür etti.

Geleneksel sanatlar alanında verilen ilk ödül olan Gümüş Lale Ödüllü, daha önce Hikmet Barutçugil, Hasan Çelebi, Cahide Keskiner, İslam Seçen, Nurhan Atasoy gibi isimlere verilmişti.