TÜRKİYE'DEN SONRA AMERİKA DA İNTERNET ERİŞİMİNİ TARTIŞIYOR!

ABD'de internete erişimi kimin kontrol etmesi gerektiği konusunda ulusal bir tartışma başlatılıyor.

ABD hükümeti, broadband (geniş bant) hizmeti veren şirketleri denetlemek ve tüketicilerin, interneti nasıl kullandıklarına bu şirketlerin karar vermesini önlemek istiyor.

Washington'dan Jane O'Brien'ın aktardığına göre Obama hükümetinin önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı geniş bantla her bir Amerikan vatandaşına internet erişimi sağlamak gibi iddialı bir hedefi var.

Obama yönetimi ayrıca tüm internet sitelerine eşit şekilde erişim sağlanmasını garanti altına almak, kablolu ve kablosuz bağlantı şirketlerinin, kimin neyi göreceğinde söz sahibi olmamalarını istiyor.

Bununla beraber hükümetin, hızlı geniş bantın sınıflandırılma şeklini değiştirene kadar servis sağlayıcılara ne yapmaları gerektiğini söylemek gibi yasal yetkisi bulunmuyor.

Konu mahkemeye taşınabilir
Dijital haklar örgütü Public Knowledge, bu adımı destekliyor.

Örgütün hukuk direktörü Harold Feld, internete erişimin büyük şirketlerin takdirine bırakılmaması gerektiğini savunuyor.

Amerikan kablosuz yayın derneği CTIA'in başkanı Steve Largent ise hükümetin denetimlerinin yatırım ve yenilikleri tıkayacağı görüşünde.

Hükümetin denetim planına ilişkin değerlendirmelerin karşısına hukuki zorlukların çıkarılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Konu mahkemeye, hatta ABD Kongresi'ne dahi taşınabilir.