TÜRKİYE'NİN EN ÇOK KAZANAN YAZARI KİM OLDU? İŞTE O YAZAR VE KİTABI!..

Forbes'in araştırmasına göre 19.90 liradan satılan kitap 6 milyon liralık bir ciro yaptı ve yazarı...

Elif Şafak'ın Mevlana ve 'ilahi aşk'ı anlattığı son romanı Aşk, sadece 5 ayda 300 bin satış rakamına ulaştı. Kitaptan 1.2 milyon lira kazanan Şafak, bu yılın en çok kazanan yazarı oldu.


Mevlana, Şems ve 'ilahi aşk'ı anlattığı son romanı 'Aşk' 300 bin satış rakamına ulaşan Elif Şafak, bu yıl Türkiye'nin en çok kazanan yazarı oldu. Forbes'in araştırmasına göre 19.90 liradan satılan kitap 6 milyon liralık bir ciro yaptı ve yazarı Şafak'a tam 1.2 milyon lira kazandırdı. 2008 Ocak ila 2009 Ağustos döneminde Elif Şafak'ın 9 kitabının ulaştığı satış rakamı ise 393 bin oldu. 7.6 milyon liralık toplam ciro ile Elif Şafak Türkiye'nin en çok kazanan yazarı oldu. Şafak'ın son 1.5 yılda kitaplarından kazandığı para 1.5 milyon lira oldu.


25 DİLE ÇEVRİLDİ


Şafak'ın kazandığı bu paraya ise yurtdışındaki satış gelirleri dahil değil. Yazarın yurtdışında basılan kitaplarıyla ilgili işlerini New York'taki edebiyat ajansı yürütüyor. Şafak'ın bugüne kadar 25 dile çevrile romanları dünyanın en önemli yayın-evlerinden Farrar, Straus and Giroux, Viking ve Penguin tarafından yayınlanıyor. Aşk kitabı için Türkiye'de ciddi bir tanıtım kampanyası yapıldı. Bunun için Elif Şafak ilk kez bir reklam ajansı ile bir çalışma yaptı ve kitap için poz verdi.


Pembe kapağa erkek okuyuculardan eleştiri geldiği için hemen kül rengi tasarımlı baskı yapıldı. 2008 Ocak - 2009 Ağustos döneminde Türkiye'de en çok satan 20 yerli kitabın toplam satışı 2 milyon adet oldu. 20 yazarın toplam geliri 7.3 milyon lirayı buldu. Türkiye'nin en çok satan ve en çok kazanan yazarı bu yıl Elif Şafak oldu.


ÇOK KAZANANLAR


Listede, gelirleriyle bir milyon lira sınırını aşan dört yazar var. Elif Şafak, Turgut Özakman, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk. Geçen yıl bu sınırı sadece Orhan Pamuk aşabilmişti. En çok satan 20 kitabın toplam satış adedi de iki kat artarak 1 milyondan 2 milyona yükseldi.


Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi 150 binlik satış rakamına ulaştı. Ahmet Ümit'in, Şems-i Tebrizi'nin öldürülerek kuyuya atılması konusunu işlediği 'Bab-ı Esrar' 68 bin, Turgut Özakman'ın Diriliş kitabı ise 240 bin sattı.


Pazara iyi sunulan bir marka


Cezmi Ersöz: Yazarlar artık yazdığı kitapların edebi dili ve içeriğinden ziyade 'ne kadar satmış', 'tirajı kaç' endişeleri taşıyor. Artık 'piyasa edebiyatı kültürü' söz konusu. Diğer çok değerli yazarlar da arkalarında kuvvetli insanlar olmadığı, her gazetede röportajları yayınlanmadığı ve kendilerini pazarlayamadıkları için kitapları satılmıyor. Bu durum kendilerini verimsiz ve başarısız hissetmelerine neden oluyor. Çok satmak iyi yazar olmanın ölçütü haline gelmiş durumda. Çok basit bir kitap bile iyi reklam sayesinde çok satılıyor. İnsanlarda sadece en çok satan olduğu için içeriği bilmeden kitaba yöneliyor. Son zamanlarda oluşan büyük reklam kampanyaları ve çok satma listeleriyle edebiyat maalesef cılızlaştırılıp basitleştirildi. Elif Şafak da iyi bir edebiyatçı değil, sadece büyük reklam kampanyalarıyla pazara iyi sunulan bir markadır.


Satışlarda en büyük etken reklam


Yazar Leyla İpekçi: Bir kitap çok iyi olmasa da yazarın sevilmesi ve belli bir kitlesinin olması kitabın çok satmasına neden olabilir. Br kitabın içeriğinden çok, neden çok veya az sattığı ya da yazarının kim olduğuna bakıldığı için Türkiye'de edebiyat kısırlaştırılma sürecine girdi. Bu anlamda maalesef popülarizm ön planda tutuluyor.


Şair Turgay Fişekçi: Öncelikle yayıncılık tarihimizde 650 binin üzerinde satışlar olduğunu hatırlatmak isterim. Mesela Yaşar Kemal'in 'İnce Memed'i bir milyonun üzerinde sattı. Ahmet Altan'ın da kısa sürede çok satması yayıncılık sektöründeki tirajlarda farklı etmenlerin geçerli olduğunu gösterdi. Kitabın çok satılmasındaki en büyük etken tanıtım ve fiyatıdır. Elif Şafak da bunu başarabilen günümüz yazarlarından biri.


Kitabını okumayacağım


Ünlü yazar Adalet Ağaoğlu, Elif Şafak'ın Siyah Süt isimli kitabında kendisinden uygunsuz bir şekilde söz ettiğini belirterek, "Ona karşı kırgın ve kızgınım" dedi. Ağaoğlu, Şafak'ın kendisini anlattığı kitabında olduğu gibi bu kitabının da tamamen reklam içerikli olduğunu bu nedenle Aşk kitabını okumayacağını söyledi: "Bu bir kitap satışı olarak değil, tanıtım kampanyası olarak gayet makul karşılanabilir. Çok görünen yazardan hoşlanmıyorum sanırım. Kitabından öte kendini ön planda tutmaları yazarlık değil. Bu tarz kitaplarla şöhret tazelemiş oluyor.


Yeni Şafak